Witam serdecznie to mój pierwszy post.
Nie potrafię napisać/wymyśleć formuły do posortowania wierszy w tabeli jak w załączonym zrzucie. To moje pierwsze kroki z LOO w calc'u i w ogóle z arkuszem kalkulacyjnym.
Potrzebuję tak posortować wiersze tabeli zawodów wg "sortuj rosnąco" gdzie odnośnikiem danych jest kolumna Punkty 1 i kolumna Punkty 2.
Zasada jest taka, że zawodnik z najmniejszą ilością Punktów 1 zajmuje miejsce pierwsze, itd, ale przy równej ilości Punktów 1 o zajętym miejscu decyduje większa ilość Punktów 2. Po prawej stronie tabeli napisałem jaką kolejność miejsc powinni zajmować poszczególne osoby.
Będę wdzięczny jak mi ktoś pomoże.
[SOLVED]Sortowanie wierszy w tabeli - nie potrafię
[SOLVED]Sortowanie wierszy w tabeli - nie potrafię
Ostatnio zmieniony czw gru 05, 2019 2:06 pm przez Janusz S, łącznie zmieniany 1 raz.
Libre Office 6.3.3.2 na Win 10
Re: Sortowanie wierszy w tabeli - nie potrafię
Sortowanie w arkuszu może obejmować albo obszar złozony z samych danych, albo obrszar danych z jednowierdzowym nagłówkiem rozumianym jako nazwy kolumn. W tym przypadku tabela ma bardziej skomplikowaną budowę, więc proponuję zaznaczyć blok A3:M_ileśtam i traktować go jako blok bez nagłówka.
Wywołaj z menu Dane / Sortuj.
Kryteria sortowania: jako Klucz 1 wybierz `Kolumna C`; jako Klucz 2 wybierz `Kolumna D`
W Opcjach upewnij się że [ ] nagłówki kolumn pozostają niezaznaczone (gdyby było inaczej, w wyborze kryteriów widać by było nazwy pobrane z nagłówka).
[OK] spowoduje uporządkowanie wierszy w zaznaczonym bloku. Ine komórki pozostaną nienaruszone.
(W sytuacji, kiedy w innych komórkach znajdują się ważne dane powiązane z sortowanymi, oznacza to stworzenie niezłego bigosu. W sam raz na zimę.)
Wywołaj z menu Dane / Sortuj.
Kryteria sortowania: jako Klucz 1 wybierz `Kolumna C`; jako Klucz 2 wybierz `Kolumna D`
W Opcjach upewnij się że [ ] nagłówki kolumn pozostają niezaznaczone (gdyby było inaczej, w wyborze kryteriów widać by było nazwy pobrane z nagłówka).
[OK] spowoduje uporządkowanie wierszy w zaznaczonym bloku. Ine komórki pozostaną nienaruszone.
(W sytuacji, kiedy w innych komórkach znajdują się ważne dane powiązane z sortowanymi, oznacza to stworzenie niezłego bigosu. W sam raz na zimę.)
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
To już ćwiczyłem wcześniej i tak ja piszesz. W innych komórkach są wprowadzone dane i potem sumowane tak że jest to ważne.
Próbowałem w tabeli przestawnej, posortowała ale mnie to nie zadowala bo nie potrafię jest tak sformatować jak podstawową i tam też jest ograniczenie do pewnej ilości kolumn.
Zapomniałem napisać że po zaznaczeniu podanego zakresu i wybraniu kryteriów sortowania dostaję komunikat: "Zakresy zawierające scalone komórki mogą być sortowane tylko bez formatów". Nie rozumiem tego.
Próbowałem w tabeli przestawnej, posortowała ale mnie to nie zadowala bo nie potrafię jest tak sformatować jak podstawową i tam też jest ograniczenie do pewnej ilości kolumn.
Zapomniałem napisać że po zaznaczeniu podanego zakresu i wybraniu kryteriów sortowania dostaję komunikat: "Zakresy zawierające scalone komórki mogą być sortowane tylko bez formatów". Nie rozumiem tego.
Ostatnio zmieniony czw gru 05, 2019 1:56 pm przez Janusz S, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie bardzo rozumiem twoją odpowiedź, to znaczy nie wiem czy informujesz, że wszystko jest O.K. czy, że nie udało się posortować danych.
Jan_J opisał procedurę i powinno to zadziałać. Proponuję jednak zaznaczyć tylko zakres B7:Ln. W kolumnie C dane sortować rosnąco a w kolumnie D - malejąco.
Kolumna A ma zawierać kolejne liczby porządkowe zajmowanego miejsca, więc żeby ich nie poprawiać za każdym razem, gdy zmieni się kolejność zawodników wpisać do niej formułę. Dla załączonego przykładu w komórce A7 wpisać =WIERSZ()-6 i skopiować ją w dół do kolejnych komórek.
Jan_J opisał procedurę i powinno to zadziałać. Proponuję jednak zaznaczyć tylko zakres B7:Ln. W kolumnie C dane sortować rosnąco a w kolumnie D - malejąco.
Kolumna A ma zawierać kolejne liczby porządkowe zajmowanego miejsca, więc żeby ich nie poprawiać za każdym razem, gdy zmieni się kolejność zawodników wpisać do niej formułę. Dla załączonego przykładu w komórce A7 wpisać =WIERSZ()-6 i skopiować ją w dół do kolejnych komórek.
AOO 4.1.16 (tylko Win 10), LO 25.8 (x64) na: Win 11, 10, Linux (Mint)
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, edytuj swój pierwszy post, dopisując w temacie [SOLVED].
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Nie udało mi się posortować.Jermor pisze:Nie bardzo rozumiem twoją odpowiedź, to znaczy nie wiem czy informujesz, że wszystko jest O.K. czy, że nie udało się posortować danych.
Teraz robię wg Twojej sugestii i też mam problem bo po zaznaczeniu B7:L13 i zaznaczeniu kolumny C nie mogę z Danych wybrać Sortuj rosnąco, bo jest nie aktywne.
Ostatnio zmieniony czw gru 05, 2019 8:00 pm przez Janusz S, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję za pomoc, już dałem radę.
Zaznaczyłem zakres jak sugerował Jermor, wybrałem Sortuj wg sugestii Jan_J i posortowało
Jeszcze raz Wielkie dzięki Wam za okazaną pomoc.
Zaznaczyłem zakres jak sugerował Jermor, wybrałem Sortuj wg sugestii Jan_J i posortowało
Jeszcze raz Wielkie dzięki Wam za okazaną pomoc.