Open Office az oktatásban

Általában minden ami máshova nem fér
erben.peter

Open Office az oktatásban

Hozzászólás Szerző: erben.peter »

Középiskolában tanítok informatikát (és matematikát), az irodai alkalmazásokat néhány éve OOo alatt (is) okítom. Értelmesnek tartanám, ha lenne egy témacsoport, kifejezetten az oktatási kérdésekre kihegyezve. Azt nem látom még, mi lenne a logikus struktúra, ezért csak felsorolok néhány ötletet, mire használhatná egy tanár ezt a fórumot.
  • OOo magyar nyelvű, ingyenes tanítási anyagok megosztása.
  • Az informatika érettségi feladatainak elemző megoldása OOo alatt.
  • OOo alatt kipróbált feladatötletek és óravázlatok megosztása.
  • A tanítás során felmerülő nehézségek megbeszélése.
r4zoli
Site Admin

Re: Open Office az oktatásban

Hozzászólás Szerző: r4zoli »

Amit felvetsz egy jó ötlet, nézzük meg, hogy van-e rá mások részéről is igény. Ha van elsőre létrehozunk egy Fórumot OOo az oktatásban, az alfórumokról meg ráérünk később is beszélni.
Azt várom, hogy minden ilyen fórum után érdeklődő hozzá szóljon ehhez a témához.
Amig nem lesz külön fórum addig is az általános kérdések jó hely ennek a megbeszélésére.
Az oktatási témák a későbbiekben könnyen átmozgathatók az újonnan létrehozott fórumba. Így a menet közben keletkezett hozzá szólások nem vesznek el.
Olvasd el, és lehetőleg tartsd be az útmutatót a fórum használatához.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.
charlie
Önkéntesek
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: charlie »

tudsz ooo alapul vevo tankonyvekrol (altalon iskolaba)?

vagy mibol tanitasz?

Oravazlatokat tudnal kuldeni, hogy miket, hogy, stb?
erben.peter

Hozzászólás Szerző: erben.peter »

charlie írta:tudsz ooo alapul vevo tankonyvekrol (altalon iskolaba)?

vagy mibol tanitasz?

A 2005-ben bevezetett érettségi reform egyik alapgondolata a "kimeneti szabályozás", aminek az a lényege, hogy az érettségi követelmények változása majd "kikényszeríti" az iskolai munka változását.

Az informatikára konkretizálva: akkor lehet hatékonyan tanítani az open office-t, ha a diákok látják, hogy ebben a rendszerben dolgozva eredményesen tudnak vizsgázni.

Ebből következik egy lehetséges tanítási stílus: a feladatközpontú megközelítés. Én ezt választottam. Lényege: az eddig nyilvánosságra hozott érettségi feladatsorokat dolgozzuk fel, és a megoldáshoz szükséges ismereteket fokozatosan írjuk le (a diákokkal együtt), különböző internetes formátumokban. (HTML, Wikipedia, joomla, saját tartalomkezelő rendszer, stb.)

Tankönyvet szerintem nincs értelme írni irodai programokhoz, csak papírpazarlás. Online anyagok kellenek, lehetőleg magyarul is, ezeket lehet frissíteni, verzióváltáskor.
charlie
Önkéntesek
Kapcsolat:

erben.peter írta:
charlie írta:tudsz ooo alapul vevo tankonyvekrol (altalon iskolaba)?

vagy mibol tanitasz?

A 2005-ben bevezetett érettségi reform egyik alapgondolata a "kimeneti szabályozás", aminek az a lényege, hogy az érettségi követelmények változása majd "kikényszeríti" az iskolai munka változását.

Az informatikára konkretizálva: akkor lehet hatékonyan tanítani az open office-t, ha a diákok látják, hogy ebben a rendszerben dolgozva eredményesen tudnak vizsgázni.

