[SOLVED] sortowanie dynamiczne/automatyczne ??
[SOLVED] sortowanie dynamiczne/automatyczne ??
Już z godzinę myślę jak zadać pytanie;
Mam poniższy schemat, który jest wynikiem kilku kart, wyliczeń, czy jak to tam się nazywa.
Potrzebuję by on się automatycznie sortował bez ingerencji po wpisaniu w innych arkuszach pewnych danych, które zmienią wyniki w poniższym przykładzie
kombinuję i kombinuję i chyba sam do tego nie dojdę - moge je posortować, lecz jeśli dane się zmienią, nic tutaj się nie zmienia.
Czy da się zrobić coś by po wskoczeniu nowych danych z innych kart, te tutaj sortowały się automatycznie ? (Arkusz2)
POZYCJA NAZWISKO PUNKTY PUNKCIKI MECZE
1 antek 0 0 0
2 berta 0 0 0
3 czesław 0 0 0
pozycja nadrzędna to "punkty" i podrzędna "punkciki" - reszta wiersza ma być im przyporządkowana
Mam poniższy schemat, który jest wynikiem kilku kart, wyliczeń, czy jak to tam się nazywa.
Potrzebuję by on się automatycznie sortował bez ingerencji po wpisaniu w innych arkuszach pewnych danych, które zmienią wyniki w poniższym przykładzie
kombinuję i kombinuję i chyba sam do tego nie dojdę - moge je posortować, lecz jeśli dane się zmienią, nic tutaj się nie zmienia.
Czy da się zrobić coś by po wskoczeniu nowych danych z innych kart, te tutaj sortowały się automatycznie ? (Arkusz2)
POZYCJA NAZWISKO PUNKTY PUNKCIKI MECZE
1 antek 0 0 0
2 berta 0 0 0
3 czesław 0 0 0
pozycja nadrzędna to "punkty" i podrzędna "punkciki" - reszta wiersza ma być im przyporządkowana
Ostatnio zmieniony czw sty 02, 2014 12:50 am przez radd, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice.org 3.4.1
Re: sortowanie dynamiczne/automatyczne ??
Nie wiem czy o to chodziło.
W załączniku moje wypociny.
W załączniku moje wypociny.
- Załączniki
-
- nowa liga1SORT.ods
- (51.24 KiB) Pobrany 907 razy
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
Re: sortowanie dynamiczne/automatyczne ??
Wielkie dzięki
nie pomyślałem o takim rozwiązaniu.
pewnie dlatego że się nie znam.
tym bardziej dziękuję za pomoc.
nie pomyślałem o takim rozwiązaniu.
pewnie dlatego że się nie znam.
tym bardziej dziękuję za pomoc.
OpenOffice.org 3.4.1
Re: [SOLVED] sortowanie dynamiczne/automatyczne ??
W liście umiarkowanej długości rozwiązanie jest akceptowalne. Przy długich listach narzut pracy będzie wyraźnie spowalniał.
W takim przypadku można by podpiąć przycisk "Sortuj" z przypisaną funkcją wykonującą sortowanie szybkie, systemowe sortowanie. Albo nawet przypisać do zdarzenia zmiany danych funkcję, która rozpoczyna sortowanie po pewnym czasie bezczynności. Spróbuję się zmierzyć z tym zagadnieniem, wydaje się ciekawe.
Piszę to dla ewentualnych przyszłych bezkrytycznych odbiorów pomysłu. W sytuacji, kiedy wpisów jest 20, wszystko jest do zaakceptowania.
@radd
proszę o usunięcie wulgaryzmów z załączników.
@radd
w arkuszu "druk" zastąp długie i nieczytelne if-yprostszą formułą postaci7 to jest szerokość Twoich tabel, tzn. liczba kolumn opisujących jedną kolejkę w arkuszu '1'. Jeszcze ładniej da się to rozwiązać funkcją indeks:postaci
W takim przypadku można by podpiąć przycisk "Sortuj" z przypisaną funkcją wykonującą sortowanie szybkie, systemowe sortowanie. Albo nawet przypisać do zdarzenia zmiany danych funkcję, która rozpoczyna sortowanie po pewnym czasie bezczynności. Spróbuję się zmierzyć z tym zagadnieniem, wydaje się ciekawe.
