[Megoldva] Feltételes formázás tartományának kezelése
[Megoldva] Feltételes formázás tartományának kezelése
Szervusztok, LibreOffice 4.0.1.2-ben szeretnék feltételesen formázni egy táblázatot, mint a mellékelt példafile mutatja.
A fő problémám az, hogy a feltételes formázás érvényességi tartományaként nem tudok elnevezett tartományt megadni. Ha valaki ismeri módját annak, hogy hogyan lehet egy feltételes formázás érvényességi tartományát névvel ellátott tartományként definiálni, az valószínűleg megoldaná a problémámat, de tartok tőle, hogy ez nem lehetséges.
Szóval jelenleg csak fizikailag megadott cellaterületre tudom érvényesíteni a feltételes formázást. Példámban a B3:H23 területre. Formátum / feltételes formázás / felügyelet, itt látszik, hogy mik a feltételek, és mik a hozzájuk tartozó tartományok.
Ha most az érvényességi tartományon belülre bemásolok egy adatot Ctr+C Ctrl+V-vel, és megint megnézem a feltételes formázást, azt látom, hogy apró téglalapokra tördelte a feltételes formázás célterületeit. Keresem azt a megoldást, amivel a feltételes formázás tartományát nem szedi szét darabokra az, hogy a formázandó területre adatot másolok. Ami történt, az nagyjából kezelhetetlenné teszi számomra a feltételes formázást.
Remélem, a példafile magáért beszél.
A fő problémám az, hogy a feltételes formázás érvényességi tartományaként nem tudok elnevezett tartományt megadni. Ha valaki ismeri módját annak, hogy hogyan lehet egy feltételes formázás érvényességi tartományát névvel ellátott tartományként definiálni, az valószínűleg megoldaná a problémámat, de tartok tőle, hogy ez nem lehetséges.
Szóval jelenleg csak fizikailag megadott cellaterületre tudom érvényesíteni a feltételes formázást. Példámban a B3:H23 területre. Formátum / feltételes formázás / felügyelet, itt látszik, hogy mik a feltételek, és mik a hozzájuk tartozó tartományok.
Ha most az érvényességi tartományon belülre bemásolok egy adatot Ctr+C Ctrl+V-vel, és megint megnézem a feltételes formázást, azt látom, hogy apró téglalapokra tördelte a feltételes formázás célterületeit. Keresem azt a megoldást, amivel a feltételes formázás tartományát nem szedi szét darabokra az, hogy a formázandó területre adatot másolok. Ami történt, az nagyjából kezelhetetlenné teszi számomra a feltételes formázást.
Remélem, a példafile magáért beszél.
- Csatolmányok
-
- FeltForm.ods
- Feltételes formázás tartományát szemléltető példa
- (10.01 KiB) Letöltve 177 alkalommal.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára editor 2013. április 19., péntek 13:07-kor.
Libre Office Verzió: 6.2.3.2. Windows 8.1 Windows 10
- Zizi64
- Globális moderátorok
Re: Feltételes formázás tartományának kezelése
Hordozható 4.0.0.3 verzión próbáltam ki a dolgot (mert éles feladatokhoz én még mindig a 3.6.x verziókat használom):
Szerintem a Ctrl-C, Ctrl-V másolással te magad kényszeríted az összefüggő tartomány a "szétesésre", hiszen ez a másolási mód viszi magával a forráscella formátumát is, és szándékoltan felülírja a formázást (a feltételes formázást is!) a célcellában.
A példádban konkrétan: sima, egyszerű alapértelmezett stílusú formázást tartalmazó cellává válik. Innentől kezdve természetesen a feltételes formázás "összefüggő területének" is "lőttek"...
Formátumecsettel persze ki lehet javítani a "szakadást" - legalábbis ami a látványt illeti: a környező cellákból át kell "mázolnod" a feltételes formázást. De az "összefüggő tartományra" történő hivatkozást a Calc már nem tudja visszaállítani. Darabonként fogja kezelni.
Szerintem egyetlen megoldás van:
Másold az adatokat irányított beillesztéssel, formázatlan szövegként a feltételes formázást tartalmazó cellatartományba. Akkor nem módosítja, "nem rontja el" a meglévő formázást.
