Przypisanie Ulic do Miejscowości
Przypisanie Ulic do Miejscowości
Witam, ponieważ tworzę bazę która będzie miała dosyć sporo danych ok. 20 000 wpisów miesięcznie. Staram się przygotować bazę w taki sposób, aby wprowadzanie było jak najszybsze i obyło się bez błędów typu (literówki w adresach) w późniejszym czasie zamierzam te dane przetwarzać za pomocą raportów na wszelakie możliwe sposoby. Stąd moje pytanie. W jaki sposób zrobić, aby na podstawie danych z tabeli: HARMONOGRAM (zaw. ID, ID_MIEJSCOWOSCI, DATA, ID_RODZ_ODPADOW) pobiera dane z tab. MIEJSCOWOSC, w innej tabeli: LISTA (zaw. ID, IMIE, NAZWISKO, NR, ID_HARMONOGRAMU, ID_ULICA) (która jest podformularzem) i pobiera ulice zawarte w tabeli: ULICE. Chcę, aby ulice pobierane były na podstawie miejscowości (aby po wyborze miejscowości otwierając listę ulic, pokazywały się tylko te z wybranej miejscowości), dlatego też utworzyłem kolejną tabele: ULICE_MIEJSCOWOSCI (zaw. ID, ID_ULICY, ID_MIEJSCOWOSCI) gdzie przypisuje ID do ID. Jak to zrobić w formularzu, żeby wszystko zagrało? W załączniku przesyłam bazę, aby była możliwość podglądu jak to wygląda.
- Załączniki
-
- BAZA.odb
- (21.27 KiB) Pobrany 226 razy
LibreOffice 4.2.0.4, Windows 7
Re: Przypisanie Ulic do Miejscowości
Tabela ULICE_MIEJSCOWOSCI to zawracanie głowy. Tak się robi w przypadku związków wielowartościowych między dobrze zdefiniowanymi obiektami różnych rodzajów (np. kwalifikacje pracowników albo ich uczestnictwo w projektach).
W przypadku ulic będzie problem. Jeżeli masz ulicę dajmy na to Kraszewskiego, to nazwa jest wpisana tylko raz, tak? a we wspomnianej tabeli wiążesz jej numer z numerem Poznania (bo ma taką ulicę) i Wrześni (bo również). I teraz Rada Miejska jednej z miejscowości decyduje o zmianie nazwy ulicy. I co?
Po prostu nie nazwa ulicy, tylko ulica jest obiektem w sensie struktury bazy. Prawidłowy projekt powinien zawierać tabele: MIEJSCOWOSCI (ID, NAZWA, ...), ULICE (ID, ID_MIEJSCOWOSCI, NAZWA, ...).
Co nie przybliża do rozwiązania dot. formularza. Tu wskazówką będą podformularze. Może się przyda https://forum.openoffice.org/pl/forum/s ... dformularz
W przypadku ulic będzie problem. Jeżeli masz ulicę dajmy na to Kraszewskiego, to nazwa jest wpisana tylko raz, tak? a we wspomnianej tabeli wiążesz jej numer z numerem Poznania (bo ma taką ulicę) i Wrześni (bo również). I teraz Rada Miejska jednej z miejscowości decyduje o zmianie nazwy ulicy. I co?
Po prostu nie nazwa ulicy, tylko ulica jest obiektem w sensie struktury bazy. Prawidłowy projekt powinien zawierać tabele: MIEJSCOWOSCI (ID, NAZWA, ...), ULICE (ID, ID_MIEJSCOWOSCI, NAZWA, ...).
Co nie przybliża do rozwiązania dot. formularza. Tu wskazówką będą podformularze. Może się przyda https://forum.openoffice.org/pl/forum/s ... dformularz
JJ
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (25.2|24.8) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 16 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Generalnie przewidziałem ten problem w przypadku kiedy kilka miejscowości ma taką samą ulicę. Bo jest kilka miejscowości, w których ulice często się powtarzają. Mój zamysł był taki, że po prostu dodaje te same ulice kilka razy tylko pod innym ID. Z tego względu, iż później w raportach chciałbym wyciągnąć informację z dokładnie tej ulicy przypisanej do danej miejscowości. W przypadku kiedy jedna z Miejscowości zmieni nazwę ulicy, stara pozostanie tylko dodam nową o nowym ID. Chociaż na pewno też można rozwiązać to w inny sposób. W każdym razie zabieram się za lekturę powyżej wymienionego "linku".
