Magazyn i interakcja z projektami.

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Qaynan

Magazyn i interakcja z projektami.

Post autor: Qaynan »

Witam wszystkich.
Mam pewien problem, mianowicie potrzebuje stworzyć arkusz ułatwiający mi kontrole stanu magazynowego, zależny od wykonywanych projektów.
W magazynie mam sporo materiałów które mogę sklasyfikować w kilka grup i to samo tyczy się projektów które często wykorzystują klika różnych elementów z tej samej grupy jak i pojedyncze z innych. Innymi słowy misz masz, wszyto zależne od aktualnego projektu.
Na czym ma polegać arkusz ? :
- Musze znać początkowa wartość materiału w magazynie
- Musze znać ilość materiału po projektach ( ich ilość nie ma znaczenia, każdy kolejny będzie to drobne dostosowanie formuły z pierwszego proj )
- W samym projekcie chciałbym mieć jak największa klarowność, z tond pomysł który miałem ( mniej więcej pokazany na zdjęciach), kopiowana wszystkich elementów z magazyny do każdego projektu i używania wartości 0 w każdym miejscu którego nie użyje , jest dla mnie ostatecznością. Potrzebował bym możliwości wyboru elementu do projektu z Listy i używania tylko fizycznie używanych elementów.
- Zależy mi aby każdy projekt był w osobnym arkuszu
Na czym polega problem ?:
Jak widać na załączonym obrazku, pewne próby walki z nim podjąłem, ale nie satysfakcjonujące. Nie wiem jak obejść problem gdy w projekcie użyte są elementy w innej kolejności niż w magazynie ( wpisywanie ich w takiej kolejności będzie dla mnie bardzo kłopotliwe ) przez co nie podaje mi odpowiedniej ich wartości w arkuszu magazynowym.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Załączniki
Magazyn_2.JPG
Magazyn_1.JPG
Libreoffice Wersja: 5.2.3.3 na Win. 10
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Magazyn i interakcja z projektami.

Post autor: Jermor »

To co przedstawiłeś to raczej projekt pod wykorzystanie baz danych.
Nie wiem jaka jest skala tego co zamierzasz. Ile jest tych materiałów, ile projektów?
Sądząc z tego, że planujesz to w Calcu, sądzę że nie będzie to przedsięwzięcie z setkami artykułów i projektów.
A jeśli zależy Ci na stosunkowo prostym rozliczaniu to moja propozycja idzie w innym kierunku. Sugeruję wykorzystanie tabel przestawnych.
Zasada jest taka, że w jednym arkuszu notujesz wszystkie zdarzenia dotyczące materiałów dostarczonych do magazynu i wydanych z magazynu do konkretnego projektu. Towary które są wprowadzane na magazyn wpisujesz jako liczbę dodatnią.
Towary, które rozpisujesz pod konkretne projekty wpisujesz z liczbą ujemną.
Z tego powodu Magazyn musi być potraktowany jako projekt.
W tabeli przestawnej będziesz miał możliwość obejrzenia ile i jakie artykuły zostały wydane do każdego projektu lub jaki jest bieżący stan magazynu.
Do zestawienia możesz wpisywać nowe dostawy, rozchody i nowe projekty w dowolnej kolejności.
Zobacz to na załączonym przykładzie. Projekt M to magazyn pozostałe projekty to P1 i P2.
O tabelach przestawnych przeczytasz sobie tutaj https://yestok.pl/ooo/y52.php
Załączniki
Magazyn.ods
(14.91 KiB) Pobrany 193 razy
AOO 4.1.15, LO 25.8 (x64) na Windows 11 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Qaynan

Post autor: Qaynan »

Bardzo wam dziękuje za pomoc. Jeszcze nie jest to dokładnie to do czego dążę, ale w najbliższym czasie na podstawie tego powinienem osiągnąć zamierzony efekt :)
Jeszcze raz dziękuje.
Libreoffice Wersja: 5.2.3.3 na Win. 10
A_P

Post autor: A_P »

Poprzedni wpis usunąłem ponieważ nie spełniał oczekiwań.

W zamian proponuję coś takiego: dwa arkusze, pierwszy – „Magazyn i zużycie”, drugi – formularz projektu. Obydwa z sobą połączone aby był podgląd na bieżąco w Magazyn.

Wybierasz potrzebne elementy do projektu i na końcu zapisujesz projekt wciskając baton.

Zarejestrowałem poszczególne czynności rejestratorem makr (pewnie będę za to skrytykowany, ale nie chciało mi się wkładać tyle czasu na pisanie kodu bo nie wiem czy ten pomysł jest trafny).
W skrócie działa to tak: makro w „Magazynie”wstawia nową kolumnę „G” ,nadaje nagłówek „Projekt” , potem z kolumny „Numer projektu” kopiuje zawartość do nowo utworzonej kolumny „G” i nadaje numer kolejny przy pomocy funkcji liczba.arkuszy(), następnie kopiuje cały arkusz „Projekt”, wstawia go na końcu skoroszytu i kursor wraca do „Projektu” czyszcząc zawartość kolumny „Numer projektu” . Zapis dokumentu. Formularz gotowy do następnego projektu.

Jeszcze powinien zostać usunięty baton z kopii Projektów, ale to można dopracować.

[Edytowany]
Makro nagrane było rejestratorem w wersji LO 5.1
Mogą się dziać dziwne rzeczy w zależności od wersji LO
Zauważyłem, że makro to uruchomione w wersji 5.2.5 zamiast wstawiać jedną kolumnę wstawia dwie.
Załączniki
Magazyn z Projektem.ods
(23.51 KiB) Pobrany 260 razy
Ostatnio zmieniony czw mar 02, 2017 11:18 am przez A_P, łącznie zmieniany 1 raz.
LinuxMint 18, Windows 7, LibreOffice (6.0.7)-64bit
ODPOWIEDZ