Formatowanie kilku obrazków na raz, jeden pod drugim.

Użytkowanie edytora dokumentów
Benji

Formatowanie kilku obrazków na raz, jeden pod drugim.

Post autor: Benji »

Witam, używam OO już od jakiegoś czasu, ale jedna rzecz nadal nie daje mi spokoju - formatowanie obrazków. Męczę teraz pracę magisterską i przy prawie 100 stronach i 50 grafikach zaczyna mnie trafiać szlag.
Czy jest jakiś sensowny sposób, żeby wyrównać jeden obrazek pod drugim?
Przykład - piszę tekst, piszę, wklejam obrazek - OK. Zakotwiczenie do akapitu? OK. Wstawiam podpis? OK.
Na razie wszystko gra.
Ale kiedy próbuję wkleić drugi obrazek, nakłada się on na pierwszy. Wybieram 'opływanie - brak'. Obrazek jak był nałożony, tak jest nałożony. Biorę zakotwiczenie 'do znaku' i 'jako znak' - jest tylko gorzej.

Czy jest jakiś sposób, żeby KOLEJNY wklejony obrazek ustawiał się AUTOMATYCZNIE pod pierwszym, o ile nie rozdziela ich tekst?
Poratujcie, dobrzy ludzie, zanim mnie krew zaleje. Szukałem po polsku i po angielsku, ale wszędzie jakieś głupoty zupełnie nie na temat.

PS - ilustracja graficzna tego, co chcę uzyskać ;)
Obrazek
OpenOffice 3.4.1 na Windows 8.1
Jactra

Re: Formatowanie kilku obrazków na raz, jeden pod drugim.

Post autor: Jactra »

Chodzi o coś takiego ?
Załączniki
Obrazek.odt
(58.9 KiB) Pobrany 384 razy
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Benji

Jactra pisze:Chodzi o coś takiego ?
Tak, mniej więcej tak. Tylko pomiędzy dwoma akapitami tekstu, a obrazki z podpisem. O:
przyklad.odt
(40.08 KiB) Pobrany 313 razy
Tak jak powyżej. Tylko, że ja to ustawiłem ręcznie, a chciałbym, żeby ustawiało się automatycznie jedno pod drugim.
I nie rozpi... rozpadało kiedy dodam więcej tekstu na górze czy dole ;)
Jactra

Post autor: Jactra »

Tak ?
Załączniki
przyklad2.odt
(38.72 KiB) Pobrany 230 razy
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Benji

Już prawie dobrze! Tylko że...
Obrazek
Obrazki nakładają się na siebie, jeśli dodać trochę tekstu na gorze. Przenoszą się na następną stronę dopiero, kiedy zabraknie miejsca na pierwszy.
Czy nie da się zrobić tak, żeby przenosiły się jak trzeba? :knock:
Awatar użytkownika
Astur

Post autor: Astur »

Obrazki poruszają się zgodnie z miejscem, do którego zostały zakotwiczone. W twoim wypadku, jak się zdaje, do akapitu. Jeżeli chcesz aby trzymały się strony, zakotwicz je do niej. Obrazki wjeżdżają jeden na drugi, bo pozwoliłeś im na przepływanie.

Jeżeli chcesz mieć kilka(naście/dziesiąt) obrazków w identycznym ustawieniu, to powinieneś utworzyć ramkę, odpowiednio sformatować i zakotwiczyć. Polecam raczej odręczne wpisanie odpowiednich parametrów w oknie Menu -> Wstaw -> Ramka -> Typ, niż przesuwanie ramki myszką.
Kiedy ramka już pięknie wygląda, zaznaczasz ją, kopiujesz do schowka i wstawiasz wszędzie tam, gdzie chcesz umieścić elementy graficzne. Następnie te elementy wstawiasz po kolei do przygotowanych ramek. W ten sposób wszystkie będą zachowywać jednakową pozycję względem tekstu.

Przygotowując ramki należy sformatować następujące elementy:
  1. W zakładce Typ ustaw Zakotwiczenie i Pozycję. Jeżeli zakotwiczasz do akapitu, zakotwiczaj do bezpośrednio poprzedzającego.
  2. W zakładce Opływanie tekstu ustaw Brak
  3. W zakładce Krawędzie ustaw Odstęp od zawartości na 0
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
Benji

Astur pisze:Obrazki poruszają się zgodnie z miejscem, do którego zostały zakotwiczone. W twoim wypadku, jak się zdaje, do akapitu. Jeżeli chcesz aby trzymały się strony, zakotwicz je do niej. Obrazki wjeżdżają jeden na drugi, bo pozwoliłeś im na przepływanie.
No właśnie chyba nie. Ustawiłem oba obrazki na 'brak opływania', i tak najeżdziają na siebie.
Astur pisze:Jeżeli chcesz mieć kilka(naście/dziesiąt) obrazków w identycznym ustawieniu, to powinieneś utworzyć ramkę, odpowiednio sformatować i zakotwiczyć. Polecam raczej odręczne wpisanie odpowiednich parametrów w oknie Menu -> Wstaw -> Ramka -> Typ, niż przesuwanie ramki myszką.
Kiedy ramka już pięknie wygląda, zaznaczasz ją, kopiujesz do schowka i wstawiasz wszędzie tam, gdzie chcesz umieścić elementy graficzne. Następnie te elementy wstawiasz po kolei do przygotowanych ramek. W ten sposób wszystkie będą zachowywać jednakową pozycję względem tekstu.

