Üdv!
Ha jól vettem ki, akkor egy Calc listából pár feltételnek megfelelő körlevelet szeretnél küldeni/készíteni. Ehhez pár dolog kell, de főként komoly elgondolás, mert utólag szerkeszteni, frissíteni ezeket elég macerás dolog. Az alább egy ilyen példát írok le. Esetleg egy adatbázis készítése? De ehhez én sem vagyok elég felkészült
I. Munkálatok Calcban
Első lépésnek a táblázatodat kell egy kicsit "egyszerűbbé" tenni a számítógép számára. Ez alatt értem azt, hogy a példádban két lehetőség van: van/nincs (1/0) dokumentum. Tehát a "megvan" és a "nincs meg" kifejezések helyett az előbbieket javaslom. Lehet cserével is, de sok más lehetőség is van például:
Azért, hogy az eredeti táblázatodat ne írjam felül, ezért készítettem egy "Feltétel" nevű oszlopot. Ebben az szerepel, hogy: HA B2, C2, D2="megvan", akkor 1, különben 0. E2-ben például így néz ki:
Aztán a megfelelő mezőket is megjelöltem ugyanezzel a módszerrel (F2-ben)
Ezt kiterjesztettem jobbra és lefelé, úgy hogy mindegyik értéknek meglegyen a digitális párja.
II. Munkálatok Baseben
Készítsünk a táblázatból egy "adatbázist"
Fájl/Új adatbázis kapcsolódás meglévő adatbázishoz, munkafüzet. Az adatbázis regisztráljuk, és megnyitjuk szerkesztésre. Befejez.
Itt készítsünk egy lekérdezést (Cégnév, dokumentumok "digitális" oszlopai, plusz "Feltétel" oszlop). Az alábbi rendezés végezzük el rajta Cégnév(növekvő), Feltétel(Feltétel részen adjuk meg ezt idézőjelek nélkül: "=0". Mentsük el a változásokat, majd zárjuk be az adatbázist.
III. Munkálatok Writerben
Készíts sablont melyet el tudsz küldeni a cégeknek.
Ahhoz, hogy dinamikus legyen a dokumentum mezőkre lesz szükség. Kereszthivatkozásra, Függvényre és adatbázis-körlevél mezőre.
- Kereszthivatkozás, itt állítsuk be a "digitális mezőket" és mondjuk a második sorban a "dokumentumok" részt, hogy a függvényekben hivatkozni tudjunk rájuk. (pl.:dokumentumok-rejtett, cégbemutatkozó-cegbemutatkozo)
- Függvény-feltételes szöveg. feltétel: kereszthivatkozás==1, rejtett!=1 stb.*
- Függvény-rejtett bekezdés (abba a bekezdésbe tegyük, amit el szeretnénk rejteni) feltétel:cegbemutatkozo==1 (tehát azt, ami megvan az ne mutassa, csak a hiányzó tételeket)
Ha megvagyunk a dokumentumunkkal, akkor kezdődhet a körlevél készítés.
Megj.:a csatolt fájlokat rakd egy könyvtárba, az adatbázist regisztráld a open/libreofficeban (Eszközök/Beállítások/open-Libreoffice base/adatbazisok új megadod az útvonalat és kész.)
* vedd észre, hogy == azaz kettős egyenlőség jel van, mert ezt könnyen eltéveszti az ember, aki nem nagyon szokott programozni, mint én.
Anti