zmiana domyslnego formatowania - obramowanie

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
giedol

zmiana domyslnego formatowania - obramowanie

Post autor: giedol »

Czy jest możliwe aby domyślny kolor linii obramowania zmienić na inny niż czarny? Jak to zrobić?
OpenOffice 4.1 na Windows 7
Awatar użytkownika
Astur

Re: zmiana domyslnego formatowania - obramowanie

Post autor: Astur »

Nie bardzo rozumiem o co właściwie pytasz

Jeżeli chcesz zmienić kolor krawędzi komórek, to zaznacz zakres, który chcesz objąć krawędziami i naciśnij [Ctrl]+[1] (Menu -> Format -> Komórki), Przejdź na zakładkę Krawędzie i w polu Linia wybierz barwę w elemencie Kolor. Tę samą kartę opcji możesz otworzyć także, zaznaczając komórki myszką, i wybierając z menu kontekstowego polecenie Formatuj komórki...
Zmiana będzie dotyczyć tylko tych zakresów, które mają ustawione krawędzie komórek.

Jeżeli natomiast chcesz zmienić kolor linii siatki rozdzielającej arkusz na poszczególne komórki, to przejdź do Menu -> Narzędzia -> Opcje -> OpenOffice -> Wygląd -> Schemat użytkownika, sekcja Arkusz kalkulacyjny, opcja Linie siatki.
Zmiana będzie dotyczyć wszystkich arkuszy w twoim Calc'u, ale nie będzie zapisywana do pliku.
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
giedol

Post autor: giedol »

Chodzi mi po prostu o to że domyślny kolor obramowania jest czarny. Wiem, że można go sobie zmienić dla każdej tabelki w formatowaniu.
Ja chciałbym jednak zmienić ten domyślny na inny. Czy to jest możliwe?
OpenOffice 4.1 na Windows 7
Awatar użytkownika
Astur

Post autor: Astur »

Obawiam się, że jest to niemożliwe :(
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
ODPOWIEDZ