Baza Danych na wzór e-dziennika

Użytkowanie programu bazodanowego
Gordon

Baza Danych na wzór e-dziennika

Post autor: Gordon »

Witam! Od razu przejdę do rzeczy. Chodzę do technikum informatycznego i mam zadanie zrobienia E-dziennika w LibreOffice. Od miesiąca walczyłem z tym (zacząłem z Accessem, jest dużo łatwiejszy, tutaj nawet głupiego przycisku, który przeniesie mnie do raportu nie umiem dodać...) i udało mi się zrobić podstawowe rzeczy typu np. dodawanie uczniów czy ocen przez formularze. No i oddałem tą bazę danych (dostałem 5 :D ), ale chciałbym ją naprawdę dopieścić. Dlatego, chciałbym zadać wam parę pytań.
Na początek:
1. Czy jest jakaś "paczka makr"? Takich podstawowych. Głównie chodzi mi o takie "menu", gdzie będą różne przyciski, które przeniosą użytkownika do formularza czy raportu.
2. Czy są jakieś ładniejsze motywy :D Kolor tła "wodny" jest całkiem ładny, do tego mogę wkleić logo szkoły, ale...dupy nie urywa :) Chodzi mi o formularze i raporty.
3. Jeśli mam tabelę w której są pola Imię i Nazwisko, to co mam wpisać w kwerendzie, żeby te "dwa pola połączyć w jedno"? Chyba muszę to edytować w widoku SQL tak?

Może pokażę jeszcze relację, żeby było wiadomo jak te tabele wyglądają.
Obrazek
LibreOffice 4.3.2.2, Windows 7
Jan_J

Re: Baza Danych na wzór e-dziennika

Post autor: Jan_J »

Ano, interfejs Base'a jest bardzo niedopracowany, zaś wbudowany silnik HSQLDB 1.8 ma stosunkowo słabe możliwości w porównaniu choćby z SQLite czy Firebirdem. Zresztą Libre ma plan bezbolesnego przejścia z HSQL na Firebirda.

Co do kreatorów zapytań, w moim odczuciu im mniej graficznych formularzy, tym lepiej. Co prawda patrząc na konfiguratory zapytań w DBVis, FileMakerze albo DbWrench bierze mnie podziw dla inwencji ich autorów, ale jak przychodzi co do czego, to z precyzją SQLa równać się nie mogą.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Gordon

No tak, na pewno dobrze im zrobi zmiana silnika, ale wątpię, żeby zrobili to w czasie 2 tygodni, zanim będę musiał znowu oddać bazę :) Muszę sobie radzić tym co mam.
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Post autor: quest-88 »

LibreOffice obsługuje silnik Firebird. Trzeba tylko włączyć eksperymentalne funkcje (narzędzia > Opcje > Zaawansowane). Potem podczas tworzenia bazy danych wybierasz silnik.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Gordon

OOO. Tylko czy to mi pomoże ze zrobieniem bazy na 6+? Skromnie mówiąc jestem raczej pojętnym człowiekiem :D Ale czy to bardzo wpłynie na obecną bazę, którą robiłem bez takich cudów i czy bez problemu to otworzę na laptopie nauczyciela?
belstar

Post autor: belstar »

1. Chodzi ci pewnie o jakiś formularz nawigacyjny, jest dodatek Switchboard ale nie wiem czy jest on kompatybilny z twoim LO i mnie się nie podoba. Sam tworzyłem kiedyś bazę z takim formularzem która nigdy nie była skończona i już pewno nie będzie. Sprawdź załącznik.

2. Inne kolory formularzy raportów ustawisz w trybie edycji, menu format --> strona, analogicznie jak we Writerze.
3. Zobacz obrazek.
Załącznik Concat.png nie jest już dostępny
Załączniki
Hospicium.zip
(689.65 KiB) Pobrany 1148 razy
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Concat.png

Kod: Zaznacz cały

imie || ' ' || nazwisko
OK, w widoku kreatora widać wyrażenie, ale jak rozumiem, do jego wpisania potrzebujemy trybu SQL. Rubryki kreatora są "edytowalne", ale nie da się zatwierdzić wyrażenia; tylko nazwę pola. Przynajmniej u mnie: LO 4.1.3.2 Portable. Wersji 4.[23] nie używam na laptopie z uwagi na ekran powitalny z podglądem moich dokumentów, którego nie jestem w stanie zaakceptować.
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
belstar

Można edytować, z tym że składnia jest trochę inna niż w widoku SQL. Nazwy pól wpisujemy w podwójnych cudzysłowach a stringi w apostrofach.

Edytowano: błędna odpowiedź.

Składnia musi być taka jak w widoku SQL. W którejś wersji było inaczej.
Gordon

Przede wszystkim, dziękuję wszystkim za pomoc! Pola w kwerendzie już połączone (ale to było łatwe :D ).
Dzięki, za ten wzór bazy Hospicjum, bardzo się przyda! Tylko pytanie, czy jeśli skorzystam z tego dodatku, to otworzę tą bazę danych też w OpenOffice, który nie ma go zainstalowanego?
belstar

Przykład bazy który wstawiłem nie używa żadnego dodatku, wszystko jest realizowane za pomocą makr, więc powinien działać wszędzie, ale trzeba to sprawdzić bo OO i LO żyją jako oddzielne byty, co niedawno wyszło w wątku z datami. Co do dodatku, jeśli utworzysz panel nawigacyjny za jego pomocą to musi on być zainstalowany na każdej maszynie w której jest otwierana baza.
Gordon

To jest formularz. Zrobiłem go w formie tabeli, ale chcę zrobić normalne pola. Tylko w tej formie lepiej przedstawię wam mój problem.
Gdy wpisuję ID to wszystko się uzupełnia:
Obrazek
Wystarczy tylko wpisać ocenę i jest pięknie. Ale, przecież nikt nie będzie pamiętał ID, w normalnym formularzu powinna być lista Uczniów i Przedmiotów, z których wybiera się odpowiednie. No to teraz uzupełnię Nazwę i Nr w dzienniku.
Obrazek
No i się nie uzupełnia...ID_Oceny i ID_Przedmiotu to klucze główne z tabel UCZNIOWIE i PREDMIOTY (relacje wyżej), ID_U i ID_P to klucze obce z tabeli OCENY (to aliasy, prawdziwą nazwę mają taką samą).
annak

Post autor: annak »

W załączniku: “Hospicjum” w kwerendzie: “q_rejest_aktyw_wolontariuszy” jest problem z godzinami. Gdy wpiszesz w kolumny: "Start" 11.30, "Koniec" 12.20 (50 minut), w kolumnie “Ilość godzin” pojawia się wynik: 1 godz. 50.0 min. Ten błąd pojawia się gdy jest przedział czasu do 60 minut i następuje zmiana godziny.
Openoffice 3.3
belstar

annak pisze:W załączniku: “Hospicjum” w kwerendzie: “q_rejest_aktyw_wolontariuszy” jest problem z godzinami. Gdy wpiszesz w kolumny: "Start" 11.30, "Koniec" 12.20 (50 minut), w kolumnie “Ilość godzin” pojawia się wynik: 1 godz. 50.0 min. Ten błąd pojawia się gdy jest przedział czasu do 60 minut i następuje zmiana godziny.
Kilka postów wyżej napisałem:
belstar pisze:Sam tworzyłem kiedyś bazę z takim formularzem która nigdy nie była skończona i już pewno nie będzie
Wstawiony przykład miał pokazać jakby można było zrealizować panel nawigacyjny. Co do błędów to na pewno znajdzie się ich więcej.
ODPOWIEDZ