Open Office przy korekcie
Open Office przy korekcie
Mam krótkie pytanie. Zamierzam zacząć pracę jako korektor na umowę o dzieło, do tej pory używałam Open Office'a dla "zwykłych ludzi". Nie bardzo wiem, jak przedstawia się kwestia licejcni, ale znajomy prawnik powiedział mi, że niestety nie jest to przeznacozne dla celów zarobkowych i jeżeli będę używać tego programu do pracy, to będzie to łamanie licencji. Firmą nie jestem, działalności nie mam, więc na żadne drogie pakiety na firm mnie nie stać. Nie abrdzo wiem, czy jest jakas wersja programu, na którym mogę pracować bez łamania licencji?
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
Re: Open Office przy korekcie
http://www.libreoffice.org/download/license/
Inne dystrybucje OpenOffice (np. Ux.pl) mogą mieć inne warunki użytkowania pobranych wersji binarnych. Tu rzeczywiście nie wolno zarobkować na pobranej nieodpłatnie kopii.
http://www.openoffice.org/license.htmlLibreOffice is licensed under the terms of the LGPLv3 (new contributions are dual-licensed under both LGPLv3+ and MPL). This means you're free to use it for personal and commercial use [...]
Gdyby licencje LGPL i Apache nie nadawały się dla działań komercyjnych, wiele serwisów sieciowych stawianych na darmowych linuksach z Apache httpd nie mogłoby funkcjonować.Apache OpenOffice releases are made available under the Apache License 2.0.
Inne dystrybucje OpenOffice (np. Ux.pl) mogą mieć inne warunki użytkowania pobranych wersji binarnych. Tu rzeczywiście nie wolno zarobkować na pobranej nieodpłatnie kopii.
JJ
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (26.2) ∙ Python (3.13|3.10) ∙ Unicode 17 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Jan ma rację. Te pakiety z powodzeniem można wykorzystywać w celach komercyjnych. Kolega powinien się douczyć, bo albo jest kiepskim prawnikiem albo "doradzał" bez znajomości podstawowej wiedzy, co też źle o nim świadczy.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Być może prawnikowi coś zadzwoniło, ale nie wie, w którym kościele.
Kilka lat temu (około 2006 roku) była dość medialna sprawa urzędów skarbowych, które kazały płacić podatek dochodowy od Linuksów i OpenOffice'ów używanych w firmie. Argumentacja szła mniej więcej tak: wszyscy mają Windowsa i MS Office. Jeżeli ktoś nie ma, a więc nie wydał na nie pieniędzy, to znaczy że osiągnął dochód (bo „inni” wydali pieniądze na te programy), a co za tym idzie, należy się podatek.
O ile się orientuję, sprawa ta już dawno została rozwiązana i żadnego absurdalnego podatku płacić nie trzeba.
Tak jak napisali Jan i Quest, Apache OpenOffice (oraz LibreOffice) można używać zarówno do działalności prywatnej, jak i zarobkowej. Nie wiąże się to z żadnymi dodatkowymi opłatami.
Jeden z popularnych klonów OOo, OpenOffice.ux.pl, może rządzić się trochę odmiennymi zasadami (chociaż nie powinien, bo licencja GPL jest zaraźliwa; w ux.pl płacisz raczej za pomoc techniczną, dodatki, rozszerzenia, grafiki, szablony i co tam jeszcze pakują; wykorzystywanie niektórych z nich jako podstawy działalności zarobkowej faktycznie może wiązać się z koniecznością wykupienia stosownej licencji).
Kilka lat temu (około 2006 roku) była dość medialna sprawa urzędów skarbowych, które kazały płacić podatek dochodowy od Linuksów i OpenOffice'ów używanych w firmie. Argumentacja szła mniej więcej tak: wszyscy mają Windowsa i MS Office. Jeżeli ktoś nie ma, a więc nie wydał na nie pieniędzy, to znaczy że osiągnął dochód (bo „inni” wydali pieniądze na te programy), a co za tym idzie, należy się podatek.
O ile się orientuję, sprawa ta już dawno została rozwiązana i żadnego absurdalnego podatku płacić nie trzeba.
Tak jak napisali Jan i Quest, Apache OpenOffice (oraz LibreOffice) można używać zarówno do działalności prywatnej, jak i zarobkowej. Nie wiąże się to z żadnymi dodatkowymi opłatami.
Jeden z popularnych klonów OOo, OpenOffice.ux.pl, może rządzić się trochę odmiennymi zasadami (chociaż nie powinien, bo licencja GPL jest zaraźliwa; w ux.pl płacisz raczej za pomoc techniczną, dodatki, rozszerzenia, grafiki, szablony i co tam jeszcze pakują; wykorzystywanie niektórych z nich jako podstawy działalności zarobkowej faktycznie może wiązać się z koniecznością wykupienia stosownej licencji).
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
O firmie Ux System radzę zapomnieć raz na zawsze. Przecież ich ostatni news odnośnie OO dotyczy wersji 3.3 z grudnia 2010 roku. W styczniu 2012 roku zaktualizowali kompilację na Windows (tylko!) do wersji 3.4. Nawet gdyby wydawali OOux.pl na wszystkie systemy, w czym to jest lepsze od AOO/LO? :>
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Przepis na LibreOffice
To znaczy tylko, że oferując publicznie swój produkt, muszą dostarczyć kod źródłowy i zagwarantować jego "uwolnienie". Jednak mają prawo narzucić warunki użytkowania przygotowanej przez nich binarki.Minio pisze:[...]licencja GPL jest zaraźliwa;
Patrz np. wolny, komercyjny RedHat oraz przygotowywany z jego źródeł CentOS.
Ale kolega chwali się w metryczce użytkowaniem OOo 3.1. W tej wersji Ux jeszcze był popularny.quest-88 pisze:O firmie Ux System radzę zapomnieć raz na zawsze
Dopełniacz w dacie?w czym to jest lepsze od AOO/LO? :>
JJ