weryfikacja instalki
weryfikacja instalki
Cześć, ściągnęłam instalkę open offica, asc i Keys. Mam też gpg4win. Chciałabym nauczyć się jak przy pomocy kleopatry mogę zweryfikować poprawność ścągniętego pliku. Może ktoś mi to napisać krok po kroku albo dać linka do jakiegoś tutoriala (PL)? Czy mając to co mam wystarczy czy trzeba stworzyć własną parę kluczy żeby zatwierdzić wiarygodność ich klucza? 
OpenOffice 4 na WinXP
Re: weryfikacja instalki
Nie potrzebujesz własnych kluczy. Sprawdzasz autentyczność za pomocą poświadczonych kluczy publicznych wydawcy. Procedurę opisano (EN) w http://www.openoffice.org/download/checksums.html
Sprawdzenie bez GPG w praktyce wyklucza błąd transmisji, ale nie zabezpiecza przed ewentualnym wystawieniem fałszywych sum kontrolnych.
Sprawdzenie bez GPG w praktyce wyklucza błąd transmisji, ale nie zabezpiecza przed ewentualnym wystawieniem fałszywych sum kontrolnych.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)