nie mozna otworzyc plikow docx
-
lukjan
nie mozna otworzyc plikow docx
witam
nie moge otworzyc plikow docx. czy dodaja tez obsluge?
nie moge otworzyc plikow docx. czy dodaja tez obsluge?
Re: nie mozna otworzyc plikow docx
Pliki docx są niefajne.
Ale można kupić sobie program, który je elegancko czyta
Ale można kupić sobie program, który je elegancko czyta
OOo3.1.1 na Ubuntu 9.04
U mnie OOo 3.2 otwiera (plik *.odt zrobiony pod starszą wersją OOo otworzyłem M$ Wordem 2007 (mam w pracy ale nie korzystam) i zapisałem jako *.docx). OOo 3.2 otworzył plik przez Plik > otwórz jak i przez przeciągnięcie pliku na obszar roboczy (co prawda padło trochę formatowanie, ale tekst mam). OO.o 3.2 rozpoznaje format docx jako obsługiwany format. Z tego co pamiętam OOo 3.1 obsługiwał te pliki tylko przez przeciągnięcie na obszar roboczy (nie piszesz jaką masz wersję OOo ani jak próbujesz otworzyć plik).
LibreOffice 5.0 na Windows 7 [praca] i LibreOffice 5.1 (64 bit) na Windows 7 [dom]
E nie, filtr importu działał także w Plik/Otwórz i przy wywołaniu writera z parametrem (czy ktoś używa tej metody, bo ja tak?), zatem i przez klik.klik powinien. Sypało się no nieco formatowanie, ale w zasadzie tekst był czytany.3.2 jest za młody, bym sobie zdążył wyrobić zdanie, ale podobno import docx jest lepszy.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
-
lukjan
otwieram poprzez klikniecie 2 razy plik, i pisze tak jak na sreenie.
mam oo.org 3.2
A on jest .doc czy .docx? Z komunikatu wynika że doc. Ale komunikat może się mylić. Uszkodzony doc jest binarnym śmieciem. Docx jest zip-em trochę jak odt, ale o wiele bardziej skomplikowanym, powiedziałbym nawet ,,pokręconym''.
JJ
-
lukjan
rozszerzenie jest jest doc, ale osoba, ktora to wstawiala napisala, ze to docx
Najwyraźniej się myli.
Niech zainstaluje wtyczkę Sun ODF i zapisze to w .odt.
http://www.sun.com/software/star/odf_plugin/get.jsp
Niech zainstaluje wtyczkę Sun ODF i zapisze to w .odt.
http://www.sun.com/software/star/odf_plugin/get.jsp
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Ja bym to sprawdził jakąś bezpośrednią metodą (np. próbując odzipować) i w przypadku pozytywnym zmienił rozszerzenie na docx, potem bym próbował wczytać do writera.lukjan pisze:rozszerzenie jest jest doc, ale osoba, ktora to wstawiala napisala, ze to docx
JJ
I tek plik jest bezbłędnie odczytywany przez 3.2.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice
a u mnie OOo 3.1.1 (wersja z repozytoriów Ubuntu) go otwiera,
nie wiem jakie powinien mieć formatowanie ale tekst wygląda OK
nie wiem jakie powinien mieć formatowanie ale tekst wygląda OK
OOo 3.1.1, Kubuntu
Jest to bez wątpienia format docx, dokument jest b. prosty i moim zdaniem nawet w 3.0.x powinien się czytać bez problemu.
Łukasz, jakie masz OpenOffice i przez kogo wydane? (sorry, może kiedyś powiedziałeś, ale nie widzę takiej informacji w tym wątku)
Łukasz, jakie masz OpenOffice i przez kogo wydane? (sorry, może kiedyś powiedziałeś, ale nie widzę takiej informacji w tym wątku)
JJ
Pobierałeś plik jeszcze raz? Może za pierwszym razem pobrał się z błędem?
OOo3.1.1 na Ubuntu 9.04
-
lukjan
3 razy pobralemmg2 pisze:Pobierałeś plik jeszcze raz? Może za pierwszym razem pobrał się z błędem?
