Listára történő szűrés

Táblázatkezelő
fat spider
Önkéntesek

Listára történő szűrés

Hozzászólás Szerző: fat spider »

Van egy feladatlistám táblázatban. Abba beírom (megjelölöm) azokat a dokumentumokat, amelyek a cég részéről megvannak és amelyek nincsenek.

Meg lehet-e azt csinálni valahogy, hogy kilistázza (akár egy másik táblázatba csak azokat a cégeket és oszlopfejléceket, amelyek nincsenek meg) azokat a cégeket akiknek valamelyik - a listában felsorolt - dokumentuma nincs meg és megjelölve konkrétan azt, ami hiányzik?

Természetesen nem a feltöltött 3 sorral lehet gondom, hanem egy több száz sorral...! :-)
Csatolmányok
Példa_listázásra.ods
(8.3 KiB) Letöltve 152 alkalommal.
Win 10, LibO verzió: 7.2.0.4 (x64)
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Listára történő szűrés

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Üdv!

1. lehetséges megoldás:
Egy segédtáblában (másik munkalapon) összefűzöd a hiányokat (B azaz a Hiányok fejlécű oszlop) jelölő dokumentum neveket (Concatenate(IF(...); IF(...);...)

Kód: Egész kijelölése

=CONCATENATE(IF($Munkalap1.B2="nincs meg";$Munkalap1.$B$1&" ";"");IF($Munkalap1.C2="nincs meg";$Munkalap1.$C$1&" ";"");IF($Munkalap1.D2="nincs meg";$Munkalap1.$D$1&" ";""))
Példa_listázásra2.ods
(11.22 KiB) Letöltve 137 alkalommal.
Majd a segédtáblát szűröd A "Hiányok" oszlopa alapján az "Üresnek látszó" cella tartalmára "<>" operátorral (ne az ÜRES feltételt használd, mert KÉPLET az azért van benne!)
Szűrés.png
A szűrt táblát a nem látszó sorok nélkül már át tudod másolni egy olyan helyre, ahol már nem változik a tartalma, vagy így szűrt állapotban ki tudod nyomtatni (akár PDF-be is).

2. Egyszerűen szűröd az eredeti táblát. Hátránya, hogy a "megvan" szövegek is látszódnak majd, de csak azok a cégek maradnak láthatók, akinek legalább egy hiányuk van...

3. Az 1. pontban jelzett megoldáshoz írsz egy makró Szubrutint/Függvényt, hogy ne legyen olyan hosszú a képlet. (Beírni ugyan csak egyszer kell a hosszú képletet - lehet aztán tovább másolni) de mégiscsak igen hosszú képlet lehet, ha még többféle dokumentum meglétét kell vizsgálni. A makróval egy kattintással egyszerre meg tudod oldani a Vizsgálatot, a Szűrést, a Másolást/Nyomtatást.

4. Adatbázis - programozás - riport készítés (Csak így címszavakban, mert ahhoz nem értek)

5... És létezhet még ezernyi más megoldás, ami most nem is jut eszembe (vagy nem is értek hozzá).

A csatolt megoldás igazából nem az Open/LibreOffice használatával kapcsolatos segítség (kivéve, ha eddig nem ismerted a Szűrés, az Összefűzés, és a Feltételvizsgálat lehetőségeit az Open/LibreOffeice-on belül... De ezt nem is feltételezem rólad). A logikus gondolkodást meg gyakorlással lehet valamelyest fejleszteni. :D
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
fat spider
Önkéntesek

Köszönöm a javaslatodat, valóban nem tartozik szorosan a programhoz a kérdés, de bíztam abban, hogy valakinél már volt hasonló probléma és segít a megoldásban. Van a prohardver.hu-n egy "excel" témájú fórum, de véleményem szerint abba sem tartozik szervesen (mivel nem excelről van szó) gondoltam ide nagyobb bizalommal fordulok.

Nagyon köszönöm a segítségedet! :-)

admin: a fórum jobb átláthatósága kedvéért töröltem a hivatkozást, nem használtál belőle semmit
antiuhu
Önkéntesek

Hozzászólás Szerző: antiuhu »

Üdv!

Ha jól vettem ki, akkor egy Calc listából pár feltételnek megfelelő körlevelet szeretnél küldeni/készíteni. Ehhez pár dolog kell, de főként komoly elgondolás, mert utólag szerkeszteni, frissíteni ezeket elég macerás dolog. Az alább egy ilyen példát írok le. Esetleg egy adatbázis készítése? De ehhez én sem vagyok elég felkészült :)

I. Munkálatok Calcban
Első lépésnek a táblázatodat kell egy kicsit "egyszerűbbé" tenni a számítógép számára. Ez alatt értem azt, hogy a példádban két lehetőség van: van/nincs (1/0) dokumentum. Tehát a "megvan" és a "nincs meg" kifejezések helyett az előbbieket javaslom. Lehet cserével is, de sok más lehetőség is van például:
Azért, hogy az eredeti táblázatodat ne írjam felül, ezért készítettem egy "Feltétel" nevű oszlopot. Ebben az szerepel, hogy: HA B2, C2, D2="megvan", akkor 1, különben 0. E2-ben például így néz ki:

=IF(AND(B2="megvan";C2="megvan";D2="megvan");1;0)
Aztán a megfelelő mezőket is megjelöltem ugyanezzel a módszerrel (F2-ben)

=IF(B2="megvan";1;0)
Ezt kiterjesztettem jobbra és lefelé, úgy hogy mindegyik értéknek meglegyen a digitális párja.