Szerintem a Ctrl-C, Ctrl-V másolással te magad kényszeríted az összefüggő tartomány a "szétesésre", hiszen ez a másolási mód viszi magával a forráscella formátumát is, és szándékoltan felülírja a formázást (a feltételes formázást is!) a célcellában.
A példádban konkrétan: sima, egyszerű alapértelmezett stílusú formázást tartalmazó cellává válik. Innentől kezdve természetesen a feltételes formázás "összefüggő területének" is "lőttek"...
Formátumecsettel persze ki lehet javítani a "szakadást" - legalábbis ami a látványt illeti: a környező cellákból át kell "mázolnod" a feltételes formázást. De az "összefüggő tartományra" történő hivatkozást a Calc már nem tudja visszaállítani. Darabonként fogja kezelni.
Szerintem egyetlen megoldás van:
Másold az adatokat irányított beillesztéssel, formázatlan szövegként a feltételes formázást tartalmazó cellatartományba. Akkor nem módosítja, "nem rontja el" a meglévő formázást.
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
- Zizi64
- Globális moderátorok
Eszembe jutott még egy megoldás:
A Feltételesen formázott területnek (táblázatnak) hozd létre egy másik példányát, de formázatlanul.
Oda másold a dinamikusan változó adatokat és az elsődleges táblázatba onnan hivatkozd be az adatokat. (Az üres cellákat "if/ha" vizsgálattal tudod üresnek látszóként megjeleníteni a hivatkozás esetén.) A hivatkozáskor is csak a tartalom "megy át" - a formázás nem -, így nem romlik el az egységes feltételes formázásod.
A Feltételesen formázott területnek (táblázatnak) hozd létre egy másik példányát, de formázatlanul.
Oda másold a dinamikusan változó adatokat és az elsődleges táblázatba onnan hivatkozd be az adatokat. (Az üres cellákat "if/ha" vizsgálattal tudod üresnek látszóként megjeleníteni a hivatkozás esetén.) A hivatkozáskor is csak a tartalom "megy át" - a formázás nem -, így nem romlik el az egységes feltételes formázásod.
Sok sikert!
Szerintem ez a szándék nem jó szándék. A feltételesnek pont az lenne a lényege, hogy a feltétel teljesülése esetén felülírja a cella alapértelmezett stílusát.Zizi64 írta:...szándékoltan felülírja a formázást (a feltételes formázást is!) a célcellában.
Köszönöm, valami hasonlót léptem: a feltétel alapját képező cellákat kihagyom a feltételes formázásból.Zizi64 írta:Szerintem egyetlen megoldás van:
Mindenesetre úgy gondolom, hogy egy elnevezett tartományon alapuló feltételes formázás rendkívül hasznos tudna lenni, sajnálom, hogy ez nem került bele a 4.0-ba, meg kellene nézni, hogy van-e rajtam kívül magyar felhasználó, aki ezt szeretné, és esetleg megfogalmazni egy requestet.
Ehelyett megpróbálkoztam az irányított beillesztéssel (ctrl+Shift+V), de bevallom, a LibreOffice irányított beillesztésétől idegenkedek. Annyi checkboxot kell kezelni minden alkalommal, döntéseket kell hozni, kettő az ennediken kombináció közül választhatok... De azért majdnem működik. Ha formázás nélkül illesztem be a tartalmat a feltételes formázás tartományán belüli cellába, akkor ugyan átmenetileg elromlik ott a formázás, de a file elmentése, bezárása és újranyitása után már érvényesül a feltételes formázás a beillesztett cellában is. Ezt programhibának tekintem, kipróbálható a fenti mintafile-omon.Zizi64 írta:Eszembe jutott még egy megoldás:
- Zizi64
- Globális moderátorok
Mit értesz ez esetben az "elromlás" alatt? Nálam látványban minden rendben lévőnek látszik az irányított beillesztés után, és a feltételes formázás tartományai sem esnek darabokra a Portable 4.0.0.3 verzióban.akkor ugyan átmenetileg elromlik ott a formázás, de a file elmentése, bezárása és újranyitása után már érvényesül a feltételes formázás a beillesztett cellában is. Ezt programhibának tekintem,
(Mindjárt feltelepítem a legújabb 4.0.2 Hordozhatót... )
Az irányított beillesztés kezeléséről:
Egyrészt a menüből végzett irányított beillesztés checkbox opciói táblázatkezelőből származó vágólap-tartalom esetében megkerülhetők az eszköztáron lévő ikon (a nyilacskára kattintva éred el a "Formázatlan szövegként" opciót) használatával - ha egyetlen cellát másolsz egyszerre.
