[solved] Mnożenie liczb po spełnieniu warunku < od, > od

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
pawel1280

[solved] Mnożenie liczb po spełnieniu warunku < od, > od

Post autor: pawel1280 »

Dzień dobry,
założyłem konto i piszę tutaj po przeszukaniu tego forum i sformułowanych na różne sposoby pytaniach w Google.

Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem arkuszy kalkulacyjnych, rozumiem zasady ich działania i w razie potrzeb doraźnie się uczę.
Mam w tej chwili problem, z którym nie jestem w stanie sobie poradzić.

W jednej kolumnie (załóżmy że A) mam liczby, które są jednym z czynników mnożenia. Należy je pomnożyć przez jedną z liczb, które są zapisane w czterech komórkach ( AA2, AB2, AC2, AD2), a wynik zapisać w kolumnie B.
Działanie powinno wyglądać mniej więcej tak:
Jeżeli liczba jest większa od 0 i mniejsza od 0,99 to drugim czynnikiem jest liczba z komórki AA2; jeżeli liczba jest większa od 1 i mniejsza od 1,99 to drugim czynnikiem jest liczba z komórki AB2 i tak dalej...
Będę wdzięczny za pomoc,
Pawel1280
Ostatnio zmieniony ndz sty 22, 2017 12:35 pm przez pawel1280, łącznie zmieniany 1 raz.
Libre Office 5.1.6.2, Win 7
Jan_J

Re: Mnożenie liczb po spełnieniu warunku mniejsze od większe

Post autor: Jan_J »

pawel1280 pisze:[...]Jeżeli liczba jest większa od 0 i mniejsza od 0,99 to drugim czynnikiem [...]
jeżeli liczba jest większa od 1 i mniejsza od 1,99 to drugim czynnikiem [...]
Co z liczbami takimi, jak 0,993 albo 1,995?

Czy potrafimy wyliczyć wartość numeru grupy drugiego czynnika na podstawie wartości pierwszego czynnika?
Powinno to być coś w rodzaju zaokr(pierwszy_czynnik). Wtedy -- mając numer porządkowy drugiego czynnika, nie wartość dolnego progu strefy, w której on obowiązuje -- pobierzemy go za pomocą funkcji indeks(blok_drugich_czynników; numer_grupy).

Czyli w najprostszym przypadku,
=a1 * indeks(aa$2:ad$2; 1; zaokr(a1))
są tu dwa numery porządkowe w funkcji indeks, bo pierwszy dotyczy wiersza, a drugi kolumny. Gdyby dane zorganizować w pojedynczej kolumnie zamiast w wierszu, byłoby prościej.

W ostatecznym zastosowaniu być może trzeba będzie:
* uwzględnić fakt, że niektóre dane będą prowadzić do numerów innych niż 1,2,3,4;
* uwzględnić fakt, że dane większe od 0,99, ale nie większe niż 1,00, nie powinny być mnożone. Nie wierzę, żeby tak było, ale trzymam się literalnie opisu wymagań;
* dopuścić możliwość, że granice grup nie zmieniają się co 1. Jeżeli są one nadal w regularnych odstępach, to da się lekko zmodyfikować użycie zaokr: np. dla kroku 0,1 będzie to 10*zaokr(wartość; 2) albo zaokr(10:wartość)/10, a dla kroku 0,5 -- zaokr(2*wartość)/2;
* dopuścić możliwość, że poszczególne strefy drugich czynników różnią się szerokością. Wtedy arytmetyka zaokrągleń nie wystarczy, trzeba będzie zastosować wyszukiwanie. Wartości progów winny być zapisane w wektorze, tak by dało się użyć albo funkcji podaj.pozycję, albo zamiast pary podaj.pozycję i indeks użyć wyszukaj.pionowo. Ale będzie to wymagało przeorganizowania zapisu drugich czynników.
JJ
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
pawel1280

Dzięki za odpowiedź.
Arkusz, o którym piszę to arkusz z towarami do sklepu. A operacja o jaką mi chodzi, to wyliczenie ceny na podstawie wagi.
Waga jest podawana z dokładnością do maksymalnie dwóch miejsc po przecinku.
Widełki są cztery - >0,00 i <0,99 (mnożenie *400); >1 i <1,99 (mnożenie *300), >2 i <4,99 (mnożenie *200), >5 (mnożenie *100).