Przygotowując ramki należy sformatować następujące elementy:
  1. W zakładce Typ ustaw Zakotwiczenie i Pozycję. Jeżeli zakotwiczasz do akapitu, zakotwiczaj do bezpośrednio poprzedzającego.
  2. W zakładce Opływanie tekstu ustaw Brak
  3. W zakładce Krawędzie ustaw Odstęp od zawartości na 0
Spróbowałem, stworzyłem ramkę, ustawiłem obie na 'brak opływania', efekt?
Obrazek
Obrazki jak najeżdżały na siebie, tak najeżdżają. Czy robię coś źle? Może da się zakotwiczyć obraz do obrazu/podpisu/ramki?
Zastanawiam się, czy nie łatwiej mi będzie po prostu dodać czcionką o rozmiarze 0 i białym kolorze znaku czy dwóch pomiędzy każdymi dwoma obrazkami, i zakotwiczyć je do tych 'niewidzialnych' liter. Chociaż takie rozwiązanie nie jest zbyt eleganckie.
Nie chcę zakotwiczać do strony, bo kiedy dodaję czy kasuję tekst wszystko się rozsypuje. A zakotwiczone do akapitu obrazki najeżdżają na siebie >_> Ki diabeł?

Czy poprawne formatowanie dwóch obrazków ustawionych jeden nad drugim przekracza możliwości tego programu? Czy ja po prostu jestem zbyt durny, żeby to zrobić poprawnie? :knock:

EDIT: Chyba znalazłem rozwiązanie - zakotwiczenie jako znak. W ten sposób grafika nie nakłada się jedna na drugą bez sensu i wyłączenie opływania faktycznie pomaga. Nie używałem tej opcji, bo nie wiedziałem po co ona właściwie jest :P Poza tym trzeba uważać, gdzie i jak dodaje się nową grafikę używając tej opcji. A żeby było śmieszniej,naciśnięcie Enter z kursorem ustawionym przed obrazkiem dodaje linię o wielkości czcionki podobnej do wklejonego obrazka :P I wszystko znowu się sypie.
Ale. Chyba udało mi się rozwiązać problem.
Awatar użytkownika
Astur

Benji pisze:Spróbowałem, stworzyłem ramkę, ustawiłem obie na 'brak opływania', efekt?
[...]
Obrazki jak najeżdżały na siebie, tak najeżdżają.
Obrazek
Ale... Chyba widzisz, że ramka 2 jest zakotwiczona do ramki 1. Tymczasem powinny być zakotwiczone do osobnych akapitów. Przepraszam: wydawało mi się to oczywiste. Przygotowałem dla ciebie przykład, w którym możesz zobaczyć ten efekt.
Załączniki
Mr Benji - Analyzing...odt
Praca bardzo naukawa
(106.82 KiB) Pobrany 205 razy
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
Benji

Hm. Czy tak miało to wyglądać? Mam wrażenie, że mój OO głupieje. Ostatnio w czasie zapisu dorzucił mi do dokumentu 9 pustych stron. Ze nie wspomnę o crashach i zwiechach. Usunąłem profil lokalny, ale nie pomogło. Może dokument jest za duży? (powyżej 100 mega)
Ale odbiegam od tematu...
Obrazek

I widzę tutaj to, o czym mówiłem - pusty wiersz pomiędzy rysunkami :D To nie rozwiązanie, to wybieg :D ...który zresztą przestaje działać, po dodaniu tekstu xD

Prawdę powiedziawszy, nie mam już siły się z tym użerać. Po wprowadzeniu końcowych poprawek spróbuję z zakotwiczeniem 'jako znak', a jeśli to nie pomoże, trudno, popoprawiam ręcznie.
Awatar użytkownika
Astur

Mmm. To może tak: Bez ramek, dwa obrazki przyczepione do tego samego akapitu, po przyczepieniu drugiego przesuwam go klawiszem strzałki w dół. Niczego nie formatuję. Można wsadzić do jednej ramki.

Podpowiedź: Jeżeli chcesz przesuwać drobnymi skokami, przytrzymuj klawisz [Alt] podczas naciskania na klawisz strzałki
Załączniki
Mr Benji - Analyzing...odt
Poprawka zgodnie z opisem
(106.73 KiB) Pobrany 206 razy
ODPOWIEDZ