Podłączę się, bo mam podobny problem. Mój OO3.0 dotąd bez problemów otwierał docxy, aż do momentu, gdy pojawiły się docxy zapisywane na smartfonie pod androidem. Wszedłszy na to forum, znalazłem ten wątek i tutejszy plik z nocą poślubną został potraktowany przez mojego OO tak samo. Dzieje się to na dwóch komputerach - jeden z Win2k, drugi z WinXP. A konkretnie - przy próbie otworzenia pliku, OO mówi, że nastąpił Błąd ogólny wejścia/wyjścia i tyle. Po zmianie rozszerzenia na doc, rtf albo coś w tym stylu próbuje jeszcze pytać o wybór filtra. Wybieram jakiś na chybił trafił, bo niczego w stylu Word docx nie ma do wyboru, więc dostaję komunikat o próbie naprawienia pliku i kolejny o porażce tej próby.
Dzięki temu wątkowi wpadłem na to, żeby rozpakować ten plik, odnaleźć w rozpakowanym katalogu plik. document.xml, zmienić mu rozszerzenie na html i otworzyć w Firefoksie. Tu zmiana kodowania na UTF-8, żeby zobaczyć polskie znaki w miejscu krzaków to już pryszcz. No i w ten sposób mogę odczytać tekst, a nawet skopiować do edycji (formatowanie oczywiście po drodze znikło, ale co tam).
Tak więc prawie sukces, ale czy jest jakiś sposób na to, żeby otwierać takie docxy (na pierwszy rzut oka nieróżniące się od innych docxów) jakoś łatwiej?
Dzięki temu wątkowi wpadłem na to, żeby rozpakować ten plik, odnaleźć w rozpakowanym katalogu plik. document.xml, zmienić mu rozszerzenie na html i otworzyć w Firefoksie. Tu zmiana kodowania na UTF-8, żeby zobaczyć polskie znaki w miejscu krzaków to już pryszcz. No i w ten sposób mogę odczytać tekst, a nawet skopiować do edycji (formatowanie oczywiście po drodze znikło, ale co tam).
Tak więc prawie sukces, ale czy jest jakiś sposób na to, żeby otwierać takie docxy (na pierwszy rzut oka nieróżniące się od innych docxów) jakoś łatwiej?
OpenOffice3.0 na Windows 2000
Załącz plik to pokombinujemy.
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice
Myślałem, że może problem jest znany. Jako że jakoś tam udało mi się dobrać do danych, nie traktowałem tego jako problem palący. Skoro jednak może to być dla kogoś wyzwanie (a na przyszłość też się może przydać), to załączam plik do pokombinowania. OO sobie z nim nie radzi, jak pisałem wcześniej.
- Załączniki
-
- co by ludzie powiedzieli gdyby umieli mowic.docx
- (4.91 KiB) Pobrany 411 razy
OpenOffice3.0 na Windows 2000
Na pierwszy rzut oka (unzip-em) jest to docx. Sprawdźmy dokładniej, porównując go z jakimś innym docx-em:
Program file służy do heurystycznego rozpoznawania formatu plików. W przypadku Twojego pliku rozpoznanie nie powiodło się do końca. Nie wiem, na jakiej dokładnie podstawie Writer przyjmuje, że chodzi o docx, ale jak widać oba rozstrzygają podobnie.
Dobra -- mam. Chodzi o kolejność plików spakowanych w zip-ie. Oto wyjątek z bazy magic programu file:
Popatrzmy na Twój docx od środka:podczas gdy wg ww dokumentacji plik [Content_Types].xml powinien być pierwszy w archiwumPo przepakowaniu pliku zgodnie z wymaganiem file go rozpoznaje, a Writer go czyta.
Zawinił edytor, który zapisuje plik nie trzymając ustaleń formatu docx. Dla zaspokojenia ciekawości chętni mogą sobie sprawdzić, czy pochodzą one z oficjalnej specyfikacji OO XML.
