Keresés és csere

Általában minden ami máshova nem fér
Gagyi88

Keresés és csere

Hozzászólás Szerző: Gagyi88 »

Egy ötezer oldalas doksiban szeretnék több nevet megváltoztatni (ezek sokszor ismétlődnek) úgy, hogy ezúttal csak a vezetéknév legyen dőlt betűs. Pl. Kovács Gábor névnél a Kovács legyen dőlt betűs, de a Kovács Péter-nél ne legyen. Lehetséges ?
OpenOffice 3.1 a Windows Vista -??n
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Keresés és csere

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Üdv!

Röviden: IGEN!

Hosszabban: ...hú ez tényleg hosszú lesz...
Létezik egy kiterjesztés, "Alternative dialog Find & Replace for Writer" néven; amely az alábbi címen elérhető:
http://extensions.services.openoffice.o ... /AltSearch
Le kell tölteni, és kell telepíteni az OOo alá a kiterjesztéskezelővel. Ez a kiterjesztés meg tud különböztetni a keresésnél karakter (vagy akár bekezdés) tulajdonságokat is, és a beillesztendő szöveg is lehet az eredetitől eltérő tulajdonságú.

Használata a te esetedben kicsit bonyolult első hallásra:
Tehát, a "Kovács Gábor"-okat lecseréled mondjuk aláhúzott (vagy egyéb eltérő tulajdonságot hordozó) karakterű "Kovács Gábor"-okra. Ez azért kell, hogy a különböző keresztnevű Kovácsokat megkülönböztessük.
Ezután pedig az aláhúzott "Kovács"-ot kell lecserélni dőlt "Kovács"-ra, illetve az aláhúzott "Gábor"-t visszacserélni normál "Gábor"-ra. Ne feledkezz meg a Kovács és a Gábor közti szóközről sem! Én megfeledkeztem, így - bár nem látszik - az maradt (az én esetemben) áthúzott tulajdonságú.

Bizonyos tulajdonságokat magában a kiterjesztésben meg lehet adni, másokat egyéni karakterstílus létrehozásával, és az arra való hivatkozással lehet elérni.
A képen az az állapot látszik, amikor egy másik - az általam létrehozott "Dőlt002" nevű - karakter stílusú "Kovács"-ra cserélődik az előzőleg áthúzottra formázott "Kovács". A példa kedvéért egyesével kattintgattam, de van "Mindet cseréli" funkció is.
Fejlett_Csere.png
Ha megtanulod, és egy kicsit gyakorlod a használatát, meglátod: ez egy nagyon hasznos kiterjesztés...
(nem én írtam, úgyhogy dicsérhetem...)
Jó próbálkozást!
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Gagyi88

Köszi, ezt tényleg meg kell tanulni...
Titkon azt reméltem, hogy van valami olyasmi, mint a Wordben: a párbeszédablakban az ember úgy írja be a cserélendő szót, ahogy majd látni akarja: Keresse a Kovács Gábor-t és javítsa ki Kovács Gábor-ra és akkor olyan lesz mind.
Köszi szépen, nekifogok belemélyedni :)
Zizi64
Globális moderátorok

Üdv!

Közben rájöttem, hogy a normál "keresés és csere" is képes végrehajtani jól használható formátum parancsokat: "Több beállítás-> (Formátum, Jellemzők, Formátum nélkül). Az a tapasztalatom, hogy ugyanúgy, mint az előzőleg javasolt eszköz ez is csak az EGÉSZ KERESENDŐ/CSERÉLENDŐ KIFEJEZÉS tulajdonságait tudja meghatározni. Ha tehát a "Kovács Gábor"-okat a rengeteg "Kovács Péter" között "Kovács Gábor"-okra kívánod cserélni, akkor előbb "Kovács Gábor"-okra kell cserélned, majd a " Gábor"-okat vissza " Gábor"-ra.
A "Keresett szöveg" illetve a "Csere erre" ablakba kattintva és beírva a kívánt kifejezést, rögtön megadható a kívánt tulajdonság is, a megfelelő gombra kattintás után.
(A "Dőlt" ellentéte nem az <üres választás>, hanem a "Nem Dőlt".)
Csatolmányok
Fejlett_Csere3.png
Sok sikert!
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Zizi64
Globális moderátorok

Üdv!

Érdemes elolvasni a Súgó "keresés és csere a Writerben" fejezetét.
Csak egy fontos dolgot emelek most i belőle:

"A formázásra keresés csak a közvetlenül alkalmazott karakterformázásokat találja meg, a stílus részeként alkalmazásra került jellemzőket nem."
Sok sikert!
Gagyi88

Köszi szépen a segítséget.
Válasz küldése