Másik openoffice fájlba mentés

Táblázatkezelő
Viktor08
Önkéntesek

Másik openoffice fájlba mentés

Hozzászólás Szerző: Viktor08 »

Üdvözlök mindenkit!

A problémámat megpróbálom egy egyszerű kérdésbe belesűríteni: van egy olyan elgondolásom, hogy létrehozok egy olyan adatbázis féle fájlt, amiben más munkalapok adatait letárolom és onnan ha kell elő tudom hozni.
Konkrétan olyasmire gondolok, hogy adott egy munkalap, abban kiszámolok egy értéket, pl. adott egy fájl, aminek legyen a neve" bevitel", azon belül Munkalap1, majd A1=1, B1=2, mondjuk össze akarom adni a két cella értékét, de ezt nem itt hanem egy "számítás" nevű fájl Munkalap1 A1 cellájába méghozzá makró segítségével. Tehát lehetséges-e értéket beírni egy olyan fájlba ami nincs megnyitva és onnan később adatokat visszanyerni szintén makró segítségével.
OpenOffice 3.2.1.és OpenOffice 4.1.10., Windows 10
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Másik openoffice fájlba mentés

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Kérdésed kapcsán feltételezem (más értelmét nem látom), hogy olyan számítások eredményét akarod felhasználni, aminek a számítási képleteit, menetét nem akarod közölni a felhasználóval, vagy éppen biztonsági okokból (nehogy megsérüljön) akarod azokat elrejteni.

Nos, erre több megoldás is van:

1: Magában a makró függvényben végzed el a számításokat. Mi, a cégnél bonyolultnak mondható (többszörös iterációt is tartalmazó) számítási módszereket valósítottunk meg a Libreoffice Basic segítségével. Természetesen Basic-ből a Calc cellafüggvényei is meghívhatók - ha használni akarod azokat a számítási eljárásodban - persze megfelelő módon megírva a kódot, ügyelve a megfelelő paraméter-átadásokra mind a függvény be-, mind pedig a kimeneti oldalán.
A makró kódokat ritkán "birizgálják" a felhasználók, ráadásul azokat mentheted a dokumentumba vagy a felhasználói profilba is - a felhasználási körülmények függvényében.

2.: Egyetlen munkafüzetben rengeteg munkalapot használhatsz, és akár el is rejtheted a számításokat tartalmazó lapokat a felhasználó szeme elől. Ráadásul névvel rendelkező cellákkal is operálhatsz - mind a bemeneti, mind a kimeneti oldalon a koordinátás hivatkozások helyett.

3.: Egyszerű hivatkozással (vagy DDE hivatkozással) is átvehetsz más munkafüzetekből értékeket. Paramétert ÁTADNI (azt hiszem) nem igazán lehet így, de a segéd munkafüzet is ÁTVEHET adatokat a fő dokumentumból és a fő dokumentum is ÁTVEHET értékeket a segéd dokumentumból. Viszont MINDEN működő munkafüzetnek megnyitott állapotban kell lennie.

4.: Azt is megvalósíthatod, amit te elgondoltál. Természetesen a makróddal is MEG KELL NYITNOD azt a fájlt, amiből adatokat akarsz átvenni, vagy amelybe bemeneti adatokat akarsz átadni. A megnyitás azonban történhet "rejtett", csendes (silent) módban is - azaz amikor nem látszik a megnyitott fájl képernyőn, de azért jelen van a rendszer memóriában: lehet minden objektumára ugyanúgy hivatkozni az API függvényekkel, mint a látszó fájlok objektumaira. Ekkor beállíthatod a számításokat tartalmazó cellák értékét a segédfájlban, de a számítások helyes eredményét (valószínűleg) majd egy másik makró veheti csak át, hogy közben a számítás megtörténhessen.
Ezt a megoldást inkább csak adatok (egyetlen helyre letárolt közös értékek: konstansok, táblázatos adathalmzok, azonosító szövegek - azaz: számításmentes adatbázis jellegű adatok) átvételére javaslom; számítások elvégzésére - a leírt módon történő történ kétszeri adat átadás-átvételi módszerrel - semmiképpen nem!

Mindent összevetve - ha valóban az a célod, amit feltételeztem -, akkor az első két megoldás egyike a legcélravezetőbb.
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Viktor08
Önkéntesek