Zależy mi na możliwie prostym (jeśli chodzi o zasadę działania) sposobie na osiągnięciu celu.
Biorę pod uwagę to, że w związku z tym prosty sposób będzie wymagał mnóstwa tekstu.

Rozwiązanie tego problemu będzie mi służyło w kilku miejscach, dlatego zależy mi na zrozumieniu zasady jego działania, żeby później to łatwo dostosowywać.
Jan_J

pawel1280 pisze:Widełki są cztery - >0,00 i <0,99 (mnożenie *400); >1 i <1,99 (mnożenie *300), >2 i <4,99 (mnożenie *200), >5 (mnożenie *100).
Czyli kroki nie są równej długości: 0 + 1 == 1; 1 + 1 == 2; 2 + 3 == 5. Wobec tego obliczanie numeru grupy przez dzielenie odpada. Pozostaje albo zagnieżdżanie warunków w formułach (odradzam ze względu na komplikację), albo wyszukiwanie (w załączeniu).
kwoty.ods
(7.14 KiB) Pobrany 173 razy
Przedstawioną metodę da się łatwo uogólnić na dowolną liczbę grup (mniejszą albo większą).
JJ
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Wydaje mi się, że pomysł z funkcją indeks jest najlepszy. Trzeba tylko zrobić trzy grupy z mnożnikiem 200.
Utworzyć wiersz w odwróconej kolejności, czyli 100; 200; 200; 200; 300; 400
i wpisać formułę:

Kod: Zaznacz cały

=JEŻELI.BŁĄD(INDEKS($obszar indeksu;1;6-LICZBA.CAŁK(waga));100)
Wyjaśnienie dla Pawel1280.
Funkcja JEŻELI.BŁĄD zwróci wartość 100 gdy INDEKS zwróci błąd. A zrobi to on wtedy gdy waga towaru będzie większa od 6, bo wyliczona zostanie kolumna zerowa (albo nawet ujemna gdy waga osiągnie 7 i więcej). W pozostałych przypadkach zadziała tak jak to opisał Jan_J w pierwszym poście.

Teraz kiedy się ponownie przyjrzałem widzę, że można pominąć pierwszą w obszarze indeksu wartość 100, gdyż JEŻELI.BŁĄD i tak zwraca tę wartość. Zatem obszar indeksu to 200; 200; 200; 300; 400 a w formule zamienić liczbę 6 na 5
AOO 4.1.15, LO 25.8 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
pawel1280

Bardzo dziękuję za odpowiedź, to jest to, co rozwiązuje mój problem.

Teraz mam prośbę - jak to działa? Zależy mi - oprócz odpowiedzi na moje pytanie - na zrozumieniu rozwiązania. Z Open Office/Libre Office mam ten problem, że nie mogę nigdzie znaleźć podręczników, które pomogłyby w bardziej zaawansowanych rzeczach - tak jak widzę tutaj macierz i indeks (dobrze rozumiem?). Książek do pakietu office jest mnóstwo, a do Base i Calc sensownych, grubych almanachów (coś jak Biblia Heliona) - nie ma. Albo serii "For dummies".
Myślałem o użyciu Base do moich celów, ale poległem ze względu na brak odpowiednich publikacji, dlatego półśrodek w postaci Calc.
Patrzyłem na publikacje linkowane na tym forum i też wg mnie średnio nadają się do tego tematu - chyba że jestem w błędzie, to tym bardziej proszę o pomoc.