(Ha tartományt másolsz, akkor meg felugrik az elválasztójele(ke)t bekérő ablak, ahol szintén meg kell adnod bizonyos dolgokat.
Másrészt az ilyen beállítások megőrződnek, tehát a következő hasonló jellegű másoláskor már nem kell állítgatnod, csak Enterrel elfogadnod az aktuális beállításokkal a beillesztést.
...Vagy a másik megoldás: a MAKRÓ! Minden efféle beállítást meg lehet adni programból is a beillesztést végző rutin során... Ily módon létrehozhatod a neked szükséges, különböző beállításokkal működő irányított beillesztési rutinokat, amit könnyen elérhetővé tehetsz (felhasználó által definiált menüpont, eszköztár-ikon, billentyű kombináció...)
Sok sikert!
- Zizi64
- Globális moderátorok
Na, de hát pont ezt a feltételesre beállított formázást BÍRÁLOD felül az adott cellába történő MÁSMILYEN formázás bemásolásával... Abban a cellában megszűnik a feltételes formázás, mert te más formázást szándékoztál oda létrehozni a másolás/beillesztés ilyen módon történő alkalmazásával... Ha nem szándékozol változtatni a formázáson (jelen esetben a feltételes formázáson) akkor nem másolj abba a cellába másmilyen formátumot!Szerintem ez a szándék nem jó szándék. A feltételesnek pont az lenne a lényege, hogy a feltétel teljesülése esetén felülírja a cella alapértelmezett stílusát.
Ez a TE szándékod, nem a programé...
Azt esetleg lehetne javasolni a fejlesztőknek, hogy a feltételes formázás legyen "magasabb rendű", mint az egyszerű stílusmegadás, vagy mint a manuális formázás; és a formátum beillesztés ne hajtódjon végre figyelmeztetés nélkül a feltételes formázást tartalmazó cellákon. (De hát pont erre van az irányított beillesztés funkció...)
(Egyébként alapbeállításként a nem üres cellákba történő tartalom beillesztés esetén is riadózik a program, de szinte minden felhasználónak az első dolga, hogy ezt a funkciót kikapcsolja...)
Sok sikert!
- Zizi64
- Globális moderátorok
Azannyát!
Feltettem a legújabb Portable változatot (fixre telepítettet még mindig nem teszek fel a 4-es sorozatból!)
A 4.0.2.2 Hordozható változat is tényleg "elrontja" látszólag a formázást a feltételesen formázott területre Shift-Ctrl-V billentyűparanccsal, vagy a Szerkesztés menüből indított irányított beillesztés esetén (olyan, mintha nem kapcsoltam volna ki a "Formázások" checkboxot) - pedig: de! -, ellenben nem "rontja el", ha az eszköztárikont használom a beillesztésre.
(És ezt a hibát nem javítja meg semmiféle "frissítés, újraszámolás"...)
És a fájl újra betöltésekor pedig már újra minden rendben lévőnek látszik...
Ezt tényleg érdemes lenne jelentened a hibabejelentő helyeken!
A 4.0.0.3 Hordozható verzió még nem csinálta ezt.
Feltettem a legújabb Portable változatot (fixre telepítettet még mindig nem teszek fel a 4-es sorozatból!)
A 4.0.2.2 Hordozható változat is tényleg "elrontja" látszólag a formázást a feltételesen formázott területre Shift-Ctrl-V billentyűparanccsal, vagy a Szerkesztés menüből indított irányított beillesztés esetén (olyan, mintha nem kapcsoltam volna ki a "Formázások" checkboxot) - pedig: de! -, ellenben nem "rontja el", ha az eszköztárikont használom a beillesztésre.
(És ezt a hibát nem javítja meg semmiféle "frissítés, újraszámolás"...)
És a fájl újra betöltésekor pedig már újra minden rendben lévőnek látszik...
Ezt tényleg érdemes lenne jelentened a hibabejelentő helyeken!