Azt hiszem jobb lesz ha feltöltöm azt a file-t amire pontosan gondolok és leírom egészen konkrétan, hogy mire gondoltam, mert úgy könnyebb lesz megítélni. Tehát a Munkalap_2016 nevű dokumentumból a munkalap év és szám mellett szeretném az A és B dolgozó összegzett munkaóráit beírni a Számítás nevű dokumentum TMK munkaóra című oszlopok megfelelő helyére. Ezt mondjuk egy mentés gombhoz csatolt makróba építeném be, így amikor mentené, akkor beírná a Számításba is. Ott a számításba már függvény segítségével az I és J oszlopokba már összesítve dolgozónként tárolnám le a havi óraszámot és majd innen a hó végén szintén egy másik makró segítségével (munkaidő és dátum beírás nevű) beírnám a Munkaidő_elszámolás nevű lapfül AN6 és AN7 celláiba. Valami hasonló elgondolás alapján a szabadság nyilvántartás is hasonlóan próbálnám megoldani, úgy értem azt is a Számítás nevű dokumentumban tárolnám és onnan hoznám el. Ennek az előnye az lenne, ha pl. mondjuk legyen 10 db. munkalap januárra, amennyiben mondjuk miután már megvan 1-től 10-ig mindegyik, de pl. az 5-ösnél meg be kell írni újabb munkaórákat, mert ismét dolgozni kellett rajta, azt felülírhatnám a Számítás dokumentumban és bármely munkalapot is nyitom meg utólag, abban mindig minden munkalap esetében az utolsó módosítás szerepelne. Tudom elég bonyolult már eddig is, de így tökéletes megoldás születhetne.
Csatolmányok
Munkalap_2016.ods
(36.66 KiB) Letöltve 252 alkalommal.
Számítás.ods
(12 KiB) Letöltve 269 alkalommal.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Viktor08 2016. január 9., szombat 22:22-kor.
Viktor08
Önkéntesek

Annyit elfelejtettem még leírni, hogy ezt csak én használnám, szóval csak jógamagam kontárkodhatok bele.
Sajnos a programozás részében nem vagyok túl komolya szinten, így egy kis segítséget kérnék a megfelelő út kiválasztásához, mert nekem úgy tűnik nem is olyan egyszerű az ha azt akarom, hogy tökéletesen működjön minden.
Eddig a Munkalap_2016 nevű dokumentum Számítás nevű lapfülében kísérleteztem ezeket a dolgokat megvalósítani, de ez csak akkor működött jól ha egyrészt nem változtattam a munkalapot eredeti óraszámán, másrészt mindig a legutoljára elmentett munkalapból indulva írtam a következőt, hiszen csak abban volt meg minden óraszám a hó végi összegzéshez.
Viktor08
Önkéntesek

Még annyit, hogy a Számítás nevű dokumentumban 120 helyet hagytam ki a munkalapoknak, az biztos elegendő egész évre, bár nem tudom a legjobb módszer-e így kezelni.
Zizi64
Globális moderátorok

Azt hiszem, ennek a feladatnak a megoldási útja egyértelműen átvezet az Adatbázis-kezelés területére, de én nem ismerem és nem használom a Base alkalmazást (sem más adatbázis-kezelő rendszert), ezért ebben nem tudok segíteni.

Amit viszont leírtam az előbb, az továbbra is igaz. Csak úgy érhetsz el Calc fájlokban adatokat, ha megnyitod azokat - makróval, vagy kézzel; látható, vagy láthatatlan üzemmódban: ezek már részletkérdések.

A megnyitást a LoadFromURL() függvénnyel tudod megvalósítani (bocs, rosszul emlékeztem: nem "Silent", hanem "Hidden" módról van szó:

Kód: Egész kijelölése

Dim FileProperties(0) As New com.sun.star.beans.PropertyValue
		FileProperties(0).Name = "Hidden"
		FileProperties(0).Value = True

oDoc_B = StarDesktop.loadComponentFromURL(File_URL, "_blank", 0, FileProperties())	
A File_URL természetesen itt is egy String típusú változó, az elérési útvonal és a konkrét fájlnév URL-lé konvertált alakja.
A két megnyitott fájlt két Object típusú változó (oDoc_A; oDoc_B) reprezentálhatja, és mindkettő belső objektumait (munkalapjait, celláit) ugyanúgy elérheted, mint ahogy azt legutóbbi témádban megmutattam. Így aztán lekérhetsz és beírhatsz szám értékeket, szövegeket; sőt: képleteket is - tetszésed szerint mindkét fájlban.

A két fájlt megpróbálom értelmezni, és majd még visszajelzek.
Sok sikert!
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Zizi64
Globális moderátorok

Megnéztem a két fájlt. Nem állítom, hogy értem: mit is akarsz átemelni az egyikből a másikba...
Sok sikert!
Viktor08
Önkéntesek

Köszönöm a válaszod! Igen, igazad lehet abban, hogy ez már inkább az adatbázis kezelés témakörébe tartozik, de sajnos ahhoz én sem értek, ezek szerint egyszer megérné leülni és foglalkozni azzal a témával is, csak az idő mindig az ami kevés hozzá. Holnap és is megnézem hogyan lehetne összeállítani az instrukcióid alapján a makrót.
Viktor08
Önkéntesek

