[Megoldva] Cellatartalom összepárosítása refereciaadatokból?
[Megoldva] Cellatartalom összepárosítása refereciaadatokból?
Elnézést a buta témacímért, de nem tudtam megfogalmazni jobban.
Adott az A oszlop sok szóval egymás alatt. Van amelyik többször is szerepel.
Lenne két "referencia" oszlop, mondjuk a C - D
Feladat: Az "A" oszlopban keresse meg a "C"-ben lévő önmagát majd a D -ben lévő párját másolja a "B" oszlopba.
Példa
A oszlopban: sárkány
C - D oszlop sárkány - tűz
Tehát a tűz szót másolja a B oszlopba.
Ezt hogyan?
Adott az A oszlop sok szóval egymás alatt. Van amelyik többször is szerepel.
Lenne két "referencia" oszlop, mondjuk a C - D
Feladat: Az "A" oszlopban keresse meg a "C"-ben lévő önmagát majd a D -ben lévő párját másolja a "B" oszlopba.
Példa
A oszlopban: sárkány
C - D oszlop sárkány - tűz
Tehát a tűz szót másolja a B oszlopba.
Ezt hogyan?
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára janka 2014. november 28., péntek 23:06-kor.
R.I.P. OpenOffice 4.1 | LibreOffice 4.3.4.1 - Windows 7 64bit
- Zizi64
- Globális moderátorok
Re: Cellatartalom összepárosítása refereciaadatokból?
Valószínűleg neked az FKERES() angol nevén a VLOOKUP() függvényt kell használnod (egyszerűbb esetben), de a leírásodból nem derül ki számomra, hogy mekkora táblában (milyen "magas" oszlopban) kell rákeresni minden egyes(?) "A" oszlopbeli értékre, és hogy pontosan milyen dimenziókkal is kell rendelkeznie a céltartománynak...
Kérlek töltsél fel ide egy *.ods dokumentumot, aminek az első munkalapján az "ELŐTTE" a második munkalapján az "UTÁNA" állapotot ábrázolod (egyszerű szövegbevitellel). Abból talán pontosan megértem, hogy mit is akarsz megvalósítani.
Kérlek töltsél fel ide egy *.ods dokumentumot, aminek az első munkalapján az "ELŐTTE" a második munkalapján az "UTÁNA" állapotot ábrázolod (egyszerű szövegbevitellel). Abból talán pontosan megértem, hogy mit is akarsz megvalósítani.
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
és a referencia a "F" - "G" oszlopban lévő összetartozó értékek. (C - D helyett kicsitt odébb tettem)
És akkor nekem az a függvény kellene ami megkeresi az "A" oszlopban lévő szót a F oszlopban és az ahhoz tartozó G (példában szám) párját átmásolja a "B" oszlopba, mint ahogy kézzel kitöltöttem az első pár számot.
Köszönöm!

*képet nem akar beszúrni.
- Zizi64
- Globális moderátorok
Képet, OpenOffice, LibreOffice fájlt 128 KiB méretig a hozzászólás szerkesztő ablak alatti "Csatolmány feltöltése" funkcióval tudsz mellékelni. Ha feltöltesz egy mintafájlt (ODS dokumentumot), akkor én - ha rájövök, hogy mit kell csinálni - BELEÍROM a szükséges függvényeket, és visszaküldöm neked itt a fórum felületén.
Sok sikert!
- Zizi64
- Globális moderátorok
De úgy látom a linkelt kép alapján (amit majd mindjárt beágyazok ide, mert a link előbb-utóbb érvényét veszti, és a későbbi látogatók nem fogják tudni miről is van szó...), hogy neked valóban az FKERES() angolul: VLOOKUP() függvényre van szükséged. A használatát a HELP-ben meg tudod nézni, vagy ha feltöltöd a fájlodat, akkor EGY cellába beírom neked azt a függvényt, amit továbbmásolhatsz a többi cellába.
Sok sikert!
=FKERES(A1; G1:G12; G1)
Próbálom közben amit ajánlottál, de ez most nem írja be nekem a megfelelő értéket.
Tehát ezt most a B1 -be tettem és a sárkányhoz a 8-as számot kéne automatikusan társítsa de a "12"-t teszi be. Rossz a képletem értékei.
Próbálom közben amit ajánlottál, de ez most nem írja be nekem a megfelelő értéket.
Tehát ezt most a B1 -be tettem és a sárkányhoz a 8-as számot kéne automatikusan társítsa de a "12"-t teszi be. Rossz a képletem értékei.
- Zizi64
- Globális moderátorok
Ezért mondom, hogy TÖLTSÉL FEL IDE egy Calc táblázatfájlt (ods) kiterjesztéssel.
(vagy olvasd el figyelmesebben a súgót, ahol példa is van)
(vagy olvasd el figyelmesebben a súgót, ahol példa is van)
Sok sikert!
A képen van amit szeretnék, a calc táblázatban ugyanez lenne.
Köszönöm, hogy próbálsz segíteni.
Vannak a szópárok, amit írtam, a példámban szavak mellett vannak számok, ezeket nevezem szópárnak. F oszlopban vannak a szópárok, mint referencia mátrix.
Én azt szeretném, hogy az A oszlopba betöltött szavak, szópárját töltse a B oszlopba, mind mellé.
