Proszę mi wyjaśnić jaka jest przyczyna,że podczas wstawiania rysunków, schematów ze stron internetowych do writera,writer wstawia rysunki tak jak mu się chce?
W załączniku pokarzę przykład jak Writer skopiował i wstawił rysunek przedstawiający przebieg. We wszystkich rysunkach jest t białe tło natomiast tylko w jednym czarne tło.
Nie rozumiem tego.
Wstawiane rysunki były ze strony: http://www.zawalny.daminet.pl/pup/upr.htm .
Poważny problem z wstawianiem rysunków z internetu.
Poważny problem z wstawianiem rysunków z internetu.
- Załączniki
-
- UKŁADY PROSTOWNICZE.odt
- (25.97 KiB) Pobrany 201 razy
OpenOffice 4.1.0 System operacyjny Windows7.
Re: Poważny problem z wstawianiem rysunków z internetu.
Obrazki są w formacie gif. Problem dotyczy interpretacji barwy przeroczystej (transparent). Zachowanie jest powtarzalne, więc raczej Writer nie wczytuje "jak chce".
Trzeba by się im przyjrzeć i zobaczyć, czym różnią się pod względem technicznym, w jakich są szczegółowych wersjach formatu, i czy na pewno są poprawnie utworzone (w sensie zgodności z tym gif).
Albo wyizolować pewnąwłąściwość foramtu gif, w którą Writer sobie zdecydowanie nie radzi.
W wolnej chwili mogę zajrzeć, ale nie będzie to dzisiaj.
Trzeba by się im przyjrzeć i zobaczyć, czym różnią się pod względem technicznym, w jakich są szczegółowych wersjach formatu, i czy na pewno są poprawnie utworzone (w sensie zgodności z tym gif).
Albo wyizolować pewnąwłąściwość foramtu gif, w którą Writer sobie zdecydowanie nie radzi.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
A ja zrobiłem test na LO 5.1.4.2 i wszystko jest OK, metoda kopiuj-wklej (obrazy z podanego linku).
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
Jak znajdziesz czas to zajrzyj.Jan_J pisze:Obrazki są w formacie gif. Problem dotyczy interpretacji barwy przeroczystej (transparent). Zachowanie jest powtarzalne, więc raczej Writer nie wczytuje "jak chce".
A tak na marginesie to Writer nie jest tak do końca dopracowanym edytorem tekstu.
OpenOffice 4.1.0 System operacyjny Windows7.