Przewijanie skokowe arkusza

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
bartek1545

Przewijanie skokowe arkusza

Post autor: bartek1545 »

Witam, mam problem z LibreOffice Calc, mianowicie mam zrobioną tabelkę.... np. 50 wierszy.... w których jest bardzo dużo wiadomości, ale jak chcę przesunąć suwakiem, aby zobaczyć co jest na końcu danego wiersza, od razu przeskakuje do innych wierszy. Można powiedzieć przewijając myszką nie chodzi to płynnie tylko skokowo.
Libre Office 5.2.4
A_P

Re: Przewijanie skoskowe arkusza

Post autor: A_P »

Przyczyn może być kilka.
* ilość pamięci operacyjnej.
* Możesz mieć zaśmiecony system operacyjny, że się "haczy".
* Kiedy restartowałeś komputer?
* Zacząłbym od panelu sterowania - właściwości: Mysz - kółko - opcja o tyle linii naraz - sprawdź jaką tam masz wartość.
Domyślnie jest 3.
LinuxMint 18, Windows 7, LibreOffice (6.0.7)-64bit
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Moim zdaniem @bartek1545 chodzi o to, że przy przewiajniu widoku jednostką jest kolumna/wiersz, a nie wartość metryczna. Jeżeli masz dajmy na to kolumnę o szerokości 50 cm, to nie da się ustawić widoku na jej wybranym fragmencie, tylko albo na jej początku, albo na początku następnej.
Można sobie gdybać, że takich kolumn nie należy etc., ale fakt pozostaje. Nic z tym nie umiem zrobić.
JJ
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
bartek1545

Post autor: bartek1545 »

Wrzucam przykładowy plik. MAm wiersz pierwszy zeby zobaczyc co jest na doel wiersza, nie jestem w stnaie od rauz przeskakuje do 3 wiersza... jedynie jak oddale widok do moge zobacyzc co jest na dole wiersza 1.
Załączniki
problem.xlsx
(26.37 KiB) Pobrany 161 razy
Libre Office 5.2.4
A_P

Re: Przewijanie skokowe arkusza

Post autor: A_P »

W załączniku widać, że używasz MS Excel, a pomocy szukasz na forum OO.

Tak jak pisałem wyżej. Myszka w ustawieniach ma domyślnie ustawiony skok o trzy wiersze i dlatego przy przesuwaniu
wskaźnikiem przeskakuje tak daleko. Jednak zmiana tej wartości na 1 nie usunie problemu.

Masz za dużo danych w stosunku do wysokości wiersza. W przeciwieństwie do AOO lub LibO w excelu nie można bardziej
rozciągnąć w dół wiersza i dlatego nie widać całości. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zmniejszenie rozmiaru czcionki
i, lub rozszerzenie kolumny. Kombinuj.
LinuxMint 18, Windows 7, LibreOffice (6.0.7)-64bit
ODPOWIEDZ