[SOLVED] Scalanie słowników użytkownika

Użytkowanie edytora dokumentów
Awatar użytkownika
Samson

[SOLVED] Scalanie słowników użytkownika

Post autor: Samson »

Jak mogę wyeksportować słownik do którego dopisuję słowa - standard.dic, tak żebym nie stracił dopisanych słów przy np formacie komputera.
Pracuję na dwóch słownikach - polskim i słowackim, czy wyrazy dla tych dwóch języków dopisywane s do jednego pliku czy do dwóch.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Szymon
OpenOffice 4.1 na Windows 7 Pro
Libre Office 4.2 na Windows 7 Pro
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Re: Słownik użytkownika

Post autor: quest-88 »

Zrobiłem na szybko test. Dodałem nowe słowo do słownika i pojawiło się ono w /home/quest/.config/libreoffice/4/user/wordbook/standard.dic. Potem przełączyłem się na hiszpański i dodałem kolejne słowo. Wyjątek dodał się do tego samego pliku standard.dic.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Awatar użytkownika
Samson

Dziękuję za odpowiedź,
a jeszcze jedno pytanie, czy da się w jakiś sposób połączyć 2 pliki standard.dic, chodzi o to, że w pracy mam jeden komputer, a w domu drugi, no i na nich słowniki się różnią, czy jest jakiś sposób na zrobienie jednego pliku standard.dic (z dwóch), tak żebym mógł sobie na obu komputerach ujednoloicić słownik.
Pozdrawiam
Jan_J

Post autor: Jan_J »

W Apache 4 i LO 4 plik słownika jest czysto tekstowy, z nagłówkiem i jednym słowem w wierszu. Więc nie powinno być problemów. pod warunkiem zachowania elementarnej ostrożności (backup oryginalnych plików, uporządkowanie wpisów).
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Post autor: quest-88 »

Jan ma rację. Zawartość takiego pliku to

Kod: Zaznacz cały

OOoUserDict1
lang: <none>
type: positive
---
słowo1
słowo2
słowoX
Możesz po prostu przekopiować zawartość obu słowników do jednego pliku, a potem potraktować go uniksowym poleceniem uniq, które usunie ewentualne duplikaty. Jeśli nie posiadasz Linuksa, to podrzuć swój plik i my to zrobimy dla Ciebie.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Pamiętajmy, że uniq działa zakładając posortowanie wierszy wejściowych. Do sklejania posortowanych spisów da się wykorzystać systemowy sort, ale nagłówek trzeba wcześniej odrzucić i dokleić pod koniec akcji.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
Samson

Re: Słownik użytkownika [SOLVED]

Dziękuję, problem rozwiązany
Awatar użytkownika
Samson

Co do sortowania i eliminacji powtarzajacych sie wierszy - to mozna wykorzystac program Notepad++ oraz plugin TextFX
ODPOWIEDZ