Wypełnienie rozdzielonych komórek

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
giedol

Wypełnienie rozdzielonych komórek

Post autor: giedol »

Mam problem. Chciałbym wypełnić tekstem komórki, które były scalone. Tzn po "rozcaleniu" komórek w kolumnie, tekst przenosi mi się do pierwszej komórki. Co zrobić aby ten sam tekst przenieść(skopiować) do wszystkich komórek powstałych w wyniku takiego rozdzielenia.
Dodam że nie chodzi mi o skopiowanie myszką, bo ja mam takich komórek tysiące i zaklikałbym się na śmierć.
Być może jest jakieś makro, które pozwoli jednym kliknięcem wypełnić wszystkie takie komórki powstałe po usunięciu scalenia w jakichś obszarach - np zaznaczam obszar w których jest kilka takich scalonych komórek z różnymi tekstami. Klikam "Rozdziel i wypełnij" i powstają pojedyncze komórki, wypełnione odpowiednimi tekstami.
OpenOffice 4.1 na Windows 7
Jan_J

Re: Wypełnienie rozdzielonych komórek

Post autor: Jan_J »

Makrem się da, ale na szybko go nie napiszę; tydzień mam bardzo pracowity.
Zajrzyj do AndrewMacro A. Pitonyaka, http://www.pitonyak.org/AndrewMacro.pdf, w rozdziale 6.25:
I do not know off hand how to quickly find cells that are merged.
Czyli łatwo jest sprawdzić czy komórka jest scalona, ale trudniej -- z czym. Warto podrążyć temat; od czasu napisania tego przykładu trochę wody upłynęło.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