Chcę stworzyć arkusz (nazwijmy go arkuszem zbiorczym), który będzie pobierał i wyświetlał dane zawarte w innych arkuszach (będzie to seria danych, powiedzmy że w jednej kolumnie). Dane te zamieszczone są w kilkudziesięciu innych arkuszach calc, znajdujących się w różnych miejscach na dysku. Każdy z tych plików ma dokładnie taki sam układ (i nazwy) arkuszy i komórek. Pliki te różnią się tylko nazwami, położeniem na dysku oraz zawartością samych komórek. Chciałbym aby użytkownik arkusza zbiorczego mógł, wpisując w odpowiednim polu nazwę katalogu oraz nazwę pliku (czy np. wybierając je z listy) sprawić, aby w określonej kolumnie arkusza zbiorczego pojawiły się dane zawarte w komórkach tego właśnie pliku.
Czyli np. - wybieramy w danym polu arkusza zbiorczego nazwę katalogu: SPRZEDAŻ, oraz numer pliku: G04 - a arkusz zbiorczy w tym momencie ładuje nam dane z pliku "Zestawienie.G04.ods", znajdującego pod adresem C:/DANE/SPRZEDAŻ.
Najprościej byłoby to pewnie zrobić przez odwołanie, które zamiast operować formułą np.: ='file:///C:/DANE/SPRZEDAŻ/Zestawienie.G04.ods'#Dane.A11 (która jest sztywna i zawsze odwołuje do tego samego pliku) będzie operowało adresem, w którym pojawią się zmienne. Coś w stylu ='file:///C:/DANE/[ZMIENNA-1]/Zestawienie.[ZMIENNA-2].ods'#Dane.H11 Nie wiem tylko czy coś takiego jest w Calc możliwe. Intuicja podpowiada, że rozwiązanie jest bardzo proste, ale jak na razie nie znalazłem funkcji, która za to odpowiada
Dzięki za pomoc.