Ważną sprawą jest to, aby miejscowość wybierana była tylko raz przy HARMONOGRAMIE, bo dzisiaj będę wprowadzał raport z takiego dnia, na taki rodzaj odpadów i w wybranej miejscowości a jutro może być inna miejscowość i inny rodzaj odpadów. W przypadku kiedy otrzymuje raport z jednej miejscowości zakładając, że będzie to ok. 500 pozycji przy 70 ulicach nie wyobrażam sobie wybierać za każdym razem miejscowość albo dzielić harmonogramy jeszcze na ulice ponieważ w skali powiedzmy roku może się tego nazbierać i jest to zawsze o wiele więcej pracy, dlatego liczbę pół staram się ograniczyć do minimum. No niestety te wszystkie dane są bardzo istotne.
I koniecznie muszę mieć bazę ulic, nie mogę wpisywać ich ręcznie. Ponieważ będzie nad tym pracowało kilku użytkowników. A w przypadku kiedy jedna osoba wpisze: 3 MAJA, inna zaś 3-GO MAJA, lub w ogóle Trzeciego Maja, a niechaj ktoś popełni literówkę. Albo wpisywać będzie ul. J. PIŁSUDSKIEGO, inny JÓZEFA PIŁSUDSKIEGO, a kolejny może wpisać samego PIŁSUDSKIEGO. Dlatego chcąc tego uniknąć właśnie tak to rozwiązałem. Rozumiem, że w przypadku raportów jest możliwośc wpisania np. "TREDERA" i powinno znaleźć wszystko. Może jest jeszcze jakiś inny pomysł...
Ja widzę rozwiązanie i wiem, że jest to możliwe tylko nie wiem jak mój kolega to zrobił. Bo na daną chwile mam wszystkie ulice w Gminie, a ma być filtr: JEŻELI WYBIORĘ ID_MIEJSCOWOSCI = 1 WYŚWIETL WSZYSTKIE ID_ULICY = ID_MIEJSCOWOSCI=1
Ważną sprawą jest to, aby miejscowość wybierana była tylko raz przy HARMONOGRAMIE, bo dzisiaj będę wprowadzał raport z takiego dnia, na taki rodzaj odpadów i w wybranej miejscowości a jutro może być inna miejscowość i inny rodzaj odpadów. W przypadku kiedy otrzymuje raport z jednej miejscowości zakładając, że będzie to ok. 500 pozycji przy 70 ulicach nie wyobrażam sobie wybierać za każdym razem miejscowość albo dzielić harmonogramy jeszcze na ulice ponieważ w skali powiedzmy roku może się tego nazbierać i jest to zawsze o wiele więcej pracy, dlatego liczbę pół staram się ograniczyć do minimum. No niestety te wszystkie dane są bardzo istotne.
I koniecznie muszę mieć bazę ulic, nie mogę wpisywać ich ręcznie. Ponieważ będzie nad tym pracowało kilku użytkowników. A w przypadku kiedy jedna osoba wpisze: 3 MAJA, inna zaś 3-GO MAJA, lub w ogóle Trzeciego Maja, a niechaj ktoś popełni literówkę. Albo wpisywać będzie ul. J. PIŁSUDSKIEGO, inny JÓZEFA PIŁSUDSKIEGO, a kolejny może wpisać samego PIŁSUDSKIEGO. Dlatego chcąc tego uniknąć właśnie tak to rozwiązałem. Rozumiem, że w przypadku raportów jest możliwośc wpisania np. "TREDERA" i powinno znaleźć wszystko. Może jest jeszcze jakiś inny pomysł...
Ja widzę rozwiązanie i wiem, że jest to możliwe tylko nie wiem jak mój kolega to zrobił. Bo na daną chwile mam wszystkie ulice w Gminie, a ma być filtr: JEŻELI WYBIORĘ ID_MIEJSCOWOSCI = 1 WYŚWIETL WSZYSTKIE ID_ULICY = ID_MIEJSCOWOSCI=1
Nie neguję Twoich przemyśleń; stwierdziłem tylko że ulica “3 Maja” w Pińsku i “3 Maja” w Mińsku to dwie niezależne, autonomiczne nazwy, a w Wińsku ma prawo istnieć ulica “III Maja”. Każda ulica winna mieć i własną tekstową nazwę (nie referencję do nazwy), i przypisanie do miejscowości (jako referencję przez ID).