Igazából a célom az lenne, hogy egy adott munkát megírok a Munkalap_2016 című dokumentumban, ami ott kap egy munkalapszámot is pl. 1/2016. Ehhez a munkához beírok a dolgozok neve alatti cellákba munkaórákat, amit az O107 és N107 nevű cellákban összesítek. Ezeket az adatokat szeretném a Számítás nevű dokumentumba átemelni: Munkalap_2016.Munkalap.D1 cellája a Számítás.Adat.A3 cellájába megy (ebbe a sorba mindig az 1-es számú munkalap adati kerülnek, a A4-es sorba, pedig a 2-es, alá a háromas és így tovább). Tovább haladva: Munkalap_2016.Munkalap.F1 cella menne a Számítás.Adat.C3 cellába,Munkalap_2016. Munkalap.O107 kerül a Számítás.Adat.D3 cellába, majd a Munkalap_2016.Munkalap.N107 a Számítás.Adat.3-ba és végül a Munkalap_2016 dokumentum Anyagfeladás nevű lapfülének M25-ös cellájának tartalma (hónap) kerülne be a Számítás.Adat.F3 cellába. Így menne ez a további munkalapokkal is, melyek a Számítás nevű dokumentum Adat lapfülének 4., 5. és így tovább sorába kerülnének hasonló logika szerint. Itt aztán a Számítás.Adat.I4:I15 cellákban az A dolgozó, a Számítás.Adat.J4:J15 cellákban pedig a B dolgozó munkaóráit összegezem havi bontásban függvény segítségével. Ezekből a cellákból írnám be egy másik makróval minden hónap végén Munkalap_2016 dokumentum Munkaidő_elszámolás nevű lapfülébe a következőképpen: Számítás.Adat.I4 cella értéke kerülne a Munkalap_2016.Munkaidő_elszámolás.AM6 cellájába és a Számítás.Adat.J4 cellából a Munkalap_2016.Munkaidő_elszámolás.AM7 cellába a januári hónapban. Ezt követően februárban természetesen a Számítás.Adat lapfül I:5 és J5 értékei kerülnének ugyanabba a cellákba a Munkaidő_elszámolásban. Nem tudom mennyire érthetően írtam le és mennyire logikus amit elképzeltem.
Zizi64
Globális moderátorok

Kezdem érteni: a sorszám (Munkalapszám) határozza meg, hogy a másik munkafüzetnek melyik sorába kell az adatokat menteni.
Ez nem okozhat gondot az eddig megismert utasítások, API függvények tükrében:
- vagy az utolsó, nem üres sorba (számoltathatod is a MAX() függvénnyel, hogy hol jársz éppen) kell beírnia a makrónak a megfelelő cellákból az adatokat,
- vagy ha a későbbi módosítás lehetőségét is meg akarod tartani, akkor konkrétan a (Munkalapszám + eltolás) értékkel kell megcímezned a cellákat, és a nevük ("A1") helyett a számjegyekkel megadott koordinátájukkal kell hivatkozni rájuk ("0,0") - ahol az egyik koordináta a (Munkalapszám + eltolás) érték lesz.

Viszont - ha jól értem - az A és a B jelölők a dolgozók neveit reprezentálják, amiből a munkalapon több, mint kettő létezhet, a Számítás lapon, viszont csak két helyet alakítottál ki. Ez csak a példafájlban van így, vagy a makrónak kell beszúrni az újabb oszlopokat a Számítás fájlba annak függvényében, hogy hány dolgozó létezik az Adatlapon?

És mi történik, ha egy Adatlapon nem A és B dolgozó fog szerepelni a jobb oldali két oszlopban, hanem A és D (mert B mondjuk beteg)? Hogyan fogod a jó helyre küldeni az adatokat a másik fájlban? Vagy az adatlapon minden dolgozónak fix, saját oszlopa van, és csak véletlen, hogy pont a két jobb oldali oszlopot töltötted ki?

...más (a Munkalap nevű sheet kinézetéhez):

Műszaki emberként nagyon szúrja a szemem, hogy az álló A/4 méretű Munkalapon az A és B jelölőt tartalmazó oszlopok nem a szabványos irányba vannak elforgatva. Ha egy műszaki rajzon kétféle irányból kell olvasnod a feliratokat, akkor a fő irányhoz képest az óramutató járásával MEGEGYEZŐEN kell elforgatnod a lapot 90 fokkal, és az elforgatott szövegeknek akkor kell álló helyzetbe kerülniük. Ez most pont fordítva van a lapodon. (A lap fejléce szövegének olvashatósága határozza meg a fő irányt, ez ebben az esetben a lap álló helyzetét jelenti)
Ráadásul a makródban nem kellene megforgatni az A - B - (C) sorrendet, ha a szabvány szerinti kinézete lenne a lapodnak: Hiszen ez esetben a dolgozók nevei is balról jobbra lennének feltöltve a Munkalapon.
Sok sikert!
Viktor08
Önkéntesek

