Zmiana kolory czcionek zależne od wartości innej komórki.

Nie wiesz, gdzie umieścić swój post? Pisz tutaj!

Zmiana kolory czcionek zależne od wartości innej komórki.

Postprzez Ateva2000 » Pn lip 29, 2019 10:08 am

Witam.
Potrzebuję zmienić kolor czcionki w jednej komórce, w zależności od zawartości innej komórki.
Przykładowo komórka A1 ma wpisany tekst ABC i kolor tekstu powinien zmienić się w zależności od tego, czy w komórce A2 wartość jest większa od zera.
I serdeczna prośba - łopatologicznie proszę. ;)
Pozdrawiam.
Ateva2000
Apache OpenOffice 4.1.2
Windows 10
Ateva2000
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn lip 29, 2019 9:58 am

Re: Zmiana kolory czcionek zależne od wartości innej komórki

Postprzez Jermor » Pn lip 29, 2019 1:00 pm

Zapoznaj się z zasadami formatowania warunkowego, np. na tej stronie: https://yestok.pl/ooo/y56.php
AOO 4.1.6, LO 6.1.6 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 734
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Zmiana kolory czcionek zależne od wartości innej komórki

Postprzez Ateva2000 » Pn lip 29, 2019 2:04 pm

Dziękuję za próbę pomocy. Jednak dla mnie za mało łopatologicznie. Nie potrafiłem znaleźć wskazówek do mojego problemu.
Spróbuję inaczej wyjaśnić.
W komórce A1 jest wpisane PRODUKT.
Komórka A2 jest pusta, a użytkownik wpisuje ilość tego produktu. Przy czym czasami wpisują "2", czasami "dwa" albo "2 op".
Bez względu na to co zostanie wpisane, chciałbym aby tekst PRODUKT z komórki A1 zmienił kolor.
Gdzieś wyczytałem, że powinienem wpisać formatowanie warunkowe dla A1 w formie A2>0. Próbowałem z różnymi "krzaczkami", ale to mnie działa.
Pozdrawiam.
Ateva2000.
Apache OpenOffice 4.1.2
Windows 10
Ateva2000
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn lip 29, 2019 9:58 am

Re: Zmiana kolory czcionek zależne od wartości innej komórki

Postprzez Jermor » Pn lip 29, 2019 3:37 pm

Jeśli chcesz rzeczywiście korzystać z formatowania warunkowego, to musisz to zagadnienie poznać. Owszem, możesz za każdym razem zgłaszać problem aby ktoś ci go rozwiązał, ale to nie jest dobra metoda. Stron i poradników na temat formatowania warunkowego jest wiele. Nawiązując do zaproponowanej przeze mnie strony. W podrozdziale "Formuła jest", dotyczącym Apache OpenOffice (tę wersje pakietu wskazujesz w stopce), pierwsze zdanie brzmi:
Wybór tego sposobu pozwala nadać formatowanie komórkowe obszarom niezawierającym danych decydujących o formatowaniu.

Czyli jak nadać formatowanie komórce z napisem PRODUKT na podstawie zawartości komórki znajdującej się poniżej. Z twoich wyjaśnień wynika, że zmiana wyglądu komórki PRODUKT ma nastąpić zawsze gdy w komórce poniżej zostanie cokolwiek wpisane. W zasobie funkcji programu nie ma co prawda funkcji CZY.COŚ.JEST, ale jest funkcja CZY.PUSTA, zatem: CZY.PUSTA(A2) wystawi PRAWDA gdy komórka jest pusta i FAŁSZ gdy coś zawiera.
Potrzebna jest ci formułą, która wystawi PRAWDA gdy cokolwiek jest wpisane i FAŁSZ gdy komórka jest pusta. Tak trzeba tę formułę stworzyć, bo formatowanie warunkowe zachodzi, gdy wynikiem wyrażenia warunkującego jest PRAWDA.
Oznacza to, że wyrażenie powinno mieć postać =NIE(CZY.PUSTA(A2))
AOO 4.1.6, LO 6.1.6 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 734
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: Zmiana kolory czcionek zależne od wartości innej komórki

Postprzez Jermor » Pn lip 29, 2019 3:47 pm

Napisałeś:
Ateva2000 napisał(a):Przy czym czasami wpisują "2", czasami "dwa" albo "2 op".
czyli ktoś inny wpisuje dane do twojego formularza. Czy zastanowiłeś się nad tym aby przypisać komórce A2 funkcjonalność "Poprawność danych"?
możesz zadecydować, że wprowadzać można np. tylko liczby całkowite większe od 0 i mniejsze od 100.
Funkcjonalność ta znajduje się pod poleceniem "Dane -> Poprawność danych..."
Więcej o tym problemie możesz poczytać we wspomnianym już serwisie tu: https://yestok.pl/ooo/y46.php
AOO 4.1.6, LO 6.1.6 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Avatar użytkownika
Jermor
 
Posty: 734
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am


Powrót do Forum pierwszego kontaktu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron