Drukowanie dwóch kopii na jednej kartce dwustronnie

Użytkowanie edytora dokumentów
gromiz

Drukowanie dwóch kopii na jednej kartce dwustronnie

Post autor: gromiz »

Witam

Mam otwartą we writerze jedną stronę z tekstem. Chciałbym ją wydrukować w taki sposób, że wybieram ilość kopii 2 sztuki, dwustronnie jako broszura. Problem jest taki, że stary OpenOffice 2.4 po ustawieniu w drukarce druku broszury dwustronnie oraz dwóch kopii drukował wszystko na jednej kartce dwustronnie jako broszurę tak jak chciałem, chociaż faktycznie była tylko jedna strona dokumentu. W libreoffice oraz openoffice wyższych niż wersja 2.4 opcja ta została usunięta. Zamiast tego kopie dwie traktuje jako dwie, czyli drukuje mi dwie kartki A4. Nie mogę zrobić aby dwie kopie wbiło mi na jedną kartkę dwustronnie jako broszura. Proszę o informację czy da się to jakoś zrobić?

Pozdrawiam
LibreOffice 4.3, Windows XP, Windows Server, Linux Debian
Awatar użytkownika
Astur

Re: Drukowanie dwóch kopii na jednej kartce dwustronnie

Post autor: Astur »

To się raczej ustawia w drukarce. Jedyne miejsce włączenia broszury jest w:
Plik --> Ustawienia drukarki --> Opcje --> Broszura.

W moim systemie nie ma drukarki, więc może dlatego.
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
gromiz

Post autor: gromiz »

W drukarce broszurę idzie ustawić bez problemu. Problem jest taki, że mam jedną kartę A4 w writer. Ustawiam do druku dwie kopie i chciałbym, aby te dwie kopie nie drukowały się na dwóch kartkach A4, ale na jednej dwustronnie jako broszura.
LibreOffice 4.3, Windows XP, Windows Server, Linux Debian
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Jak kto ma drukarkę z dupleksem, to zaraz chce, żeby mu dwa dokumenty drukowało jako jeden. Jak widać, czasem się da, czasem nie.
Sugestia 1. Zrobić sobie tzw master document, z dwiema sekcjami pobranymi z Twojego dokumentu. I wydrukować; powinno się udać.
Sugestia 2. Zapomnieć o dupleksie. Wydrukować n razy pojedynczo; obrócić plik w podajniku; wydrukować raz jeszcze; przeciąć kartki.
Sugestia 3. Wydrukować do pdf-a, za pomocą pdftk albo podobnej zabawki zrobić dokument z dwiema jednakowymi stronami; drukować czymkolwiek co rozumie pdf-a.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