Spis rysunków

Użytkowanie edytora dokumentów
Sele

Spis rysunków

Post autor: Sele »

Witam,

Chcę utworzyć spis rysunków w mojej pracy. Wszystkie one są podpisane, z użyciem odpowiedniego stylu. Czy istnieje szansa na to żeby stworzyć spis podobny do spisu treści, który stworzy listę, z podpisów pod rysunkami, które zapisane są właśnie tym stylem?
Zależy mi, żeby wszystko było równo, a więc podobnie jak spis treści. Podpisy już istnieją i wolałbym uniknąć wpisywania wszystkiego od nowa. Mam nadzieję, że mój problem jest w miarę jasno opisany i łatwy do rozwiązania.
Z góry dziękuję za pomoc
LibreOffice 3.5 na Windows 7
Jan_J

Re: Spis rysunków

Post autor: Jan_J »

Najprościej rzecz ujmując, generator spisu działa tak: zbiera pewną wyszczególnioną zawartość, przenosi ją do osobnego bloku i uzupełnia dodatkowymi opisami, np. prefiksem odraz numerem strony.
Domyślnie funkcjonują we Writerze generatory spisów różnego typu obiektów. Tworzenie spisu z podpisów to jedna możliwość; druga to skanowanie nazw wstawianych do dokumentu obiektów.

Trochę szkoda, że numeracja konspektu (ustalenie, jakie style odpowiadają za podziały strukturalne dokumentu, sposób ich numerowania, włączania do spisu treści) i spisy ilustracji są robione zupełnie różnymi interfejsami, działającymi wg odmiennych założeń. Widać wyraźnie, nie było tu spójnej koncepcji, raczej zespolenie kilku niezależnych mechanizmów w jednym pakiecie programowym.

Wstaw/Obiekt; Obiekt/Menu podręczne/Podpis są w stanie zagwarantować utworzenie licznika, który będzie odpowiadał za udział w spisie.
Wstaw/Indeksy i spisy zawiera możliwość dokładania zarejestrowanych rodzajów spisów; domyślnie są tam różne rodzaje ilustracji, stosownie do istniejących rodzajów podpisów.
Samymi rodzajami ilustracji da się zarządzać z poziomu pól i liczników: Wstaw/Pola.

Jak wszystko w WYSIWYG, tak i ten mechanizm da się zepsuć, jako że każdy obiekt “żyje własnym życiem” i jego nietypowe modyfikacje mogą w nieprzewidziany sposób wpłynąć na traktowanie w spisie. Ale zasadniczo da się to zrobić.

Jeżeli podpisy są już w tekście, minimum co warto zrobić to nadać im spójny styl (np. Podpis albo Rysunek) oraz wstawić wartość licznika w formie "Rysunek ...". Jeżeli użyć Wstaw/Podpis do obiektu, to właśnie zostanie zrobione półautomatycznie.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