Sorrendben válaszolnék a felvetésekre:
- Igen, a sorszám határozzam meg, hiszen mindig az 1. lesz az első és a 2. a másokik, így ezek fixen az adott helyre menthetők, csak annyi lehet a variáció a dologban, hogy az éppen melyik hónapban van, de azt meg egy szumha() függvénnyel könnyel szelektálható.
- Dolgozók tekintetében itt csak 2 emberről lehet szó, vagy az A, vagy a B, esetleg mindkettő egyszerre dolgozhat egy problémán, ha több ember kell, vagy egyéb probléma merül fel azt más oldja meg. Azon viszont gondolkodom, hogy mielőtt az a Számítás dokumentumba bekerül érdemes lenne szelektálni, hogy ki is végezte a munkát, mert akkor nem szükséges fixen mondjuk az első sort az A emberhez, a másodikat meg a B-hez hozzárendelni.
- Igen, a módosítás lehetőségére mindenképpen szükség van és arra gondoltam, hogy ha módosításra kerül a munkalap, akkor mindenképpen azt a módosítás végén el kell menteni, vagyis a mentés makrót (amiben szintén ezen a fórumon tőled kaptam segítséget csak egy másik témában - köszönöm azt is, remekül működik) bővíteném azzal, hogy írja felül az adott munkalapszámhoz tartozó munkaórákat, így mindig a legutolsó verzió szerepelne a Számítás dokumentumban és utólag bármikor bármely munkalapot módosítva mindig a végső értékekkel tudok dolgozni.
- A más felvetésedre: ebben is igazad van, én is műszaki ember vagyok és nagyjából olyan rugóra jár az agyam, valóban műszaki rajzon ez elég szembetűnő hiba. Ezt az adatlapot nem én szerkesztettem, hanem csupán egy kezembe kapott példány alapján megszerkesztettem a calc-ban. Igazából ezt szépen kézzel kitöltve és összegezve használatra találták ki, így én vagyok az egyetlen aki nem körmöl és tölti az idejét szerintem felesleges dolgokkal, hanem egyszerűen elkészítem megamnak a jól használható táblázatot és mindig minden téren precíz elszámolást adok le. Egyébként én is kíváncsi lennék, hogy az illető aki annak idején ezt az adatlapot szerkesztette milyen idíttatásból pont ilyen művet hozott össze (még az is megfigyelhető, hogy pl. a munkaóráknál a 31-e nagyobb méretű cella valamivel az előzőeknél, azt sem tudom miért).

A makró megírásában úgy tűnik így első körben, hogy a legnagyobb kihívás az lesz, hogy meg kell nyitni silent módban a Számítás dokumentumot és valahogy annak a celláira hivatkozni kell, a többi ahogy írtad már nem jelenthet gondot, hiszen olyan makrókhoz már adtál segítséget.
Viktor08
Önkéntesek

sub Munkalap_ora_szamitas

rem ----------------------------------------------------------------------
rem define variables
dim document   as object
dim munkalap as object
dim szamitas as object
dim url as string
dim adat as object
Dim FileProperties(0) As New com.sun.star.beans.PropertyValue

rem get access to the document
document = ThisComponent
munkalap = document.sheets.getByName("Munkalap")
szamitas = document.sheets.getByName("Számítás")
anyag = document.sheets.getByName("Anyagfeladás")
File_URL = "file:///C:/Mentés/2016/Számítás.ods"

oDoc_Adat = StarDesktop.loadComponentFromURL(File_URL, "_blank", 0, FileProperties()) 

adat = oDoc_Adat.sheets.getByName("Adat")

rem 1.sor

cell_adatmszam1 =  adat.getCellRangeByName("A3")
cell_adatmev1 =  adat.getCellRangeByName("C3")
cell_adata1 =  adat.getCellRangeByName("D3")
cell_adatb1 =  adat.getCellRangeByName("E3")
cell_adatho1 =  adat.getCellRangeByName("F3")

rem 2.sor

cell_adatmszam2 =  adat.getCellRangeByName("A4")
cell_adatmev2 =  adat.getCellRangeByName("C4")
cell_adata2 =  adat.getCellRangeByName("D4")
cell_adatb2 =  adat.getCellRangeByName("E4")
cell_adatho2 =  adat.getCellRangeByName("F4")
Viktor08
Önkéntesek

Ahogy elkezdtem írni a makrót felmerült bennem még egy kérdés: ugye az elején azt mondtam, hogy 120 helyet hagyok a Számítás nevű dokumentumban, egy évben ennél több munkalap nem lesz (kb. 80 szokott lenni egy dolgosabb évben). Amennyiben az elképzelésemet követem, akkor a megkezdett makróban a sorok celláinak definiálást 120-szor el kell végeznem, ami egy elég terjedelmes makrót eredményez. Ennek elvileg valóban ez az egyetlen módja?
Zizi64
Globális moderátorok

Amennyiben az elképzelésemet követem, akkor a megkezdett makróban a sorok celláinak definiálást 120-szor el kell végeznem, ami egy elég terjedelmes makrót eredményez. Ennek elvileg valóban ez az egyetlen módja?
Természetesen nem csak a nevével (OszlopBetű-SorSzám) tudod a cellát megszólítani, hanem a számjegyes koordinátáival is, és akkor azt "For" ciklusba is szervezheted: a "Megszólítását" is, meg az adat lekérést; adat beírást is.
https://wiki.openoffice.org/wiki/HU/Doc ... and_Ranges

For ciklus esetén az integer típusú ciklusváltozó fogja vezérelni az egyik koordinátát, míg a másik fixen marad (vagy akár egymásba ágyazott két ciklussal egy nagyobb tömb mindkét koordinátáját le tudod kezelni).

