Porównanie LO vs MS

Użytkowanie edytora dokumentów
alieno

Porównanie LO vs MS

Post autor: alieno »

Chciałbym spytać mądrzejszych od siebie, który pakiet jest lepszy, zwłaszcza w kwestii edytora i poprawiania błędów: LibreOffice z LanguageTool czy MS Office 2016 bez LT?
Libre Office 7, Windows 10.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Porównanie LO vs MS

Post autor: Jermor »

LanguageTool nie ma tutaj znaczenia, ponieważ jego bezpłatna wersja jest dostępna także dla Worda (https://languagetool.org/pl/word).
Nie wiadomo natomiast na jakiej zasadzie chciałbyś porównywać to oprogramowanie. To, co dla jednych jest zaletą, dla innych taką być nie musi.
Jak dla mnie największa zaleta LibreOffice to bezpłatność i stały rozwój. Pakiet Microsoftu też jest rozwijany, ale trzeba za to płacić przy pojawieniu się każdej nowej wersji.
Z innego punktu widzenia patrząc, jeśli musisz współpracować z wieloma osobami, to dobrze jest mieć wspólną platformę oprogramowania. Konwersje międzypakietowe, zwłaszcza skomplikowanych projektów, mogą powodować problemy.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
alieno

Post autor: alieno »

Dzięki! Nie wiedziałem, że dla MS też jest darmowa wersja... „Kompatybilność” jest dla mnie najważniejsza... :lol:
Libre Office 7, Windows 10.
tomeh
Kontakt:

Post autor: tomeh »

Jeśli pliki idą w PDF to nie ma znaczenia jaki bo i tak zostaną zachowane style. Jeśli pliki edytowalne ktoś przesyła do siebie to jednakowy pakiet. U mnie w firmie wszyscy na libre pracują a daniej na open (praktycznie takie same z wyglądu i obsługi). Natomiast nie każdy na poczatku wie co i jak gdy pracował tylko na MS.
Libre office. Zawsze najnowsza wersja. Nasza nSfera
ODPOWIEDZ