II. Munkálatok Baseben
Készítsünk a táblázatból egy "adatbázist"
Fájl/Új adatbázis kapcsolódás meglévő adatbázishoz, munkafüzet. Az adatbázis regisztráljuk, és megnyitjuk szerkesztésre. Befejez.
Itt készítsünk egy lekérdezést (Cégnév, dokumentumok "digitális" oszlopai, plusz "Feltétel" oszlop). Az alábbi rendezés végezzük el rajta Cégnév(növekvő), Feltétel(Feltétel részen adjuk meg ezt idézőjelek nélkül: "=0". Mentsük el a változásokat, majd zárjuk be az adatbázist.

III. Munkálatok Writerben
Készíts sablont melyet el tudsz küldeni a cégeknek.
Ahhoz, hogy dinamikus legyen a dokumentum mezőkre lesz szükség. Kereszthivatkozásra, Függvényre és adatbázis-körlevél mezőre.
- Kereszthivatkozás, itt állítsuk be a "digitális mezőket" és mondjuk a második sorban a "dokumentumok" részt, hogy a függvényekben hivatkozni tudjunk rájuk. (pl.:dokumentumok-rejtett, cégbemutatkozó-cegbemutatkozo)
- Függvény-feltételes szöveg. feltétel: kereszthivatkozás==1, rejtett!=1 stb.*
- Függvény-rejtett bekezdés (abba a bekezdésbe tegyük, amit el szeretnénk rejteni) feltétel:cegbemutatkozo==1 (tehát azt, ami megvan az ne mutassa, csak a hiányzó tételeket)
Ha megvagyunk a dokumentumunkkal, akkor kezdődhet a körlevél készítés.

Megj.:a csatolt fájlokat rakd egy könyvtárba, az adatbázist regisztráld a open/libreofficeban (Eszközök/Beállítások/open-Libreoffice base/adatbazisok új megadod az útvonalat és kész.)

* vedd észre, hogy == azaz kettős egyenlőség jel van, mert ezt könnyen eltéveszti az ember, aki nem nagyon szokott programozni, mint én. ;)

Anti
Csatolmányok
sablon.odt
sablon fájl
(10.43 KiB) Letöltve 114 alkalommal.
Lista.odb
Adatbázis
(2.84 KiB) Letöltve 94 alkalommal.
Lista.ods
Lista
(9.35 KiB) Letöltve 122 alkalommal.
fat spider
Önkéntesek

Antiuhu!

Valóban, magamnak szükséges, mert ha jól vezetem a táblázatot, adatbázist, akkor lássam, kitől mit kell még bekérni, kinek mit kell megírnom!
A leírásod Neked is nagyon alapos, mint Zizi64-é, a javaslatokat megnézem és megcsinálom az adatbázist! Segít mindkettőtök válasza, mert más irányból, de azonos célra fókuszáltatok és segítséget ad arra, hogy elkészíthessem azt, amit szeretnék, de nem tudtam, hogy induljak el. A Te válaszodat is kinyomtattam és többször átolvasva értelmezem, aztán kipróbálom magam is!

Nagyon köszönöm Neked is a válaszodat, most a megvalósítás következik, kipróbálom mindkét változatot!

Milu
fat spider
Önkéntesek

Valami miatt sajnos nem tudom letölteni a csatolmányokat :-(

admin: a fórum jobb átláthatósága kedvéért töröltem a hivatkozást, nem használtál belőle semmit, itt sem
Zizi64
Globális moderátorok

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Mindegyik csatolmányt most (is) megpróbáltam letölteni - beleértve a tiedet is - mindegyiket sikerült is gond nélkül.
Bal klikk, fájl mentése... (Firefox)
(ne akard közvetlenül innen megnyitni, mert akkor valószínűleg írásvédettként fog megnyílni.)
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
fat spider
Önkéntesek

Zizi64 írta:Mindegyik csatolmányt most (is) megpróbáltam letölteni - beleértve a tiedet is - mindegyiket sikerült is gond nélkül.
Bal klikk, fájl mentése... (Firefox)
(ne akard közvetlenül innen megnyitni, mert akkor valószínűleg írásvédettként fog megnyílni.)
Jobb klikkel próbáltam, és letöltő programmal (iGitter) ezért nem sikerült először. Mostmár rendben van a leírásod alapján!
Válasz küldése