Zawartość scalonych komórek a funkcja jeżeli

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
koneser69

Zawartość scalonych komórek a funkcja jeżeli

Post autor: koneser69 »

W załączniku dodałem plik

W kolumnie A mam scalony 6 i 7 wiersz.

Przez to, że scaliłem te dwa wiersze nie działa mi prawidłowo funkcja jeżeli która znajduje się o kolumnie F, oraz formatowanie warunkowe które zostało dodane do komórek.

Czy istnieje sposób na obejście tego problemu?
Załączniki
przykład.ods
komurek -> komórek
(9.09 KiB) Pobrany 187 razy
OpenOffice 4.1.2 Windows 7
A_P

Re: Zawartość scalonych komórek a funkcja jeżeli

Post autor: A_P »

Kiedy scalane są komórki, to adres odnosi się do komórki pierwszej - w Twoim przypadku A6.
Gdy połączysz wiersze w pozostałych kolumnach, wszystko powinno być ok.

[edytowane]
Formuła działa poprawnie. W scalonych komórkach drugą (A7) masz pustą dlatego koloruje na biało.

Patrz załącznik.
Załączniki
przykład_2.ods
(8.65 KiB) Pobrany 192 razy
Ostatnio zmieniony śr kwie 05, 2017 9:39 pm przez A_P, łącznie zmieniany 1 raz.
LinuxMint 18, Windows 7, LibreOffice (6.0.7)-64bit
koneser69

Post autor: koneser69 »

Witam

A_P jeżeli masz głupoty wypisywać to lepiej nie pisz nic. Ludzie to czytają a nawet analizują i tracą przez Ciebie swój czas.

Co ma za sens scalenie komórek tak jak Ty to zrobiłeś? Żadnego! Równie dobrze można nic nie scalać i efekt jest ten sam.

Ponawiam pytanie. Czy istnieje sposób na obejście problemu? Plik przyklad.ods
Ostatnio zmieniony czw kwie 06, 2017 12:39 pm przez Jan_J, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Proszę uprzejmiej zredagować wyróżniony tekst. Jaki by nie był problem, nie dotyczy osób, tylko meritum.
OpenOffice 4.1.2 Windows 7
Awatar użytkownika
sifulde

Post autor: sifulde »

Nie wiem jak zrobić to automatycznie, ale jeżeli podzielisz komórki, wpiszesz do 7 komórki e i potem znowu scalisz, wybierzesz, że wartość nie ma być przeniesiona to zostanie w tej niewidocznej komórce i będzie działało :)
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
Zobacz jakie są zabiegi na usuwanie zmarszczek embrionicznych
A_P

Post autor: A_P »

Nie miałem czasu ani ochoty, lecz muszę zająć stanowisko:
1. „Wielki Szacun” dla Jana_J za reakcję jako moderatora.
2. Nigdy nie uważałem się za mędrca, z pokorą przyjąłbym słuszną krytykę.
3. Komputer jest tak mądry jak użytkownik, który go obsługuje.
4. Arkusz kalkulacyjny oparty jest na logice.
5. Jaki opis i przykład, taka podpowiedź - nie jestem jasnowidzem.
Gdybyś napisał, że prowadzisz sklep, że to jest spis towarów, że kolumna A zawiera ich nazwy, kolumna B zawiera dodatkowy opis np.: prawy, lewy itd... to wszyscy wiedzieliby o co chodzi.
6. Nie masz pojęcia na czym polega scalanie komórek i jakie zadanie ma formuła w kolumnie F w pliku przykład.ods
7. Dla oczekiwanego działania formuły, której używasz w kolumnie F powinieneś powtarzać nazwy w kolumnie A.
8. Masz prawo się ze mną nie zgadzać.
LinuxMint 18, Windows 7, LibreOffice (6.0.7)-64bit
matrax

Post autor: matrax »

Witam!

