Astur napisał(a):Ten dokument rozjeżdża się także w
AbiWord,
WPS/KingSoft Office,
SoftMaker Office oraz - co jest b. ciekawe - w
WordView.
Co jeszcze ciekawsze, prezentowany formularz (UPL-1) jest nieaktualny, zaś na stronie
www.druki.gofin.pl można pobrać formularz aktywny w formacie Gofin. Darmowy (niekomercyjny) program do jego wypełniania też.
Jeżeli ktoś nie chce sobie obciążać systemu jakimiś programami, może zawsze skorzystać z programów do modyfikowania plików PDF, np.
PDF-XChange Viewer, który w wersji podstawowej jest darmowy. Działa także w Wine.
Wreszcie, i to jest najciekawsze, pobrany
skądinąd UPL-1 nie sprawia takich kłopotów i otwiera się doskonale, zarówno w
AbiWord, jak i
LibreOffice,
WPS/KingSoft Office,
SoftMaker Office oraz w
WordView.
Cały problem uważam zatem za prowokację szanownego użytkownika @
Jactra.
Gratuluję, prawie ci się udało.
Otóż szanowny Kolego.
Jestem ciekaw z jakiego to powodu uważasz mój posta za prowokację.
Ciekawe jest, że nadchodząca wersja 5.0.4 otwiera już formularz poprawnie )proszę sprawdzić w wersji 5.0.4 RC - ja sprawdziłem i jest w tej wersji poprawnie. W związku z tym jednak regresja była (pisałem również, że wersja 4..4.6 również otwiera go poprawnie, problem zaś był z otwieraniem go w wersji 5.0.3). Radzę czytać uważnie.
Co do otwierania w Word Viever - nie sprawdzałem. Pisałem tylko, że powyższy formularz poprawnie otwierają Word od 2007 do 2016 oraz LibreOffice 4.4.6 natomiast rozjeżdża wersja 5.0.3.
Co do aktualności tegoż formularza....
Proponował bym się nie wypowiadać na tematy, na których się po prostu nie zna.
Pragnę wyjaśnić, że na końcu każdej strony formularza w ramce wstawiona jest nazwa formularza, zaś w nawiasie numer jego wersji. W tym przypadku
UPL-1 (4).
Jeśli Kolega uważa, że jest nie aktualny proponuję sprawdzić wersję dostępną na stronie Ministerstwa Finansów
http://www.finanse.mf.gov.pl/documents/ ... 9_2015.pdf w celu porównania sobie aktualnej wersji UPL-1. No chyba, że Kolega raczy stwierdzić, że wzory zamieszczonych na stronie Ministerstwa formularzy również są nie aktualne.
Proszę nie wprowadzać innych forumowiczów w błąd, czy dany formularz jest aktualny, czy też nie jeśli nie ma się na ten żadnej wiedzy i nawet nie raczyło się tego sprawdzić.
Pomijam już sam fakt, że zgłosiłem konkretny problem z konkretnym plikiem nie zaś dyskusję nad jego aktualnością.