Ebből következik egy lehetséges tanítási stílus: a feladatközpontú megközelítés. Én ezt választottam. Lényege: az eddig nyilvánosságra hozott érettségi feladatsorokat dolgozzuk fel, és a megoldáshoz szükséges ismereteket fokozatosan írjuk le (a diákokkal együtt), különböző internetes formátumokban. (HTML, Wikipedia, joomla, saját tartalomkezelő rendszer, stb.)

Tankönyvet szerintem nincs értelme írni irodai programokhoz, csak papírpazarlás. Online anyagok kellenek, lehetőleg magyarul is, ezeket lehet frissíteni, verzióváltáskor.
itt az éretségi nem huzo, mivel ált. isk. meg lehet ezeket a tananyagokat tekinteni vhol?
Mészáros Tamás
Önkéntesek

Hozzászólás Szerző: Mészáros Tamás »

Tisztelt Charlie!
Pedig sok pedagógus inkább tollat ragad és ír egy könyvet. Jobb lenne ha több nyitott forráskódú program lenne az iskolában. Az Openoffice kezdetnek nem is rossz. Sajnos amig fent Msoft licenszet vásárolnak, addig nem is lesz változtatás. Sok pénzt lehetne megtakarítani. És ahogy látom sok olyan dolgot tanítanak ami felesleges mivel a munkaadók nem ezt követelik meg. Persze nem könnyű nekik megfelelni. Mélyebb Linux, OpenOffice ismeretre lenne szükség, és a napjainkban népszerű nagy adatbáziskezelők ismeretére...nevet nem mondok mert nem akarok reklámot csinálni. Én sajnos megtapasztaltam amikor kikerültem, hogy a Gazdasági informatikus tananyag informatikai része közel sem elég a versenyképes tudáshoz. Sokat töltök a neten hogy az információk naprakészen legyenek meg nekem...de félek hogy ez is nagyon kevés. Válság alakul ki úgy látom sok helyen. :( Nagyon örülök hogy egy ilyen office létezik, mivel ez az otthoni életben is segítséget nyújt , és a jre is hasznos mivel sok program fut le még ezen a neten is. Valamit súgókészítő súgójából tanultam, valamit meg programozóktól lestem el. Valami mindig rakodik le az emberre...ezt az ismeretet is jó megosztani és beépíteni, tanítani másoknak...
:roll: DE a régi közmondás igaz: "Egy fecske nem csinál nyarat." :idea: avagy jeges változatban "Egy pingvin nem csinál telet." :D
Mészáros Tamás
MS Windows 7 SP1 Home Premium HU • OpenOffice.org 4.1.5 • PhotoFiltre Studio 10.12.1
lml

Hozzászólás Szerző: lml »

r4zoli írta:Amit felvetsz egy jó ötlet, nézzük meg, hogy van-e rá mások részéről is igény. [...]
Azt várom, hogy minden ilyen fórum után érdeklődő hozzá szóljon ehhez a témához.
Engem érdekelne, bár csak heti néhány órában tanítok. Szóval inkább megfigyelő/kibic vagyok mint tanár.
Valahogy nem halmozták el a listát az érdeklődők. Én azért most írok, most olvastam róla először.

Lehet, hogy ezt a dolgot alaposan elő kellene készíteni, valahogy összefogni a szétforgácsolódott kezdeményezéseket.
Éppen én is beszállhatok az ismereteimmel/jegyzeteimmel, ha szükséges, és tényleg lesz belőle valami.

Ötletek, hirtelen:

Lehet, hogy nulláról indulás helyett valami meglévő rendszerbe kellene betagozódni? Pl.:
http://hu.ecdlweb.org/index.php?title=Unix%2C_Linux
https://www.szszi.hu/wiki/ECDL

Esetleg felvetni a témát a lok-on? Felkeresni az elmúlt néhány lok rendezvényen résztvevő tanárt,
sokan lehet, hogy nem olvassák ezt a fórumot.
http://lok.hu
http://lok.linux.hu

Vagy az egészet daraboljuk fel, írjuk ki tanárszakos diplomamunkának, és a hozzáértő tanárok irányítsák a diákokat
a diplomamunka írásban és a gyakorló tanítás során?
http://www.fsf.hu/index.php/SzabadDiplomaDolgozatok
http://www.fsf.hu/index.php/Fs_thesis

És még sorolhatnám, ha lenne időm keresgélni...

