nazwy funkcji Calc: polskie vs angielskie - problem z xls

Nie wiesz, gdzie umieścić swój post? Pisz tutaj!
tg5188

nazwy funkcji Calc: polskie vs angielskie - problem z xls

Post autor: tg5188 »

Moi drodzy
Zainstalowałem właśnie Ubuntu 9.10PL razem z OOO 3.1.1.PL. Problem jest taki, że w plikach xls nazwy większości formuł nie są u mnie rozpoznawane.
W wersji angielskiej OOO ten problem nie istnieje.
Widzę następujące rozwiązania:
1. Przekonfigurować OOO (ale nie wiem jak. co prawda znalazłem na necie metodę dla starszych wersji OOO, ale niestety u mnie nie działa)
2. odinstalować OOOPL i zainstalować wersję angielskojęzyczna (nie wiem jak)
3. całą bazę moich arkuszy xls przekonwertować do ods. (też nie wiem jak)

Czy ktoś mógłby mi wskazać sposób na jedno z powyższych rozwiązań?
Dziękuję z góry i pozdrawiam
OpenOffice 3.1.1 PL na Ubuntu 9.10
Jan_J

Re: nazwy funkcji Calc: polskie vs angielskie - problem z xls

Post autor: Jan_J »

Nie znam Ubuntu, ale:
* lokalizacja nazw standardowych funkcji arkusza dotyczy tylko interfejsu użytkownika. W środku, tj. w pliku skoroszytu, jest wszystko jedno. Tłumaczenie nazw nie powinno przeszkadzać w użytkowaniu.
* przez pewien czas używałem OpenOffice z Fedory, i prawdę mówiąc byłem zadowolony z tego, że wszystkie nazwy funkcji pozostawały angielskie. Spolszczać sum() i countif() to dla mnie tak, jakby pisać dopóki() {} i jeżeli () {} w C.
* nazwy te są zaszyte w jeden z podpakietów podczas kompilacji, i podmienić komponentu odpowiednikiem z innego języka raczej się nie uda. Co innego z językiem interfejsu (menu, dialogi): to da się łatwo podmienić lub uzupełnić.
Trudno powiedzieć w czym wina; moim zdaniem w przygotowaniu paczek dla Ubu. Sugerowałbym użycie OOo z pakietów OpenOffice.org zamiast z pakietów Ubuntu.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Post autor: quest-88 »

tg5188

Załącz jeden, przykładowy plik .xls z formułami. To pewnie błąd w paczkach.

Jeśli nasze przypuszczenia się potwierdzą, możesz zainstalować oryginalny OO.o (instrukcja).
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
tg5188

Dziękuję quest-88, Jan_J,
Dzięki waszym odpowiedziom spróbowałem sam głębiej zrozumieć zagadnienie.
Doszedłem do wniosku, że nieprecyzyjnie przedstawiłem problem. Nie jest to problem konwersji formatu xls ale ods.
A oto opis zdarzeń:
1. najpierw zacząłem pracę z plikiem plik1.xls zawierającym różne formuły, m.innymi excelowska INDIRECT(A3)
2. przeszedłem na OOO v2 EN. W pliku plik2.ods formuła zmieniła się na indirect_xl(A3) i działała dobrze
3. przeszedłem na OOO v3.1 PL. W pliku plik3.ods ta formuła nie została rozpoznana: #NAZWA?
4. Natomiast mogę otworzyć pierwotny plik plik1.xls. A w nim formuła konwertuje się na ADR.POŚR(A3) i działa prawidłowo.

Stąd stawiam hipotezę, że problem tkwi w konwersji pliku ods z OOO v2 EN do v3.1 PL.
Jako, że dotyczy tylko jednej formuły, przetłumaczyłem ją ręcznie we wszystkich komórkach gdzie była użyta.

I na koniec pytanie pokrewne:
Czy jest jakaś metoda na zmianę ustawień, aby w wersji PL używać tylko angielskich nazw formuł?

Dzięki raz jeszcze za odpowiedź

tg5188
Jan_J

Wygląda na to, że może zmieniła się funkcja odpowiedzialna za realizację indirect()
Zawsze można powiedzieć, że licencja GNU jest bez gwarancji.

Zaś w sprawie tłumaczenia -- jak pisałem, da się, ale robiłem to tak dawno, że moja wiedza (gdybym dokładnie pamiętał) i tak byłaby już nieaktualna. W końcu dałem sobie spokój.
Zaś w niektórych linuksach dołączony OpenOffice miał tę miłą właściwość, że menu było po polsku, a funkcje nie.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
tg5188

Dzięki za wyjaśnienia. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.
Tomek tg5188
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Post autor: quest-88 »

tg5188 pisze:I na koniec pytanie pokrewne:
Czy jest jakaś metoda na zmianę ustawień, aby w wersji PL używać tylko angielskich nazw formuł?
Jan_J pisze:Zaś w sprawie tłumaczenia -- jak pisałem, da się, ale robiłem to tak dawno, że moja wiedza (gdybym dokładnie pamiętał) i tak byłaby już nieaktualna. W końcu dałem sobie spokój.
Co za szczęście! Przed chwilą jeden z deweloperów opublikował listę "głównych ulepszeń" w Calcu i wymienił m.in. możliwość stosowania anglojęzycznych formuł w zlokalizowanym pakiecie!

http://kohei.us/2010/02/02/two-more-enh ... ts-are-in/
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
mg2

Post autor: mg2 »

> Zainstalowałem właśnie Ubuntu 9.10PL razem z OOO 3.1.1.PL.
> Problem jest taki, że w plikach xls nazwy większości formuł nie są u mnie rozpoznawane.
> W wersji angielskiej OOO ten problem nie istnieje.

