formatowanie warunkowe - jak dużo warunków?

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
giedol

formatowanie warunkowe - jak dużo warunków?

Post autor: giedol »

Mam do zrobienia arkusz, w którym muszę użyć formatowania warunkowego - ale nie wystarczą mi standardowe 3 definicje warunkowe.
Chcę aby w zależności od zawartości komórki ta zabarwiła się odpowiednim tłem.
Problem polega na tym że tych zawartości może być kilkadziesiąt (kilkaset?)
Jak to zrobić?

Zacząłem od tego że zdefiniowałem kilkadziesiąt stylów tła (T1, T2 .....)
W formatowaniu warunkowym wpisałem formułę:

JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$1;STYL("T1");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$2;STYL("T2");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$3;STYL("T3");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$4;STYL("T4");
(JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$5;STYL("T5");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$6;STYL("T6");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$7;STYL("T7");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$8;STYL("T8");
JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$9;STYL("T9");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$10;STYL("T10");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$11;STYL("T11");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$12;STYL("T12");
JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$13;STYL("T13");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$14;STYL("T14");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$15STYL("T15");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$16;STYL("T16");
JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$17;STYL("T17");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$18;STYL("T18");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$19;STYL("T19");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$20;STYL("T20");
JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$21;STYL("T21");JEŻELI(D4=$NAZWY.$A$22;STYL("T22");STYL("domyślnie"))))))))))))))))))))))))

Tylko do stylu T22 bo więcej się w jednym polu nie zmieściło - ale to działa !!
Niestety drugą i trzecią część formuły (taką samą, tylko kolejne style: T23, T24 ....) wpisałem w dwóch pozostałych warunkach i przestało działać.
Tzn. jeśli jest tylko 1 - działa, jeśli pierwszy i drugi to działa tylko drugi, jeśli wpisane są wszystkie trzy warunki to działa tylko trzeci.
Każdy z osobna działa, wszystkie już nie.
Czy to oznacza że w Calc jest ograniczenie co do długości formuł w formatowaniu warunkowym?
Może ktoś podpowie jak to rozwiązać?
OpenOffice 4.1 na Windows 7
zulu144

Re: formatowanie warunkowe - jak dużo warunków?

Post autor: zulu144 »

Jest warunek na liczbę zagnieżdżeń funkcji jeżeli, dawniej do 8, teraz widać ze więcej.
W twoim przypadku można to w pewien sposób obejść.
Dodatkowo należałoby każdej nazwie kolumny przypisać liczbę w obu arkuszach (wiersz z liczbami można ukryć, ale tego bym nie robił), a później odpowiednio porównywać aby zagnieżdżeń było najmniej,dodatkowo to znacznie potrafi przyśpieszyć działanie złożonych arkuszy.
Z punku widzenia logiki matematycznej można to porównać do typowego zadania logicznego na niezbędną liczbę ważeń.
AOO 4.1.7 na WIN7; LO 6.3.2 portable
giedol

dzięki, ale nie zrozumiałem

Wciąż nie wiem jak to zrobić ;-)
Mam 100 różnych nazw(słów) w kolumnie. Robię z tego listę wyboru w powiedzmy jakiejś komórce.
I teraz należy tak ustawić formatowanie tej komórki aby dla każdej z nazw wybranych z listy tło miało inny kolor.
Czy to się da zrobić?
arras_1

Post autor: arras_1 »

Utwórz style, dodaj kolumnę z nazwami stylu, i dalej formatowanie warunkowe tak jak w załączonym pliku
Załączniki
style.ods
(9.56 KiB) Pobrany 339 razy
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
giedol

DZIĘKI !!!
świetne - działa :-)
ODPOWIEDZ