Ezen kívül, ha azonos dimenziójú forrás/cél tömbben lévő értékeket kell átmásolnod a forrás helyéről a cél helyére, akkor még egyszerűbb a dolgod. Egy-egy utasítással megszólíthatsz akár nagyobb cellatartományokat is egyszerre (a forrás és a cél tartományt is eggyel-eggyel), és további egy-két utasítással átviheted az értékeket egyikből a másikba.
Ez programfutás szempontjából sokkal gyorsabb megoldást ad, mint az egyenkénti címezgetés, másolgatás.

...Tessék olvasgatni Pitonyak könyvét, és a többi leírásokat, amiket belinkeltem! :)
Sok sikert!
Viktor08
Önkéntesek

A cellák koordinátákkal való címzését szoktam használni, az nem jelenthet problémát, a for ciklust pedig meg kell nézzem, azt nem használtam még, azt meg kell nézzem. Olvasgatom, csak angolból nem vagyok túlságosan profi, van még hová fejlődni abban :)
Zizi64
Globális moderátorok

Az eddig itt megmutatott kódrészletben nem a számjegyes koordinátákat, hanem a betű-szám nevét használtad a celláknak. (magam is olyan példát töltöttem fel, ne lehet a sor és oszlopszám alapján is cellákat címezni, vigyázva arra, hogy ez a számozási rendszer "0" alapú, azaz az "A1" cella koordinátái nem (1,1), hanem (0,0) lesznek.

Legutóbbi linkem magyar nyelvű leírást tartalmaz, és természetesen nem csak azt az egy lapot érdemes megnézni a linkelt webhelyen.

A For...next és a többi fajta ciklus-szervező utasítás remekül le van írva a Basic rész súgójában a programban is, meg a neten is:
https://help.libreoffice.org/Main_Page/hu
https://help.libreoffice.org/Basic/Loops/hu
https://help.libreoffice.org/Basic/For. ... Runtime/hu
Sok sikert!
Zizi64
Globális moderátorok

Ha a memóriában lévő dokumentum már rendelkezik URL-lel (egyszer már elmentetted az alapértelmezett sablonból létrehozott új fájlt, vagy eleve egy már létező dokumentumot nyitottál meg - akár manuálisan, akár a makróval, a loadComponentFromURL függvénnyel), akkor annak a fájlnak az aktuális állapotát egy egyszerű API paranccsal tudod ugyanoda visszamenteni:

oDoc_A.store()
Az ilyen esetekben, amikor már nem kell fájltípust, mentési helyet, fájlnevet megadni, akkor elegendő ez a parancs. Ez olyan, mintha a "Mentés" ikonra kattintanál. Azaz, egész pontosan: ezt az API parancsot használja a Mentés ikon is.

Tehát: ez is egy API parancs, ami nem része a Basic nyelvnek és a Basic utasításoknak. Ezért kell tanulmányoznod az API függvényeket és eljárásokat (parancsokat), mert magának a Basic nyelvnek és fejlesztőkörnyezetnek csak alig néhány "saját" parancsa (függvénye és eljárása) van.
A többi "tudás" (az API függvények és eljárások) önállóan léteznek a Libre/OpenOffice-ban - gyakorlatilag normál "kézi" használat közben is ezek működtetik az alkalmazásokat - és a ezeknek a jelentős többsége meghívható a Basic-ből (vagy akár más programozási nyelvből is).
Sok sikert!
Viktor08
Önkéntesek

Köszönöm, igen igazad van a Basic kapcsán, megosztanék egy részletet a makróból és leírom mibe futottam bele (sajnos szó szerint talán 1 órán volt most erre, bár nagyon szeretnék haladni a művel :) )

MentesUrl = ConvertToUrl(File_URL)

oDoc_Adat.storeAsURL(MentesUrl,FileProperties())

oDoc_Adat.close(true)
Szóval egyenlőre csak egyetlen sort definiáltam a Számítás munkafüzet munkalapok letárolására szolgáló celláiból, szerettem volna azért kipróbálni a mentés részt is amiről az előzőekben írtál, talán jobb így több részre bontani a feladatot és úgy megoldani. Belefutotta egy olyan dologba, hogy amikor megnyitottam (rejtve) és beleírtam, majd elmentettem ez renden végigment, viszont mikor meg akartam ismételni már hibát dobott a mentés sornál "oDoc_Adat.storeAsURL(MentesUrl,FileProperties())". Aztán rájöttem az a gond, hogy másodszorra már egy megnyitva marad file-t nyitottam meg ismét, amit viszont már csak olvasásra lehet, így abba nem tudtam sem beleírni, sem elmenteni azt. Ezt követően iktattam be a "oDoc_Adat.close(true)" sort, ezzel zárom be a mentés után, így ha ismét megnyitom azt szerkeszteni is lehet. Tudom ez amatőr dolog, aki rendszeresen használja a makrókat, ill. írja azokat annak ez magától érthetődő, csak arra gondoltam ha egy magamfajta amatőr olvassa ezt annak segítség lehet, hiszen ez a célja ennek a fórumnak.