Piszę to dla ewentualnych przyszłych bezkrytycznych odbiorów pomysłu. W sytuacji, kiedy wpisów jest 20, wszystko jest do zaakceptowania.
@radd
proszę o usunięcie wulgaryzmów z załączników.
@radd
w arkuszu "druk" zastąp długie i nieczytelne if-y
Kod: Zaznacz cały
=IF(C6=1;'1'.E8;IF(C6=2;'1'.L8;IF(C6=3;'1'.S8;IF(C6=4;'1'.Z8;IF(C6=5;'1'.AG8;IF(C6=6;'1'.AN8;IF(C6=7;'1'.AU8;IF(C6=8;'1'.BB8;IF(C6=9;'1'.BI8;IF(C6=10;'1'.BP8;IF(C6=11;'1'.BW8;IF(C6=12;'1'.CD8;IF(C6=13;'1'.CK8;IF(C6=14;'1'.CR8;IF(C6=15;'1'.CY8;IF(C6=16;'1'.DF8;""))))))))))))))))Kod: Zaznacz cały
=przesunięcie('1'.E8; 0; ($C$6-1)*7; 1; 1)Kod: Zaznacz cały
=indeks('1'.A8:ZZ8; 1; 5+($C$6-1)*7)JJ
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Dziękuję za zainteresowanie
funkcjonalnie myślę że poradziłem sobie już z całością.
Postaram się wdrożyć twoje rozwiązanie @Jan_J ale najpierw muszę je zrozumieć.
poniżej przedstawiam wynik o jaki mi chodziło na optymalizacje przyjdzie też pora.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam
Wszystkiego dobrego w nowym roku.
funkcjonalnie myślę że poradziłem sobie już z całością.
Postaram się wdrożyć twoje rozwiązanie @Jan_J ale najpierw muszę je zrozumieć.
poniżej przedstawiam wynik o jaki mi chodziło na optymalizacje przyjdzie też pora.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam
Wszystkiego dobrego w nowym roku.
- Załączniki
-
- nowa liga1SORTplus druk_ver14.ods
- (69.15 KiB) Pobrany 382 razy
OpenOffice.org 3.4.1
Witam,
Mam podobną prośbę.
W załączniku plik do zabawy w typowanie wyników na MŚ w Brazylii. Jest 16 typujących wyniki i zależy mi aby, w arkuszu Klasyfikacja lista typerów układała się automatycznie w zależności od liczby zdobytych punktów(czyli od góry typujący z największą liczbą punktów).
Z góry dzięki za pomoc.
Mam podobną prośbę.
W załączniku plik do zabawy w typowanie wyników na MŚ w Brazylii. Jest 16 typujących wyniki i zależy mi aby, w arkuszu Klasyfikacja lista typerów układała się automatycznie w zależności od liczby zdobytych punktów(czyli od góry typujący z największą liczbą punktów).
Z góry dzięki za pomoc.
- Załączniki
-
- MŚ Brazylia 2014-1.ods
- (21.33 KiB) Pobrany 266 razy
Libre Office 5.1.5.2
Moja propozycja
- Załączniki
-
- MŚ Brazylia 2014-2.ods
- (23.68 KiB) Pobrany 367 razy
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
Dzięki wielkie za pomoc.
Poniżej link do pobrania gotowego pliku, można pobierać i korzystać do zabawy ze znajomymi.
https://drive.google.com/file/d/0ByMvhj ... sp=sharing
Miłej zabawy.
Poniżej link do pobrania gotowego pliku, można pobierać i korzystać do zabawy ze znajomymi.
https://drive.google.com/file/d/0ByMvhj ... sp=sharing
Miłej zabawy.
Libre Office 5.1.5.2