[EDIT]
chodzi mi o tę odpowiedź @Jan_J
przez Jan_J » N sty 22, 2017 12:34 am

pawel1280 napisał(a):
Widełki są cztery - >0,00 i <0,99 (mnożenie *400); >1 i <1,99 (mnożenie *300), >2 i <4,99 (mnożenie *200), >5 (mnożenie *100).
Czyli kroki nie są równej długości: 0 + 1 == 1; 1 + 1 == 2; 2 + 3 == 5. Wobec tego obliczanie numeru grupy przez dzielenie odpada. Pozostaje albo zagnieżdżanie warunków w formułach (odradzam ze względu na komplikację), albo wyszukiwanie (w załączeniu).
kwoty.ods
(7.14 KiB) Pobrane 3 razy

Przedstawioną metodę da się łatwo uogólnić na dowolną liczbę grup (mniejszą albo większą).
Jan_J

Re: [solved] Mnożenie liczb po spełnieniu warunku < od, > od

Jak to działa?
odpowiedź na ogólinym poziomie mówi o organizacji obliczeń i nie ogranicza się do zastosowanego narzędzia, czyli w tym przypadku do arkusza kalkulacyjnego.

Mamy wartości liczbowe należące do pewnych grup. Naszym zadaniem jest pomnożenie każdej liczby przez pewną wartość charakterystyczną dla grupy.
Żeby to zrobić dobrze, trzeba
* albo napisać, na ogół dość rozbudowany, układ warunków sprawdzających z którą grupą mamy do czynienia. To jest to co odradzam, w stylu =x*jeżeli(x<p1;w1;jeżeli(x<p2;w2;jeżeli(x<p3;w3;w4))). Układ taki jest trudny do analizy, podatny na błędy, niepodatny na rozbudowę.
* albo umieć wyznaczyć numer grupy, a później skorzystać z funkcji indeks pobierającej wartość z wektora. Zależnie od sposobu określenia grup (zawsze są to przedziały na osi liczbowej, choć mogą mieć różne szerokości), można skorzystać z arytmetyki -- tak naprawdę z obliczania krotności -- albo z wyszukiwania. To są metody, które pojawiły się w naszych postach. Jermor zauważył, że skoro szerokości grup mają wspólny podzielnik (a mają), to można łatwo, przez sprowadzenie ich do grup o stałych szerokościach, zrezygnować z wyszukiwania na korzyść obliczania numeru porządkowego. I tyle.

Co do literatury. Rozwiązywanie zagadnień tego typu możemy rozważać rozmaicie
0. na poziomie ogólnym, bez wskazania narzędzia. Coś jakbyśmy mówili ogólnie o podróżach.
1. na poziomie wybranej klasy narzędzi, w tym przypadku arkuszy kalkulacyjnych. Będziemy mówić dajmy na to o podróżach motocyklowych.
2. na poziomie produktu. Klub użytkowników motocykli BMW wymienia między sobą praktyczną wiedzę o podróżowaniu.

Poziom 0 wymaga przygotowania mentalnego, niezbyt trudnego, ale człowieka, który gorączkowo poszukuje rozwiązania w niedoczasie, nie zawsze na nie stać. Bywa cennym uzupełnieniem.
Poziomy 1 i 2 są nagminnie mylone. Większość uwag dot. Excela, Calca, Gnumerica, Corela Quattro jest -- mówię o używaniu formuł -- do prawie natychmiastowego przeniesienia z jednej platformy na inne. Dotyczy to także funkcji wyszukiwania, jak podaj.pozycję i wyszukaj*, i adresowych, jak indeks. Mimo że nie ma tu formalnego standardu zbioru funkcji, a wiodący producenci wciąż dodają nowe funkcje, częściowo dublujące dostępne rozwiązania, to sposób działania formuł jest w nich równoważny.
JJ
pawel1280

Re: [solved] Mnożenie liczb po spełnieniu warunku < od, > od

@Jan_J

Bardzo dziękuję za pomoc i odpowiedź.
Najpierw z innej beczki - nie spodziewałem się tego, nauczony przykrymi doświadczeniami z Elektrody i polskich for, które odsyłają do szukania w Google.
Dziękuję za czas jaki poświęciłeś na napisanie tego, co napisałeś i doceniam rzeczowość i dokładność. Na takiej odpowiedzi mi zależało - rzeczowa, konkretna, a jeszcze lepiej, że w punktach.
Poza tym dostałem narzędzie (czyli wiedzę), którą wykorzystam później.