Egy más probléma, ahogy írtam még csak 1 sort definiáltam a Számítás nevű adatbázisként funkcionáló dokumentumban. Azt tudom már, hogy egy for ciklussal elkerülhető az, hogy minden sor esetében ezt így egyesével meg kelljen tenni. A for ciklus működése érthető, csak még azt nem fejtettem meg egyáltalán hogy építsem ezt be a címzés részbe, vagyis hogyan lehet ezzel egy konkrét cellát definiálni a makróban. Ezen még dolgoznom kell, de azt hiszem a feladat többi rész már rendben van.
Zizi64
Globális moderátorok

Aztán rájöttem az a gond, hogy másodszorra már egy megnyitva marad file-t nyitottam meg ismét, amit viszont már csak olvasásra lehet, így abba nem tudtam sem beleírni, sem elmenteni azt. Ezt követően iktattam be a "oDoc_Adat.close(true)" sort, ezzel zárom be a mentés után, így ha ismét megnyitom azt szerkeszteni is lehet.
Igen: vagy nyitva hagyod, és nem felejted el, hogy nyitva van (nem próbálod meg újra kinyitni), vagy mindig bezárod és újra megnyitod. Ha online módon más is megnyithatja (többek is dolgozhatnak a fájlon), akkor a gyors "megnyitás, beírás, bezárás" a célravezető megoldás. De még ilyenkor is belefuthatsz ütközésbe... (Ezért jobb a többfelhasználós adatbázis használatával létrehozott megoldás.)
Van persze arra is mód, hogy megállapítsd, hogy egy fájl nincs-e már (valaki által) szerkesztésre megnyitva, illetve mentés előtt arra is rá lehet kérdezni a makrókóddal, hogy létezik-e már a mentendő fájl, és hogy a felülírás megengedhető-e...
Tudom ez amatőr dolog, aki rendszeresen használja a makrókat, ill. írja azokat annak ez magától érthetődő, csak arra gondoltam ha egy magamfajta amatőr olvassa ezt annak segítség lehet, hiszen ez a célja ennek a fórumnak.
Igen, nagyon nagy szükség van az alapdolgokra rávilágító információkra is!
Sok sikert!
Zizi64
Globális moderátorok

A for ciklus működése érthető, csak még azt nem fejtettem meg egyáltalán hogy építsem ezt be a címzés részbe, vagyis hogyan lehet ezzel egy konkrét cellát definiálni a makróban. Ezen még dolgoznom kell, de azt hiszem a feladat többi rész már rendben van.
A for...next ciklus ciklusváltozóját - mint integer (egész-típusú) változót - használhatod a cellák koordináta szerinti megszólítására.
Az első sorban vagy oszlopban lévő cellacsoport megszólításakor például:

for i = 0 to 9
oCell = oSheet.getCellByPosition(0, i) ' vagy oCell = oSheet.getCellByPosition(i, 0) 
'és akkor itt jön, hogy mit is kezdesz a megszólított cellával...
next i
Persze ehhez az kell, hogy a megszólítandó cellák egymás szomszédai legyenek vízszintesen és/vagy függőlegesen.
Persze, elég valamiféle számolható szabályszerűség is az elhelyezkedésben, hiszen egy szorzással (vagy a ciklus Step direktívájával) meg tudod valósítani, hogy minden második, vagy minden harmadik cellát szólíts csak meg.
Sok sikert!
Viktor08
Önkéntesek

Ismét belefutottam egy megoldásra váró dologba: magam a for ciklus szépen működik, ill. annyi probléma van vele, hogy alaphelyzetben minden i-ben definiált számú sorba beírja (esetemben 2-től 119-ig. Interneten rákeresve megtaláltam egy olyan lehetőséget, hogy meg lehet állítani a ciklust így:

if cell_adatmszam.string = "" then
exit for
end if
Ez sem a tökéletes megoldás, mert vagy nem állítja le, vagy csak az első sorba ír be értéket, de azt folyton felülírja. Az összességében is elmondható az, hogy nem tudtam elérni, hogy ne írja felül a korábban beírt munkalap adatait. Miben hibázok, mi lehet a megoldás?
Zizi64
Globális moderátorok

Nem látom a program kódot, nem tudok semmit mondani róla.
Talán csak annyit: miért akkor lép ki a ciklusból, amikor üres stringet talál? nem akkor kellene kilépned, ha NEM ÜRES a string?
Mondom még egyszer, a programkód nélkül nem lehet behatárolni a hibát...