A 4.0.0.3 Hordozható verzió még nem csinálta ezt.
Sok sikert!
Nem kellett volna viccesen leírnom azt a "rossz szándék" kifejezést. Maradjunk annyiban, hogy aki MS Office-ról jön, az hozzá van szokva ahhoz, hogy lehet feltételesen formázni elnevezett tartományra, és a feltételes formázást nem zilálja szét az, ha dolgozunk a feltételesen formázott területen. Nyilván a LibreOffice fejlesztői feltételeztek egy felhasználói igényt (vagy konkrétan le volt írva requirement-be), ami nekem meglepő. Ezt a kimaszkolás-kitapétázás mókát sokkal nehezebb lehetett megírni, mint a feltételes formázást összefüggő tartományban hagyni függetlenül attól, hogy mit paste-elek a közepébe.Na, de hát pont ezt a feltételesre beállított formázást BÍRÁLOD felül az adott cellába történő MÁSMILYEN formázás bemásolásával...
Mindenesetre nyitottam egy új témát a feltételek sorrendjéről. Amit Te írsz, az azt jelenti, hogy a Libre Office érkezési sorrendben kezeli a formázási kérelmeket. Ha létrehozok egy feltételes formázást, az felülírja az ott lévő alapértelmezést, de ha bemásolok egy cellát a feltételes terület közepébe, ott ez lyukat szakít a feltételes tartományon. Lehet ez egy nagyon jó szándék, és biztos valakinek nagyon jól jön (ez nem én vagyok), és biztos nem lehetett egyszerű megírni.
Részemről a konklúzió: figyelni kell a formázások sorrendjére, és feltételes területre tilos Ctrl+V-vel paste-elni, mert apró darabokra tördeli a feltétel értelmezési tartományát, átláthatatlanná és kezelhetetlenné téve a strukturált formázásokat.
Re: [Megoldva] Feltételes formázás tartományának kezelése
Még annyit tennék hozzá, hogy ha a feltételesen formázott területről a Delete gomb megnyomásával törlöm az ott lévő adatokat, akkor a cellákra létrehozott feltételes formázás is repül, de úgy, hogy még a definíciója is eltűnik a listából. Figyelembe véve, hogy a feltételek sorrendje (valószínűleg) nem kezelhető, ez igen érzékeny veszteség, kedvezőtlen esetben lehet nulláról újracsinálni a lapon lévő összes feltételes formázást, feltéve, hogy egy darab papírra felírtuk, hogy milyen tartományon mit is csináltunk. Nagyon örültem a 4.0 gazdagított feltételes formázási lehetőségeinek, de ezzel a viselkedéssel a használhatósága erősen korlátozott. Egy rossz mozdulattal szétzúzhatjuk, amit csináltunk, és még az undo sem hozza vissza, amit elvesztettünk.
Szerkesztett: Még annyit a Delete gombról, hogy ha feltétel tartományban lévő cellákon Delete gombot nyomunk, akkor következetlenül csonkítja meg a feltétel értelmezési tartományát. Ha a tartomány végén törlünk, akkor a tartományt megcsonkítja, és átírja a tartomány vége definíciót a Delete-elt terület előtti cellára. Ha ugyanezt a tartomány elején követjük el, akkor nem csonkítja a tartomány-definíciót, ha viszont a teljes tartományra nyomunk Delete gombot, akkor az egész feltétel definíció megy a kukába - visszahozhatatlanul. Tovább szomorítja a helyzetet az, hogy mikor a végén nyomott delete-tel visszavesz a tartomány méretből a definícióban, akkor annak hatását nem érzékeljük. A feltételes formázás ugyanúgy működik, mintha az eredeti tartománydefiníció lenne érvényes. Mentés, bezárás és újranyitás után azonban már a csonkított tartománydefiníció lép életbe. Na ezt a működést nem tudom elképzelni, hogy user requirement állt volna mögötte, ez sajnos hiba. |
- Zizi64
- Globális moderátorok
Re: [Megoldva] Feltételes formázás tartományának kezelése
Belinkelem ide az angol fórumon ebben a témában folytatott eszmecserét is:
http://forum.openoffice.org/en/forum/vi ... =9&t=62758
http://forum.openoffice.org/en/forum/vi ... =9&t=62758
Sok sikert!