> A oto opis zdarzeń:
> 1. najpierw zacząłem pracę z plikiem plik1.xls zawierającym różne formuły, m.innymi excelowska INDIRECT(A3)
> 2. przeszedłem na OOO v2 EN. W pliku plik2.ods formuła zmieniła się na indirect_xl(A3) i działała dobrze
> 3. przeszedłem na OOO v3.1 PL. W pliku plik3.ods ta formuła nie została rozpoznana: #NAZWA?
> 4. Natomiast mogę otworzyć pierwotny plik plik1.xls. A w nim formuła konwertuje się na ADR.POŚR(A3) i działa prawidłowo.

Zainstalowalem na Ubuntu wersje OOo: 3.1.1_PL i 3.1.1_EN. Tutaj jest opisana procedura (post sprzed 2 dni):
http://user.services.openoffice.org/pl/ ... ?f=4&t=342

Uruchomiłem jednocześnie obie wersje. W wersji polskiej wpisałem formułę ADR.POŚR(...) w angielskiej INDIRECT(...). Komórki z formułą z okienka polskiego skopiowałem i wkleiłem do arkusza angielskiego. Formuła została przetłumaczona na INDIRECT. To samo zrobiłem w drugą stronę EN -> PL. Formuła została przetłumaczona na ADR.POŚR.

W wersji angielskiej wpisałem formułę INDIRECT_XL(...). Otrzymałem błąd.

Wygląda na to, że w wersji 3.1.1 zgubiono formułę INDIRECT_XL.

PS
W pliku xls (2003 PL) zawarłem formułę ADR.POŚR(odwołanie) i taka formuła została zaimportowana prawidłowo do następujących wersji OOo:
- 2.4.2_PL
- 3.0.1_PL
- 3.1.1_PL
- 3.1.1_US
- 3.2.0_rc5_PL
- 3.2.0_rc5_GB

problem występuje gdy w pliku xls użyjemy formuły w postaci ADR.POŚR(odwołanie, fałsz) (czyli odwołujemy się do W1K1)

- 2.4.2_PL (powstaje formuła: ADR.POŚR(A2) dająca wynik: Błąd:502) (brak drugiego argumentu)
- 2.4.3_US (powstaje formułą: INDIRECT(A2) dająca wynik: Błąd:502) (brak drugiego argumentu)
- 3.0.1_PL (powstaje formuła: ADR.POŚR(A2;FAŁSZ()) dająca wynik: Błąd:502)
- 3.1.1_PL (powstaje formuła: ADR.POŚR(A2;FAŁSZ()) dająca wynik:Błąd:502)
- 3.1.1_US (powstaje formuła: INDIRECT(A2;FALSE()) dająca wynik: Err:502)
- 3.2.0_rc5_PL (powstaje formuła: ADR.POŚR(A2;FAŁSZ()) dająca wynik: Błąd:502)
- 3.2.0_rc5_GB (powstaje formuła: INDIRECT(A2;FALSE()) dająca wynik: Err:502)

Przyczyną błędu 502 jest:
- w 2.4.2 i 2.4.3 nieprzystosowanie funkcji do formatu W1K1
- w pozostałych wersjach wymaganie liter R1C1 a nie jak jest w pliku xls liter W1K1

W której wersji OOo jest funkcja INDIRECT_XL?
OOo3.1.1 na Ubuntu 9.04
Jan_J

W wersji 3.1.1 PL z OpenOffice.org (sprawdzałem instalację dla Win32 i dla Linuksa/rpm; bez różnicy):
Wpisanie =indirect("a1") zwraca błąd #name. Po zapisaniu pliku ods, funkcja jest zapisana w kodzie xml wielkimi literami, co sugeruje że mimo wszystko została zinterpretowana. Zaś po otwarciu go w miejscu =indirect() dostaję =Adr.Pośr("a1"). Funkcja indirect_xl() nie jest rozumiana.
Po zrobieniu tego samego w nowym skoroszycie i zapisaniu pliku jako xls, po otwarciu mam adr.pośr() bez zmian, zaś w miejsce indirect() i indirect_xl() figuruje formuła =brak() z odpowiednią dla niej wartością.

W sprawie odwołań z drugim argumentem False: należy spodziewać się problemów. indirect() pobiera argument tekstowy i interpretuje go jak adres. A że postać adresu (WK/RC) zależy od języka interfejsu, to co? Tłumaczyć nazwy procedur, czy także adresy, czyli de facto dane? o, nie.

Funkcję indirect_xl widziałem kiedyś w Calcu, ale dawno. Niewykluczone, że pokutuje w pakietach przygotowanych dla poszczególnych linuksów przez ich opiekunów.

\seealso:
http://qa.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=71455
http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=65931
http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=46586
http://lists.debian.org/debian-openoffi ... 00283.html
itd.
JJ
mg2

Post autor: mg2 »

> A że postać adresu (WK/RC) zależy od języka interfejsu, to co?
>
Kłopot w tym, że w OOo niezależnie od języka jest użyte RC. Gdyby wersja polska OOo używała WK to import z polskiego xls byłby prawidłowy.

>Tłumaczyć nazwy procedur, czy także adresy, czyli de facto dane? o, nie.
>
Wydaje mi się, że to co pozostaje to właśnie wyłapanie WK i zamiana na RC.
OOo3.1.1 na Ubuntu 9.04
ODPOWIEDZ