Igen, bár a ciklusok közül a For...next a "legelavultabb szerkezetű, de szerencsére a StarBasic (az AOO Basic-je) megengedi a "kiugrást".

nézd meg a súgóban a
Do...Loop (ez "While" és "Until" változatban is elérhető:)
While...Wend

ciklusszervező utasításokat is.

A Do...Loop "While" és "Until" változatban is használható: az egyik addig "forog", amíg a vizsgált állapot fennáll, a másik addig, amíg az be nem következik.
Sok sikert!
Viktor08
Önkéntesek

sub Munkalap_ora_szamitas

rem define variables
dim document   as object
dim munkalap as object
dim szamitas as object
dim adat as object
dim FileProperties(0) As New com.sun.star.beans.PropertyValue
dim MentesUrl as string
dim File_URL as string
dim i as integer

document = ThisComponent
munkalap = document.sheets.getByName("Munkalap")
szamitas = document.sheets.getByName("Számítás")
anyag = document.sheets.getByName("Anyagfeladás")
File_URL = "file:///C:/Mentés/2016/Számítás.ods"

oDoc_Adat = StarDesktop.loadComponentFromURL(File_URL, "_blank", 0, FileProperties()) 

adat = oDoc_Adat.sheets.getByName("Adat")
rem munkalap celláinak definiálása

cell_munkaev = munkalap.getCellByPosition(5,0)
cell_munkaszam = munkalap.getCellByPosition(3,0)
cell_munka = munkalap.getCellByPosition(1,6)

rem munkaórák cellái

cell_moao1 = munkalap.getCellByPosition(14,106)
cell_mobo1 = munkalap.getCellByPosition(13,106)
rem ---------------------------------------------------------------------
rem anyagfeladás cellájának definiálása

cell_honap = anyag.getCellByPosition(12,24)

rem ---------------------------------------------------------------------
for i = 2 to 119 step 1

cell_adatmszam = adat.getCellByPosition(0,i)
cell_adatnev = adat.getCellByPosition(2,i)
cell_adata =  adat.getCellByPosition(3,i)
cell_adatb =  adat.getCellByPosition(4,i)
cell_adatho =  adat.getCellByPosition(5,i)

rem --------------------------------------------------------------------------------------

cell_adatmszam.value = cell_munkaszam.value
cell_adatnev.value = cell_munkaev.value
cell_adata.value = cell_moao1.value
cell_adatb.value = cell_mobo1.value
cell_adatho.string = cell_honap.string

if cell_adatmszam.string = "" then
exit for
end if

next i

MentesUrl = ConvertToUrl(File_URL)

oDoc_Adat.storeAsURL(MentesUrl,FileProperties())

oDoc_Adat.close(true)

end sub
Így biztosan nem jó, de szeretném ha látnád.
Zizi64
Globális moderátorok

Ez sem a tökéletes megoldás, mert vagy nem állítja le, vagy csak az első sorba ír be értéket, de azt folyton felülírja. Az összességében is elmondható az, hogy nem tudtam elérni, hogy ne írja felül a korábban beírt munkalap adatait. Miben hibázok, mi lehet a megoldás?
Sajnos nem látom át a kódodnak a logikáját. Jó lenne, ha a két aktuális fájllal töltenéd fel, úgy, hogy abban ágyaznád be a makrókódot, amiből meg akarod azt hívni.

Az, hogy az aktuális munkalapszámú fájlból a munkalap számából számított pozíciójú sorba legyenek beírva az adatok, az nem jelenthet gondot: Hiszen a Munkalap számából ki tudod számítani (hozzáadás és esetleg szorzás) a GetCellByPosition függvény paraméterét.
Most úgy gondolom (bár még mindig nem látom át a feladatot), hogy nem kell ciklus, illetve nem a megfelelő helyen/célra használod a ciklust.
Sok sikert!
Viktor08
Önkéntesek

Ez az a 2 file. A ?unkalap_2016 nevű dokumentum Munkalap nevű lapfülének munkalapszám (itt az 1/2016) és az A és B dolgozó összesített munkaóráit (O107 és N107 -es cellák) és a Anyagfeladás lapfül hónap (M25) celláinak értékét szeretném beíratni a Számítás nevű dokumentum Adat nevű lapfülén belül a 3. sor megfelelő celláiba úgy, hogy a 3. sorba mindig az 1/2016-so munkalap adatai kerüljenek, a 4. sorba a 2-es és így tovább.
Csatolmányok
Számítás.ods
(12 KiB) Letöltve 233 alkalommal.
Munkalap_2016.ods
(36.47 KiB) Letöltve 246 alkalommal.
Zizi64
Globális moderátorok

A makródat elfelejtetted beágyazni a fájlba... A gomb megnyomására semmi sem történik, csak egy hibaüzenetet kapok, hogy az és Felhasználói profilom Standard könyvtárában nincs meg (természetesen) a gombhoz rendelt makró.