Pozwolę sobie odkopać temat.
sifulde pisze:Nie wiem jak zrobić to automatycznie, ale jeżeli podzielisz komórki, wpiszesz do 7 komórki e i potem znowu scalisz, wybierzesz, że wartość nie ma być przeniesiona to zostanie w tej niewidocznej komórce i będzie działało :)
Jest jakaś możliwość dokonania tego w sposób automatyczny?
Lub inaczej - ustawienie lub formuła, która spowoduje, że w momencie scalania wielu komórek, wartość z pierwszej jest przepisywana do pozostałych?
Pytaniem abstrahuję od załączonego pliku przykładowego itp., nie chcę zakładać nowego wątku a temat był tu poruszony.
Chodzi o to, że zgodnie z zasadą logiki zawartości komórek, formatowanie warunkowe bierze pod uwagę tylko te komórki ze scalonej, które pierwotnie wypełnione były danymi. To zrozumiałe.
Mam natomiast kilkadziesiąt takich scalonych komórek to utworzenia w arkuszu, różnej wielkości, od kilku do kilkunastu czy kilkudziesięciu pojedynczych pól, wypełnianie za każdym razem tymi samymi danymi, zwłaszcza gdy mówimy o formułach, jest frustrujące i czasochłonne, a jednak ze względów estetycznych wolałbym aby pokolorowana, zgodnie z warunkiem, była cała scalona komórka :)
LibreOffice Wersja: 6.2.0.3 Win 10
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

W wersji 6.4.7 jest taka opcja scalania komórek.
Załączniki
obraz_2020-12-01_122130.png
AOO 4.1.15, LO 25.8 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
matrax

Zgadza się i korzystam z niej.
Może spróbuję doprecyzować o co mi chodzi.
Tworzę sobie arkusz z filmami i serialami gdzie sporo danych jest kolorowanych za pomocą Formatowania Warunkowego - Skala kolorów.
W wielu miejscach muszę dla kilku czy kilkunastu wierszy, scalić komórkę z liczbą bo dotyczy ona ich wszystkich. Aby dla scalonej komórki zadziałało formatowanie warunkowe wypełniając ją całą kolorem - przed scaleniem w każdej komórce która składa się wynikowo na tą scaloną muszę mieć te same dane (patrz załącznik).
O ile dla danych liczbowych nie jest to kłopot, po kopiuję liczbę, zaznaczam obszar i wklejam na raz do każdej zaznaczonej komórki, o tyle kopiowanie formuł, gdzie wynikiem jest interesująca mnie liczba, robi się czasochłonne.

I teraz tak jak w poniższym przykładzie (wyżej elementy przed scaleniem, niżej wynikowo) - moje pytanie jest następujące, czy można zrobić coś aby po scaleniu komórek z kolumny B efekt wypełnienia był jak w kolumnie C ?
Załączniki
przyklad-formatowanie-war.jpg
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Sprawdziłem w swojej wersji. Każde scalenie układu B106:B111 tworzy komórkę scaloną w całości pokolorowaną.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
matrax

Zaktualizowałem Libre do wersji 6.4.7.2 i wciąż nie działa.

Działa - jeżeli pokoloruję z ręki pierwszą komórkę - wtedy rzeczywiście przy scalaniu pokolorują się wszystkie.
Ale w moim przypadku jest to pokolorowane Formatowaniem warunkowym - i wtedy nie działa. Efekt jest dokładnie taki sam jak w kolumnie B w moim przykładzie.
Załączam formułę formatowania warunkowego jaką użyłem.
Załączniki
Formatowanie-warunkowe-skala-kol.jpg
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Nie działa przy "skali kolorów". Już zastosowanie warunków wielokrotnych, takich jak np. tutaj
obraz_2020-12-01_144715.png
zadziała poprawnie.
Tak w ogóle, to przy okazji okazało się, że własnie "skala kolorów", "pasek danych" i "zestaw ikon" nie może być zastosowany do scalonej komórki, w znaczeniu objęcia formatowaniem jej całej powierzchni.
Ważne!
ODPOWIEDZ