Howto és koncepció

Általában minden ami máshova nem fér
uhum2004

Howto és koncepció

Hozzászólás Szerző: uhum2004 »

Sziasztok,
lehet, hogy a kérdésemre a válasz valahol ott van a súgók mélyén, de ennek kapcsán egy szemléletbeli kérdést is felvetnék.
A Linuxra váltásomból egyenesen következik, hogy hanyagoljam az Excelt és Openoffice-t használjak helyette. Az időtényező nem teszi lehetővé, hogy az összes létező súgót megtanuljam, mielőtt az Openoffice-t használni kezdeném, különben is az általános gyakorlat az, hogy az ember nekiesik egy programnak élesben és ha elakad, jön a súgó és a Google böngészése.
Hát akkor essünk túl a vérlázító kijelentésemen, amiért majd fejemet veszitek és leköpdöstök:
Kezdőként, nulla ismerettel nem sok hasznát veszem a súgónak. Bizonyára a rutinos felhasználők, akik már otthonosak abban a fogalomkörben, amit az Openoffice-t megkülönbözteti az Exceltől, felháborodnak ezen. Ti már nyilvánvalónak vesztek olyan szemléletbeli különbségeket, amiről nekem fogalmam sincs. És lehet, hogy nem hülye vagyok, csak szokatlan nekem ez a koncepció és sehol nem találok step-by-step mintapéldákat.
Konkrét példával: a Math-ból a súgója alapján kimásoltam a gyökvonás képletét, elmentettem egy file-ba. Ezután a Calc-ban szintén a súgó alapján azt vártam, hogy a Beszúrás - Objektum - Képlet úton majd importálhatom, de nem láttam ilyen lehetőséget. Sebaj, copy-paste módszerrel megoldom.
És aztán? Hogyan hivatkozok a Calc-ban egy cellára?
A Math és a Calc súgója összes menüpontja gondos olvasgatása után talán még én is felfognám, mi a koncepció. De szorít az idő és a munkámmal haladnom kell. A súgó félúton megáll a bevezetésben, a Google-nak meg nem tudok ilyen egyszerű kérdést feltenni, mert millió találat mutatja be a Mars-rakéta pályaszámítását, de arról szó sincsen, hogyan használhatok egy cellában egy képletet.
Ha a cél az Openoffice népszerűsítése, elterjesztése, nem lehetne a hozzám hasonló 20 körüli IQ-val rendelkezőknek egy néhány step-by-step példával kedvet csinálni az elijesztés helyett? Vagy ha van ilyen - akár angolul is - valami feltűnő módon kiszegezni a linket a kezdőlapotokra?
Miután engem jól helyretesztek, gondoljatok arra, hátha van más is, aki ezek miatt nem levelet írt, hanem feladta.
És próbáljátok meg ezt a mailt jobbító szándékúnak felfogni, hátha az volt a célom vele, hogy másoknak (is) könnyebb legyen elindulni.
Üdv, Uhum2004
OOo 3.0.0 UHU
r4zoli
Site Admin

Re: Howto és koncepció

Hozzászólás Szerző: r4zoli »

Az általad leírtak azt jelzik, hogy a meglévő információknak az a része sem érhető el eléggé világosan, ami már meg van, vagy a kezdők nem találják meg könnyen.
Kiinduló pontnak jó az OOo magyar oldal dokumentumok része.
A célzott keresés sokszor eredményes lehet, javaslom neked a Calc -kal kapcsolatos legújabb dokumentumot.
A Calc oldalra is beteszem a linket, ez eddig elmaradt. :crazy:
Olvasd el, és lehetőleg tartsd be az útmutatót a fórum használatához.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.
uhum2004

Re: Howto és koncepció

Hozzászólás Szerző: uhum2004 »

Kedves Zoli,
köszönöm a linket. Nagyon úgy tűnik, ez az a link, amire vágytam ;))
Köszönettel, István
OOo 3.0.0 UHU
Válasz küldése