Własna baza, pytanie odnośnie formularzy.

Użytkowanie programu bazodanowego
szymekluj

Własna baza, pytanie odnośnie formularzy.

Post autor: szymekluj »

Witam serdecznie, miło mi pisać pierwszego posta na Waszym forum.
Powiem Wam szczerze, że wcześniej "liznąłem" trochę programów do pracy w oparciu o bazy danych jednak to wszystko w dość niskim stopniu.

Od wczoraj kombinuję sobie swoją bazę która ułatwiłaby mi pracę w swojej firmie.
Już Wam piszę o co chodzi.

Baza danych ma składać się tak jakby z trzech "podprogramów". Pierwszy formularz który zrobiłem w oparciu o tabele i kwerendy służy do dodawania nowych zamówień w firmie oraz gdzie to zamówienie jest wysyłane, date zamówienia itp. Niby standard. Drugi formularz podobnie jak pierwszy do tabeli ma dopisywać kolejne zamówienia blach. Grubość, rodzaj blachy itp. Trzeci formularz adekwatnie do drugiego ma robić to samo tylko że z profilami.
Po prostu zamawiam blachy to wpisuje w formularzu do blach, zamawiam profile to do profili. Planuje zlecenia wysyłki to do pierwszego formularza.

O co mi chodzi, mianowicie chciałbym zrobić jeden taki formularz który ma trzy przyciski DOSTAWA , BLACHY, PROFILE po kliknięciu w wybrany przycisk przenosi mnie do tego formularza który mnie interesuje nie wiem zupełnie jak to zrobić.

PS dodaję załącznik mojej bazy
PS2 jest to mega prowizoryczna baza danych proszę na szatę graficzną i informację w niej zawarte w ogóle nie zwracać uwagi :)
Załączniki
produkszyn.odb
(52.66 KiB) Pobrany 197 razy
OpenOffice 4.1.1 na Windows XP
szymekluj

Re: Własna baza, pytanie odnośnie formularzy.

Post autor: szymekluj »

Teraz tak myślę, i pewnie spytacie dlaczego nie mogę korzystać z trzech osobnych formularzy --- owszem mogę, tylko chciałbym to zrobić porządnie i mieć wszystko w jednym miejscu. Wchodzę w tą naszą bazę czy też formularz i z tego formularza mam zakładki kolejno:
-dostawy
-blachy
-profile

No i mam zamiar dodać blachy to "klikam" w przycisk "blachy" przenosi mnie do tego formularza (albo po prostu automatycznie zmieniają się pola do wypełnienia). Równie dobrze możne być to zrobione w LIŚCIE ROZWIJANEJ. Rozwijam listę, wybieram kategorię która mnie interesuję po czym dodaję to co mnie interesuję.
Mam nadzieję, że dobrze Wam przedstawiłem problem.

Pozdrawiam Szymon.
OpenOffice 4.1.1 na Windows XP
belstar

Re: Własna baza, pytanie odnośnie formularzy.

Post autor: belstar »

Możesz to zrealizować za pomocą pokazywania/ukrywania sekcji, tak jak w załączniku.
Załączniki
masquerSection.odb
(44.9 KiB) Pobrany 255 razy
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
ODPOWIEDZ