Nem találtam még hasonló témát sem, ezért nyitottam egy újat. Miért nem lehet formázni/módosítani egy tetszőleges, akár új diagram X tengelyének az adatait az első fülön?
Nevezetesen a "Skála" az ami inaktív, azaz szürke. Teljesen az, még az "Automatikus" checkbox-jai is.
Egyedül a "Fordított arány"-ra volna mód, de arra meg nincs szükség.
Minimum/Maximum/Főbeosztás/Albeosztás az amit be kellene állítanom.
Természetesen az Y tengellyel megy, ott nincs semmi gond.
1. .ods, vagy .xls fájlformátumról van szó?
2. milyen típusú diagram?
...
mindezeket nem kell végigkérdeznünk, ha látjuk a fájlodban a dolgokat...
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Legjobb tudomásom szerint skálázni csak a Scatter (Pont) diagram x tengelyét lehet, ugyanis csak annak van értelme.
A többi diagram esetében az x tengely egyenletes osztású, tehát csak kategóriák vannak rajta, nem arányos értékek. (Tehát, ha az x értékek rendre: 1; 3; 7; 19 és 105, akkor sem lesz a 105 jóval messzebb az origótól, mint a 19, ezeknél a diagramtípusoknál.)
A "Sáv diagram"-nál felcserélődnek a tengelyek szerepe, ott azért találod meg a vízszintes tengelynél a skálázást (a vízszintes tengely ennél típusnál az y tengely!)
A "Pont diagram" neve - szerintem - kicsit megtévesztő, mert lehet az vonal is, sőt pontokkal együtt megjelenő vonal is... Én inkább "Arányos x tengelyű grafikon"-nak nevezném...
Sok sikert!
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Értem.
Azaz csak egy kicsit. Kipróbáltam a "pont"-ot. Tényleg majdnem "ugyanaz", mint a "vonal", de elvesznek a dátumok, sorszámmal helyettesíti.
Hogyan oldom meg, hogy az X tengelyen dátumok legyenek és mondjuk minden január - azaz leendő főbeosztás - vonala ...mondjuk piros és vastag legyen?
Nekem úgy tűnik egyelőre, hogy "vagy ezt lehet, vagy azt", de nem látom az okát és még inkább a megoldását.
Csatoltam a példafájlt.
Köszönöm!
Hogyan oldom meg, hogy az X tengelyen dátumok legyenek és mondjuk minden január - azaz leendő főbeosztás - vonala ...mondjuk piros és vastag legyen?
Ezt meg lehet oldani: Csak a főosztásnál látszanak a feliratok, a főosztás rácsvonala pirossá tehető, a segéd osztás vonala marad szürke.
Minden dátumot nem tudsz megjeleníteni, csak akkor, ha a főrácsot pont olyan sűrűre veszed, mint a segédrács. Felirat csak a főrácshoz "jár", a segédrács csak segít a főrács két pontja között az arányos leolvasásban...
Sok sikert!
Az X tengelyen a dátum használata az OOo 3.4/LibO 3.4 óta támogatott csak, ha tényleg 3.2.1-t használsz akkor célszerű frissebbet feltenni, OOo 3.4 Beta-t vagy a LibO 3.4.4-t.
Azokban megnyitva szerkesztésre a diagramot, a X-tengely, Skála tulajdonság fülön a Típust állítsd át Dátum-ra és máris beállíthatod a neked tetsző felosztást.
Huhh, ez meglepett!
Köszönöm, most már értem! (mindig a legegyszerűbbnek tűnő kérdések végül a legbonyolultabbak)
Majd veszek egy nagyobb levegőt valamikor és megnézem.
Az X tengelyen a dátum használata az OOo 3.4/LibO 3.4 óta támogatott csak, ha tényleg 3.2.1-t használsz akkor célszerű frissebbet feltenni, OOo 3.4 Beta-t vagy a LibO 3.4.4-t.
Azokban megnyitva szerkesztésre a diagramot, a X-tengely, Skála tulajdonság fülön a Típust állítsd át Dátum-ra és máris beállíthatod a neked tetsző felosztást.
Kipróbáltam, valóban lehet Dátum formátumúvá tenni az x tengelyt, de a feliratokat most is csak a főosztásoknál tudtam elővarázsolni...
(LibO 3.4.4-ben)
Sok sikert!
Zizi64 írta:
Kipróbáltam, valóban lehet Dátum formátumúvá tenni az x tengelyt, de a feliratokat most is csak a főosztásoknál tudtam elővarázsolni...
(LibO 3.4.4-ben)
Ez máshok is így van, ez a lényege fő/albeosztásnak, a főosztáshoz kell csak címke, különben túl átláthatatlan a diagram.
OK, én is így gondoltam, de tettem egy próbát: hátha...
Sok sikert!