Na wstępnie chciałbym zaznaczyć, iż w temacie baz danych jestem kompletna "noga". Poczytałem kilka tutoriali ale niestety utknąłem już na początkującym etapie.
Próbuję stworzyć narzędzie służące do rozliczania czasu pracy podległych pracowników
Wymyśliłem sobie następującą bazę danych
Baza będzie składać z czterech tabel:
tabela "godziny" (ID, konstruktor_key, urzadzenie_key, liczba_godzin, data)
tabela "zlecenie" (nr_zlecenia, nazwa_zlecajacego, tytul_zlecenia, rok_zlecenia)
tabela "urzadzenia" (ID, nr_zlecenia_key, nr_urzadzenia, nazwa)
tabela "pracownicy" (ID, imie, nazwisko)
Oczywiście niektore z powyższych są odpowiednio powiązane ze sobą (np nr_zlecenia z tabeli "zlecenia" z nr_zlecenia_key z tabeli "urzadzenia")
Udało mi się stworzyć formularz (z podformularzem) do dopisywania kolejnych urządzeń do bazy i na tym kończą się moje sukcesy.
A teraz na czym polega problem:
Chcialbym stworzyć formularz slużący do rejestrowania przepracowanych godzin.
Mialby polegać on na wpisaniu daty a następnie wybraniu kolejno konstruktora - najlepiej z jakies listy wybieralnej (z tabeli konstruktor - po nazwisku),
następnie roku zlecenia, numeru zlecenia, numeru urządzenia i ostatecznie wpisaniu liczby godzin poświęconych w tym dniu na pracę nad danym tematem. Problem sprowadza się więc do wyświetlania kolejnych list rozwijanych o zawartości zależnej od poprzedniego wyboru
I tu pojawia się pytanie zasadnicze - czy coś takiego w Base jest w ogóle możliwe??? Jeśli tak to w jaki sposób to zrealizować? Czy można gdzieś podejrzeć analogiczną bazę???
Pozdrawiam
Kolejne listy wybieralne
Kolejne listy wybieralne
Libre Office 4.3.5.2., Windows XP
Re: Kolejne listy wybieralne
Przyznam szczerze, że ten program mnie przerósł.
Udalo mi sie stworzyc formularz z wykorzystaniem podformularza do wprowadzania "urzadzen" - prymitywny ale w 100% wystarczajacy na moje potrzeby. Od dłuższego czasu siedzę nad tematem wprowadzania "godzin" i nie posunąłem się ani o krok do przodu.
Chciałbym stworzyć formularz na kształt tego co zamieściłem w załączeniu.
Użytkownik wybierałby z listy wybieralnej "konstruktora" (z tabeli "konstruktor") i "datę" - a w tabelce obok chciałbym wyświetlić rekordy z tabeli "godziny" spełniające oba te kryteria
Następnie - po wybraniu z listy "Zlecenia" (tym razem sposrod wszystkic zlecen z tabeli "zlecenia") wybieralby z listy "urzadzenie" (ale tu chcialbym aby do wyboru byly juz tylko urzadzenia przynalezne do wybranego przed chwyla zlecenia).
Na koncu dopisywalby listę godzin i zapisywal rekord do bazy.
Podejrzewam, że dla osoby ogarniającej to cudo jest to kilka minut roboty (a moze jestem w bledzie?)
Osobie która walnie przyczyni się do ostatecznego rozwiązania problemu stawiam whiskacza
Udalo mi sie stworzyc formularz z wykorzystaniem podformularza do wprowadzania "urzadzen" - prymitywny ale w 100% wystarczajacy na moje potrzeby. Od dłuższego czasu siedzę nad tematem wprowadzania "godzin" i nie posunąłem się ani o krok do przodu.
Chciałbym stworzyć formularz na kształt tego co zamieściłem w załączeniu.
Użytkownik wybierałby z listy wybieralnej "konstruktora" (z tabeli "konstruktor") i "datę" - a w tabelce obok chciałbym wyświetlić rekordy z tabeli "godziny" spełniające oba te kryteria
Następnie - po wybraniu z listy "Zlecenia" (tym razem sposrod wszystkic zlecen z tabeli "zlecenia") wybieralby z listy "urzadzenie" (ale tu chcialbym aby do wyboru byly juz tylko urzadzenia przynalezne do wybranego przed chwyla zlecenia).
Na koncu dopisywalby listę godzin i zapisywal rekord do bazy.
Podejrzewam, że dla osoby ogarniającej to cudo jest to kilka minut roboty (a moze jestem w bledzie?)
Osobie która walnie przyczyni się do ostatecznego rozwiązania problemu stawiam whiskacza

- Załączniki
-
- godziny.odb
- (13.78 KiB) Pobrany 135 razy
Libre Office 4.3.5.2., Windows XP