El is kezdtem kézzel kitölteni a B oszlopot, de automatikusan hogyan lehetne? Remélem így érthető. Köszönöm szépen!
Köszönöm, hogy próbálsz segíteni.
Vannak a szópárok, amit írtam, a példámban szavak mellett vannak számok, ezeket nevezem szópárnak. F oszlopban vannak a szópárok, mint referencia mátrix.
Én azt szeretném, hogy az A oszlopba betöltött szavak, szópárját töltse a B oszlopba, mind mellé.
El is kezdtem kézzel kitölteni a B oszlopot, de automatikusan hogyan lehetne? Remélem így érthető. Köszönöm szépen!
- Zizi64
- Globális moderátorok
No, azt a fájlt töltsd fel ide.El is kezdtem kézzel kitölteni a B oszlopot, de automatikusan hogyan lehetne? Remélem így érthető. Köszönöm szépen!
Nem tudom neked pontosabban elmagyarázni, mint ahogy a súgóban le van írva:
Ezen felül be tudom írni a fájlodba - amit feltöltesz ide - a megfelelő helyre, a megfelelő paraméterekkel: magát a képletet. Azt ne várd el, hogy én csináljak helyetted példafájlt.FKERES
Függőleges keresés hivatkozással a jobb oldali szomszédos cellákra. Ez a függvény azt vizsgálja, hogy egy adott érték szerepel-e egy tömb első oszlopában. A függvény ezt az értéket adja vissza az index nevű oszlop azonos sorában. Ha a rendezett paraméter nincs megadva, IGAZ értékre, illetve 1-re van állítva, akkor a függvény úgy veszi, hogy az adatok növekvő sorrendben vannak. Ebben az esetben, ha nem található pontosan a keresési_feltétel, akkor a keresési feltételnél kisebb utolsó érték lesz visszaadva. Ha a rendezett paraméter HAMIS vagy nulla, akkor pontos találatra van szükség, ellenkező esetben a Hiba: Érték nem érhető el hiba lesz az eredmény. A nulla érték mellett nem szükséges növekvő sorrendbe rendezni az adatokat.
A keresés támogatja a reguláris kifejezéseket. Beírhatja például az „all.*” kifejezést, ha az „all” karaktereket követő bármely karakter első előfordulását keresi. Ha olyan szöveget akar megkeresni, amely egyben reguláris kifejezés, minden karakter elé tegyen egy \ karaktert. A reguláris kifejezések automatikus kiértékelését be- és kikapcsolhatja az Eszközök - Beállítások - LibreOffice Calc - Számítás panelen.
Szintaxis
=FKERES(keresési_feltétel; tömb; index; rendezett)
A keresési_feltétel a tömb első oszlopában keresett érték.
A tömb legalább két oszlopból álló hivatkozás.
Az index a visszakapni kívánt értéket tartalmazó oszlop száma a tömbben. Az első oszlop száma 1.
A rendezett opcionális paraméter, amely azt jelöli, hogy a tömb első oszlopa növekvő sorrendben van-e rendezve. Ha az első oszlop nincs növekvő sorrendben rendezve, akkor írja be a logikai HAMIS vagy a nulla értéket. A rendezett oszlopokban a keresés sokkal gyorsabb, illetve a függvény minden esetben visszaad egy értéket. Ez igaz még akkor is, ha a függvény a keresési értékkel nem talált pontos egyezést, feltéve, hogy az érték a rendezett lista legmagasabb és a legalacsonyabb rendezett értéke között található. Nem rendezett listák esetén a keresési értéknek pontosan egyeznie kell. Ha nem így van, a függvény a következő üzenetet adja vissza: Hiba: Érték nem érhető el.
Üres cellák kezelése
Példa
A menün található egyik étel számát meg kívánja adni az A1 cellában úgy, hogy az étel neve – szövegként – azonnal megjelenjen a szomszédos (B1) cellában. A Szám-Név hozzárendelést a D1:E100 tömb tartalmazza. A D1 100-at tartalmaz, E1 a Zöldségleves nevet tartalmazza, és így tovább, mind a száz menütételre. A D oszlop számai növekvő sorrendben rendezettek, tehát az opcionális rendezett paramétert nem szükséges megadni.
Adja meg a B1-es cellába a következő képletet:
=FKERES(A1;D1:E100;2)
Amint az A1 cellában megadja a számot, a B1 megjeleníti a D1:E100 hivatkozás második oszlopából a vonatkozó szöveget. Ha nem létező számot ad meg, akkor a következő számhoz tartozó szöveg jelenik meg. Ennek megakadályozására a képlet utolsó paramétereként adja meg a HAMIS értéket. Ennek eredményeként egy nem létező szám beírásakor hibaüzenet jelenik meg.
Sok sikert!
=FKERES(A1;D1:E100;2)
Sikerült! Nagyon köszönöm!
Másnak okolásul, nekem be kellett írni a hamis -t utolsó paraméterként, addig HIBA 511 volt.
Tehát a jó megoldás:
=FKERES(A1;D1:E100;2; hamis)
Tibor köszönöm!
Sikerült! Nagyon köszönöm!
Másnak okolásul, nekem be kellett írni a hamis -t utolsó paraméterként, addig HIBA 511 volt.
Tehát a jó megoldás:
=FKERES(A1;D1:E100;2; hamis)
Tibor köszönöm!