Az OpenOffice karcsúsítása

Általában minden ami máshova nem fér
Poliverzum
Önkéntesek

Az OpenOffice karcsúsítása

Hozzászólás Szerző: Poliverzum »

Azt szeretném kérdezni, mik azok a részek az OpenOffice-ből, melyek törölhetőek, úgy, hogy közben még alapvetően teljesen működőképes maradjon! Olyasmikre gondolok, hogy pld a "gallery"-ből a fotók, melyek igazán nem tűnnek nélkülözhetetlennek, ellenben elfoglalnak kb 30 megát.

Mindez amiatt fontos nekem, mert ha saját LiveCD-t készítek, akkor az még nekem is csak 700 mega, azaz erősen méretkritikus valami, az OOo pedig biza eléggé nagy, ~200 mega, azaz a Cd kapacitásának kb egyharmada! Minden megabájt számít! Szóval egy szoftveresen tökéletesen működő OOo-t szeretnék, de minden extra csicsa nélkül, kizárólag MAGYAR nyelven vagyis az összes többi nyelvi fájl sem érdekel, nem kell mittudomén szuahéli helyesírásellenőrző, felső-sziléziai szinonímaszótár és óhottentotta elválasztási fájlok, mindenből kizárólag a magyar.

Tehát ha valaki aki jól ismeri a "rendszer lelkét", leírná, mely fájlokat gyilkolhatom meg csomagkészítés előtt, s ezek merre leledzenek, azt örömmel fogadnám. Köszi előre is!
Linux másfajta • 2.4.X • Linux másfajta
timar
Önkéntesek

Re: Az OpenOffice karcsúsítása

Hozzászólás Szerző: timar »

A szótárakat, galériákat stb. a shared könyvtárban találod. Kiirthatók pl. a nem használt ikontémák (share\config\) is. A binfilter is (bf_*), ha nem akarsz régi StarOffice-dokumentumokat megnyitni. A végrehajtható binárisokat tömörítheted upx-szel. A jar fájlokat újrazippelheted maximális tömörítéssel.

Mindazonáltal felhívom a figyelmed, hogy léteznek olyan Live CD technikák ma már, hogy tömörített fájlrendszer kerül a CD-re, és az 1500 MB kapacitás elérése sem lehetetlen.
Ms Windows XP • 3.2.x • openSuse 11.x
Poliverzum
Önkéntesek

Természetesen tömörített fájlrendszert rakok a CD-re, közelebbről szólván squashfs-t, a módszer ki is van próbálva, csináltam iss már ilyen "disztrót" magamnak, itt le is írtam hogyan:

http://portal.linuxempire.hu/content/ho ... s-livecd-t

de akkor is számít minden megabájt. A hangfájlokat (wav-ok) is kiirthatom, ugye?
timar
Önkéntesek

A wavok törölhetők, sőt szerintem a beépített python is. A súgó is, ha megvagy nélküle.
Poliverzum
Önkéntesek

A beépített python hol van?! Hány megát foglal el, és hogyan mondhatom meg neki (valami symlinkkel gondolom) hogy a rendszerbe telepített pythont használja?! Ez nagyon jó volna!!
timar
Önkéntesek

"c:\Program Files\OpenOffice.org 2.4\program\python-core-2.3.4" - neked máshol lesz szerintem. Majdnem 9 MB. Nem kell linkelni máshova, ha nem szkripteled az OOo-t Pythonban, akkor nem kell egyáltalán.
Poliverzum
Önkéntesek

Nekem a
/Programs/OpenOffice/2.4.0_080316_MagyarOS/program

könyvtárban vannak holmi py fájljaim, de ezek nagyon kicsik, íme a lista:

16/03 11:53 r--r--r-- 6381 pythonloader.py
16/03 11:53 r--r--r-- 44 pythonloader.unorc
16/03 11:53 r--r--r-- 19628 pythonloader.uno.so
16/03 11:53 r--r--r-- 30594 pythonscript.py
16/03 11:53 r--r--r-- 3156 pyuno.so