Az URL-t majd az én környezetemhez igazítom...

De az is előrébb vihet, ha kézzel kitöltöd a Számítás munkafüzetet, hogy mit is akarsz benne látni a másik munkafüzetből átemelve (és egy másolatban meg azt, hogy helyette mi jelenik meg a makródat lefuttatva).
Sok sikert!
Viktor08
Önkéntesek

Beírtam azokat az adatokat, melyeket szeretnék átvinni a Munkalap_2016-ból a Számítás nevű dokumentumba, megpróbáltam a cellák színének megjelölésével segíteni a tájékozódás, de ha már ennyire részletesen leírtam, akkor annyit teszek még hozzá, hogy egy dolog még szükséges lesz, méghozzá az, hogy ha a Munkalap_2016 nevű file-ban az elvégzett munka neve (a "Cím és elvégzett munka" nevű cella alatti B7-es cellába kerülő leírás) "fűnyírás" (ezt majd egy legördülő lista segítségével oldom meg néhány gyakran előforduló munka megnevezésével együtt az adat-érvényesség menüpont seígtségével), akkor a hónap neve helyett a "fűnyírás" szót kell szerepeltetni a Számítás nevű dokumentum adat lapfülében az "F" oszlopában a 4-es cellától lefelé.
Csatolmányok
Számítás.ods
(12.81 KiB) Letöltve 244 alkalommal.
Munkalap_2016.ods
(36.74 KiB) Letöltve 226 alkalommal.
Zizi64
Globális moderátorok

Beírtam azokat az adatokat, melyeket szeretnék átvinni a Munkalap_2016-ból a Számítás nevű dokumentumba, megpróbáltam a cellák színének megjelölésével segíteni a tájékozódás,
Ehhez tényleg nem kell For...Next ciklus...
(Vagy legalábbis nem 2-119-ig, hanem csupán a dolgozók maximális létszámáig - ha létezik a Számítás lapon annyi oszlop, amennyi dolgozót (A, B...) beírhatsz a Munkalapba. Ebbe az esetben lehet vizsgálni az üres cellát, és a "semmit" nem kell átírni a másik fájlba.)

A munkalap számával kell megcímezned a cél-sorokat a Számítás lapon, a dolgozó adatainak oszlopszámával meg a céloszlopok számát. Ugye milyen jól jönne most, ha mindkettő balról jobbra növekedne? :-)
Sok sikert!
Viktor08
Önkéntesek

Itt nekem csak 2 dolgozóról van szó, esetleg felmerülhet egy 3., de több semmiképpen sem. Inkább a gondom az, hogy ahogy írom a munkalapokat azok adatait a Számítás dokumentumba is be kell írni. Az 1. munkalap kerül a 3. sor celláiba. Előre nem tudom megmondani hány db. munkalap lesz, de 100-110-nél biztosan nem több. Ezután az I és J oszlopok celláiba összegezném függvénnyel (ami kész is van) havi munkaórákat személyenkét és innen tudnám majd egy másik makróval átmásolni A munkalap_2016 nevű fájl Munkaidő_elszámolás nevű lapfülének AM6 és AM7 celláiba. Továbbá a Számítás nevű dokumentumban oldanám meg a munkalap számok nyilvántartását és innen írnám át szintén egy makróval az aktuálisan kitöltendő munkalap számát is. Tehát a Számítás nevű fájl tulajdonképpen adatbázis cél szolgálna.
Zizi64
Globális moderátorok

egy dolog még szükséges lesz, méghozzá az, hogy ha a Munkalap_2016 nevű file-ban az elvégzett munka neve (a "Cím és elvégzett munka" nevű cella alatti B7-es cellába kerülő leírás) "fűnyírás" (ezt majd egy legördülő lista segítségével oldom meg néhány gyakran előforduló munka megnevezésével együtt az adat-érvényesség menüpont seígtségével), akkor a hónap neve helyett a "fűnyírás" szót kell szerepeltetni a Számítás nevű dokumentum adat lapfülében az "F" oszlopában a 4-es cellától lefelé.
Ezzel megint megkavartál. Ha egyetlen Munkalapon (aminek van egy egyedi száma) több munka is szerepel, akkor azt milyen formában is akarod átvinni a Számítás lapra? (A példafájlodban egyetlen beírás: a "Javítás" szerepel, de rengeteg sor van még alatta más munkák számára.)
Az 1. munkalapról ezek szerint több sor is bekerülne a Számítás lapra? Azaz a Számítás lap "Munkalap szám" oszlopaiban többször is szerepelnie kell a "1 / 2016" adatoknak? De akkor mi szerepel az egyes munkavállalók munkalapszámhoz kötött havi összesített "TMK munkaóra" oszlopaiban? Többször is ugyanaz az adat?
 Szerkesztett: Figyelj, mert már átcsúsztunk a második lapra itt a fórumon ezzel a témával! A további hozzászólásokat a második lapon találod! 
Sok sikert!
Válasz küldése