Kod: Zaznacz cały
$ file *.docx
co by ludzie powiedzieli gdyby umieli mowic.docx: Zip archive data
raport_semestralny_xxxxxx.docx: Microsoft Word 2007+
Dobra -- mam. Chodzi o kolejność plików spakowanych w zip-ie. Oto wyjątek z bazy magic programu file:
#------------------------------------------------------------------------------
# $File: msooxml,v 1.1 2011/01/25 18:36:19 christos Exp $
# msooxml: file(1) magic for Microsoft Office XML
# From: Ralf Brown <ralf.brown@gmail.com>
# .docx, .pptx, and .xlsx are XML plus other files inside a ZIP
# archive. The first member file is normally "[Content_Types].xml".
# Since MSOOXML doesn't have anything like the uncompressed "mimetype"
# file of ePub or OpenDocument, we'll have to scan for a filename
# which can distinguish between the three types
# start by checking for ZIP local file header signature
0 string PK\003\004
# make sure the first file is correct
>0x1E string [Content_Types].xml
# skip to the second local file header
# since some documents include a 520-byte extra field following the file
# header, we need to scan for the next header
>>(18.l+49) search/2000 PK\003\004
# now skip to the *third* local file header; again, we need to scan due to a
# 520-byte extra field following the file header
>>>&26 search/1000 PK\003\004
# and check the subdirectory name to determine which type of OOXML
# file we have
>>>>&26 string word/ Microsoft Word 2007+
!:mime application/msword
>>>>&26 string ppt/ Microsoft PowerPoint 2007+
!:mime application/vnd.ms-powerpoint
>>>>&26 string xl/ Microsoft Excel 2007+
!:mime application/vnd.ms-excel
>>>>&26 default x Microsoft OOXML
!:strength +10
#------------------------------------------------------------------------------Kod: Zaznacz cały
$ unzip -v co\ by\ ludzie\ powiedzieli\ gdyby\ umieli\ mowic.docx
Archive: co by ludzie powiedzieli gdyby umieli mowic.docx
Length Method Size Cmpr Date Time CRC-32 Name
-------- ------ ------- ---- ---------- ----- -------- ----
746 Defl:N 367 51% 02-03-2012 19:25 2dee592c docProps/core.xml
826 Defl:N 396 52% 02-03-2012 19:25 e5bbb464 docProps/app.xml
230 Defl:N 149 35% 02-03-2012 19:25 2cdf920a docProps/custom.xml
1108 Defl:N 515 54% 02-03-2012 19:25 092d2a38 word/settings.xml
222 Defl:N 157 29% 02-03-2012 19:25 c6a94c45 word/webSettings.xml
216 Defl:N 153 29% 02-03-2012 19:25 8a8e590b word/fontTable.xml
1362 Defl:N 518 62% 02-03-2012 19:25 eec822f7 word/styles.xml
1418 Defl:N 516 64% 02-03-2012 19:25 0f5832f1 word/document.xml
776 Defl:N 234 70% 02-03-2012 19:25 436d4ef6 word/_rels/document.xml.rels
1331 Defl:N 340 75% 02-03-2012 19:25 0c1319d0 [Content_Types].xml
828 Defl:N 258 69% 02-03-2012 19:25 947a56e4 _rels/.rels
-------- ------- --- -------
9063 3603 60% 11 files
$ unzip -v co\ by\ ludzie\ powiedzieli\ gdyby\ umieli\ mowic.docx
Archive: co by ludzie powiedzieli gdyby umieli mowic.docx
Length Method Size Cmpr Date Time CRC-32 Name
-------- ------ ------- ---- ---------- ----- -------- ----
1331 Defl:N 340 75% 02-03-2012 19:25 0c1319d0 [Content_Types].xml
...........................
Zawinił edytor, który zapisuje plik nie trzymając ustaleń formatu docx. Dla zaspokojenia ciekawości chętni mogą sobie sprawdzić, czy pochodzą one z oficjalnej specyfikacji OO XML.
JJ