Összesen is csak 59803 bájt.
Poliverzum
Önkéntesek

Ja, és az OOo betöltődése közben látható kép hol van - tudod, csak hogy ha minden mást kitörlök is, de legalább az megmaradjon, mert ronda lenne helyette valami fekete négyzetet látni!
timar
Önkéntesek

\program\intro.bmp
Poliverzum
Önkéntesek

Ilyet én nem találok. Létezne-e, hogy ennyire eltér egymástól a linuxos és windowsos OOo kialakítása?! (Az OxygenOffice-ot használom).
timar
Önkéntesek

Érdekes elgondolás, hogy a "mindent bele, ami belefordul" szemlélettel készített OxygenOffice-t akarod karcsúsítani. Ez a létező legkövérebb OOo-változat.
Poliverzum
Önkéntesek

Nekem sokkal megfelelőbb lenne egy egészen karcsú és eleve karcsú OOo. Mindössze amiatt használom épp az OxygenOffice-ot, mert MAGYAR alapból. Az meg nekem muszáj hogy magyarszky nyelvű legyen.
Poliverzum
Önkéntesek

Na kipróbáltam: törölgettem egy csomó mindenfélét az OOo-ból, ami nekem szerintem nem kell - pld szuahéli meg angol elválasztási fájlokat, ilyesmiket, hangokat, képeket... majd megcsináltam a csomagot belőle. Bár már a korábbi csomagban sem voltak benne a gallery könyvtár fotói, s így az csak (tömörítve) 188637 K méretű volt, ez a mostani OOo (szintén tömörítve) mindössze 160423 K ami nem mindegy, mert 28214 K, ami 27 és fél megabájt! Ez az előzőleg a fotók törlésével megsprórolt 29 megával együtt már egészen tekintélyes mennyiség, 56.5 megabájt! A CD kapacitásának 8%-a! Ennyit megspórolni egy programon nem semmiség. A Qt és a K3B együtt csak kb 21 megabájt, azaz ezzel a műtéttel talán felkerülhetnek azok is a CD-re (ha a KDE nem is) és ha van egy kis mázlink működnek is majd, aminek mindenesetre nagyobb hasznát vesszük, mint az OOo-ból most kihagyott dolgoknak!

Különben nekem a legjobb egy olyan OOo volna ami magyar, CSAK magyar, nincs benne egy deka kép sem, sablonok sem, varázslók sem; help az nem árt ha van de nem olyan lényeges. Viszont elég nekem a writer és a calc rész, a többi egyelőre felejthetős. Végülis ha rajzolni akarok, az inkscape fejlettebbnek tűnik. A writer viszont nélkülözhetetlen, mert pld az abiword meg sem közelíti az OOo writert se szolgáltatásban, se stabilitásban.

Elárulom, e mostani OOo csomagba nem tettem bele egy szál fontkészletet sem, a fonts dir csak egy symlink arra a rendszerkönyvtárra, ahol eleve tartom a fontjaimat. Semmi épeszű értelmét nem látom annak, hogy az OOo valami külön helyen saját TTF fájlokat is tároljon, máshol, mint a rendszer többi része.

Így már elviselhető a méret, de majd még dolgozom a lefaragáson. Prezentációkészítőre pld tutira nincs szükségem, html-szerkesztőnek úgyis az nvu-t használom, s nagy valószínűséggel adatbáziskezelő sem kell, ha meg mégis, valami abszolút extraprofit fogok használni, de az még nagyon odébbvan, mert nálam az a fontossági sorrendben egy huszonhatodrangú mellékszempont egyelőre.
Mindenesetre egyelőre meg vagyok elégedve magammal. Persze ugyanilyen kegyetlenül végigmegyek a CD-re szánt többi progin is. A VIM-be pld beleraktam az addig ott nem levő magyar tutoriált, az összes többit viszont kigyomláltam belőle. Egyelőre "működi magát" így is. De még vannak "nagy falatok" amik "tisztításra várnak". De az itt már persze offtopik lenne. Mindenesetre ha vannak további 5letek meg 6letek az OOo továbbkarcsúsítására, nyitott fülekkel várom őket! Boldog lennék, ha sikerülne 100 mega alá vinni a méretét a fentebb felsorolt szempontok szerint.
Válasz küldése