Szóval szeritnem alapos szervezésre lenne szükség, hogy látszódjon, lesz belőle valami, és kézben tartjá(k) valaki(k) a dolgokat;
és meggyőzésre, hogy tényleg megéri nekem (és a többieknek) a hétvégémet rászánni (pl. kirándulás helyett), hogy ismeretlenekkel együttműködve kialakítunk valamit, akkor az mindenkinek előnyös lesz.
Valahogy meg kell oldani, hogy ez az egész az idővel fejlődhessen. Az informatika gyorsan változik, a tananyag sem lehet statikus,
még ha az alapelvek ugyanazok maradnak is.

LML
charlie
Önkéntesek
Kapcsolat:

csakhogy ettol még nem lesz tankonyv. nem tudom ott mi a helyzet, de itt tk. szerint kell(ene) haladniuk a tanaroknak.
lml

Nálam nincs tankönyv, csak tematika, kb. óra szinten lebontva. Ehhez vannak példa feladatok.
Néha kérdezi valaki, hogy ennek hol lehet utána nézni, ilyenkor mondok egy vonatkozó weboldalt
és a saját jegyzeteimet szoktam felhozni mentségül.
Mondjuk én nem vagyok "igazi" tanár, csak óraadó... És a 3 év alatt 2+1+1 órában van informatika,
így eléggé szelektálni kell, csak az alap dolgokra futja...

Egyébként mi a véleményed(etek) erről:
http://www.szszi.hu/ecdl/AlapOldal
Most látom, új modulok is megjelentek (pl. writer), még nem olvastam....
Esetleg szedjük össze magunkat és szálljunk be az szszi-s projektbe?

De értem a problémát: azért kellene könyv, hogy legyen mi alapján haladni, és ez odaadható legyen a diákoknak.
Meg kellene egyezni egy tematikában, és ha összeszednénk a feladatra 120 informatika tanárt, akkor
mindenkinek csak néhány oldalt (1 tanóra) kellene megírnia. :-)

LML
charlie
Önkéntesek
Kapcsolat:

Én tervezem nyári projektként egy olyan "konyv" irasat ami Windows alapu, de szabad szoftvereket használ (pl. IE helyett FF, Office helyett OOo), csak erőt kellene vennem rá. Persze lehetne többen is :) (igy szépen az alapoktol kellene elindulni, felmeno rendszerbe)

csakhát hiába irunk akármit, azt hogy lesz papirkonyv, meg hogyan akkreditáljuk?
lml

charlie írta: csakhát hiába irunk akármit, azt hogy lesz papirkonyv, meg hogyan akkreditáljuk?
Akkreditációhoz nem értek, egy ismerősömet kérdeztem meg, az ő véleménye:

> Túl sokat nem tudok róla, csak amennyi tankönyvterjesztőként/tankönyves
> kamarai tagként óhatatlanul elért. Amennyire tudom, nagyon drága
> folyamat; szinte biztos, hogy csak kiadón keresztül érdemes belevágni
> (legalábbis én így képzelem). Sztem iszonyú marketingköltség kell ahhoz,
> hogy akár csak néhány iskola is rendeljen. Persze ha a fórumon lennének
> biztos vevők, akkor az sokat számíthat, de nagyon szkeptikus vagyok a
> ffoxos/ooo-os iskolák számát tekintve. Én mindenképp végeznék egy
> előzetes igényfölmérést; bár ne lenne igazam.