Wtedy, budując formularz, wstawiasz tabelę MIEJSCOWOSCI, dodajesz podformularz z tableą ULICE i deklarujesz powiązanie ID miejscowości w formularzu z ID_MIEJSCOWOSCI w podformularzu. I masz co chcesz.
PS. Jeżeli operacje na poziome tabel są zbyt sztywne, możesz oprzeć formularz na perspektywach (chyba się o nich mówi “widoki” w Base) albo na zapytaniach (“kwerendach”). Ale na mój rozum tabele powinny wystarczyć.
Wtedy, budując formularz, wstawiasz tabelę MIEJSCOWOSCI, dodajesz podformularz z tableą ULICE i deklarujesz powiązanie ID miejscowości w formularzu z ID_MIEJSCOWOSCI w podformularzu. I masz co chcesz.
PS. Jeżeli operacje na poziome tabel są zbyt sztywne, możesz oprzeć formularz na perspektywach (chyba się o nich mówi “widoki” w Base) albo na zapytaniach (“kwerendach”). Ale na mój rozum tabele powinny wystarczyć.
JJ
Teraz tak przygotowałem tabelę. Szkoda że nie wpadłem na to szybciej 
Tylko teraz na podstawie tego Formularza, który już aktualnie mam (bo już trochę go przystosowałem i aby uniknąć tworzenia od nowa) czy jestem w stanie go tak zmodyfikować, aby kolumnę "ulice" i wyświetlały się tylko z wybranej miejscowości.
Tabele wyglądają następująco:
MIEJSCOWOSCI
- ID
- NAZWA
ULICE
- ID
- NAZWA
- ID_MIEJSCOWOSCI
Kolumna -> Pole Listy -> Dane ->
Pole danych: ID_ULICA
Typ zawartości listy: SQL
Zawartość Listy:
Zapewne jest to durnie proste. Nie mniej jednak nie mogę na to wpaść. Zrobiłbym tu jakieś kryterium, albo jakiś warunek. Tylko jak to w zapytaniu zrobić?

Tylko teraz na podstawie tego Formularza, który już aktualnie mam (bo już trochę go przystosowałem i aby uniknąć tworzenia od nowa) czy jestem w stanie go tak zmodyfikować, aby kolumnę "ulice" i wyświetlały się tylko z wybranej miejscowości.
Tabele wyglądają następująco:
MIEJSCOWOSCI
- ID
- NAZWA
ULICE
- ID
- NAZWA
- ID_MIEJSCOWOSCI
Kolumna -> Pole Listy -> Dane ->
Pole danych: ID_ULICA
Typ zawartości listy: SQL
Zawartość Listy:
Kod: Zaznacz cały
SELECT "ULICE"."NAZWA", "MIEJSCOWOSCI"."ID" FROM "ULICE", "MIEJSCOWOSCI" WHERE "ULICE"."ID_MIEJSCOWOSCI" = "MIEJSCOWOSCI"."ID"
- Załączniki
-
- BAZA.odb
- (21.97 KiB) Pobrany 260 razy
# Właśnie o takim układzie tabel pisałem.
# Dlaczego budujesz formularz na pytaniu SQL zamiast na tabelach?
# Pisanie filtra w SQL-u wychodzi trochę pod, wiatr, bo interfejs formularza ma do tego narzędzia, a teraz się będziesz zastanawiał, jak przekazać ID z wybranego rekordu do zapytania. Nie rób tego. Jeżeli powiążesz dwa (lub więcej) pól formularza i podformularza, osiągniesz zamierzony efekt. Nigdy tego nie robiłem dla danych SQL, ale nie sądzę by było to trudne.
# Dlaczego budujesz formularz na pytaniu SQL zamiast na tabelach?
# Pisanie filtra w SQL-u wychodzi trochę pod, wiatr, bo interfejs formularza ma do tego narzędzia, a teraz się będziesz zastanawiał, jak przekazać ID z wybranego rekordu do zapytania. Nie rób tego. Jeżeli powiążesz dwa (lub więcej) pól formularza i podformularza, osiągniesz zamierzony efekt. Nigdy tego nie robiłem dla danych SQL, ale nie sądzę by było to trudne.
JJ