Twoja propozycja to właśnie to, czego szukałem, nie myślałem, że macierze są tak prostym rozwiązaniem. Dziękuję, że o tym wspomniałeś. Nie mogłem napisać odpowiedzi do teraz. Przepraszam za to, bo wiem, że mogło to być odebrane jakbym dostał odpowiedź - i zniknął. A tak nie było.

Offtop nr1
Co do wiedzy - zachęcony tym,co napisałeś poszukam czegoś związanego z Excelem, co pomoże mi rozwiązać parę późniejszych problemów i przy okazji nauczyć się czegoś nowego. Jeśli mógłbyś polecić książki jakie są wg Ciebie najlepsze (sam Excel). Domyślam się, że lepiej żeby nie były związane z najnowszym pakietem Office. Pytam o to jaka książka (a może tutoriale/kurs z jakiejś strony?), bo to nie moja działka zupełnie i dałbym się pewnie naciąć na opis na okładce. Wiem to po mojej branży - DTP. Są książki przez laików uważane za encyklopedyczną wiedzę, ale praktycy widzą, że uczą złych nawyków i są dość... pretensjonalne.

Zupełny offtop nr2 - mimo mojej miłości do open source (i poparcia dla idei przede wszystkim), tego że staram się tam gdzie mogę wykorzystywać
zamienniki płatnych (albo zamkniętoźródłowych) rozwiązań w momencie, kiedy korzystam z nich do pracy - to zaczynają się problemy dyskwalifikujące je w poważnych zastosowaniach.
Wierzyłem w używanie Linuksa + wine do pracy z Photoshopem i programami Adobe. Ale po wielu próbach poddałem się. I tak z wieloma programami. Póki co zostaję przy Libre Office,
ale to sprawia mi wiele problemów. Choćby Base - który chciałbym wdrożyć w firmie do obsługi stanu magazynowego (bo w Calc nie da się przechowywać zdjęć w komórkach, co nie jest dla mnie problemem samym w sobie bo chodzi o to,że ten program nie ma służyć do tego, ale do Calc znajdzie się więcej poradników) - nie ma żadnej sensownej książki o nim.
Będę szukał tutaj pomocy, ale chodzi mi o takie ogólne gorzkie żale. Wierzę, że znajdę tu ktoś mi pomoże, ale Pani Grażynka z księgowości nie będzie miała tyle czasu i samo-zapału - i wymusi w pracy używanie MSO. I dlatego póki nie zmieni się podejście twórców (czyli de facto społeczności), to open source pozostanie niszą. Wiem, że da się to zmienić - choćby przykład Blendera, który coraz bardziej się uczłowiecza i staje się przyzwoitym, konkurencyjnym oprogramowaniem do modelowania 3d, ale Gimp? Inkscape? Stoją z tyłu i powoli tracą jakiekolwiek szanse na swoją niszę - choćby przez Affinity Designer i Photo. Boję się, że OO + LO i inne klony, bez łatwo dostępnej przystępnej wiedzy i poradników też mogą skończyć, zaspać niespodziewaną rewolucję, zniknąć. Bo komuś coś się nie spodoba, np nastąpi kolejny rozłam społeczności, Libre Office się podzieli i pojawi się wewnętrzna konkurencja - z dwoma wersjami równocześnie. Oczywiście obydwoma równie ważnymi i tymi lepszymi.
Koniec offtopu.
ODPOWIEDZ