Szóval szeritnem (naív elképzelés) a következő lehetne a folyamat:

1. lépés:
a.) információt szerezni az akkreditáció feltételeiről (kit kell megkérdezni?),
b.) összegyűjteni azokat, akik egy ilyen tankönyv létrehozásában részt
vennének (info tanárok, tanárszakos diplomamunkát írók)
c.) összegyűjteni azokat, akik valamilyen módon támogathatnák a dolgot
(fsf, OM., iskola, kiadó, akárki)
d.) előzetesen felmérni, hogy mekkora kereslet lenne egy ilyen könyv iránt
(megkeresni az iskolákat? nem értek hozzá)
e.) Van valami központi (OM-es) eLearning, ami ugyan nem nyilvános,
de sok iskola hozzáférhet (sajnos konkrétumokat nem tudok). Valamikor 2006-ban
indulhatott. Ezt is számításba kellene venni, mint konkurenciát.

Ha ezek alapján úgy tűnik van értelme belevágni, akkor:
2. lépés:
a.) megegyezni egy "mindenkinek jó könyv" felépítésében (1b,c,d csoportoknak is el kell fogadnia)
(tartalmi felépítés, terjedelem, modulok, kiegészítők, feladatok)
b.) elkezdeni integrálni az 1b.-be jelentkezők ismereteit, jegyzeteit;
c.) Tanítási tapasztalatok gyűjtése az új jegyzetről, anyagok finomítása

3. lépés:
akkreditáció megszerzésének és a könyvkiadás lebonyolítása

u.i.:
ugyan nincs időm most átnézni, de érdekesnek tűnhetnek ezek:
http://www.abbcenter.com/index.php?t=in ... ka_oktatas
http://www.sulinet.hu/tart/fkat/Kac
charlie
Önkéntesek
Kapcsolat:

van egy-két iskola ahol OOo van, ff viszont több helyen. (a magyar ooo oldalon volt egy lista, de most nem találom)

linux oktatás is kezd jopar helyen előtérbe kerülni.

Szerintem az FSF mindenképp segítene, profilukba vág. akkreditáláshoz egy halom feltételnek meg kell felelni, és valoszinuleg ugy van emgcsinalva a rendszer, hogy a kis halak ne is férjenek oda, hogy mindenképp kiadon keresztül kelljen (legalábbis más területekből kiindúlva itt Mo-n.)
lml

charlie írta: Szerintem az FSF mindenképp segítene, profilukba vág. akkreditáláshoz egy halom feltételnek meg kell felelni, és valoszinuleg ugy van emgcsinalva a rendszer, hogy a kis halak ne is férjenek oda, hogy mindenképp kiadon keresztül kelljen (legalábbis más területekből kiindúlva itt Mo-n.)
Az a baj, hogy én napi 8 órában (is) dolgozom, sokat nem tudok tenni. Ahogy nézem itt csak ketten beszélgetünk, ez pedig nem egy kifejezett tömeg.
Ha tudnánk egy jó tartalmat összehozni, és volna rá kereslet, szeritnem találnánk kiadót, aki segítene az akkreditációban.
Ha viszont nem ez a helyzet, akkor csak magunknak dolgozunk. Ami nem hátrány, csak épp nem jelent előnyt.
Kami
Önkéntesek
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kami »

charlie írta:Én tervezem nyári projektként egy olyan "konyv" irasat ami Windows alapu, de szabad szoftvereket használ (pl. IE helyett FF, Office helyett OOo), csak erőt kellene vennem rá. Persze lehetne többen is :) (igy szépen az alapoktol kellene elindulni, felmeno rendszerbe)

csakhát hiába irunk akármit, azt hogy lesz papirkonyv, meg hogyan akkreditáljuk?
Egy ilyenben talán én is benne lennék... Az általam ismert részekben szívesen segítek. Vagy esetleg a már meglévő könyvet kellene aktualizálni, kiegészíteni, átírni.
Válasz küldése