=NA() eredmény egyszerű SUM() függvény használatakor

Táblázatkezelő
luuzzzeer

=NA() eredmény egyszerű SUM() függvény használatakor

Hozzászólás Szerző: luuzzzeer »

Zizi64: A címet kibővítettem, a megadott hibaérték más esetben is előfordulhat, egyértelműbb így a cím.

Összeadás fügvény (SUM) egyik legyeszerűbb fajtája:
=SUM(F5;H5;J5;L5;N5;P5;R5;T5;V5;X5;Z5;AB5;AD5;AF5;AH5;AJ5;AL5;AN5;AP5;AR5;AT5;AV5;AX5;BB5;BD5;BF5;BH5)
Elmentem a dokumentumot, újra kinyitom és ezek a fügvények helyett =NA() fügvények vannak...

Nem tudom elkepzelni mit rontottam el, becsuktam a dokumentumot, majd legközelebb amikot kinyitottam már nem ez jelent meg a fügvény helyett =NA()
Ha beírom a cellaba a fügvenyt működik, de amint kilépek a dokumentumból majd újra kinyitom =NA() van az összeadás helyett.
Open Office 3.3.0 / *.xls (97-2003) fajl tipus.

Valaki találkozott már hasonló hibával?
Ms Windows 10 • LibbreOffice 4.4.2
Zizi64
Globális moderátorok

Re: =NA()

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Üdv!

Első észrevételem:
Open Office 3.3.0 / *.xls (97-2003) fajl tipus.
Ilyen mentési opció nincs.
Az Openoffice mentési lehetőségek között Excel5.0, vagy 95 vagy 97/2000/XP típus létezik (másképpen fogalmazva az XP = 2002); meg külön 2003-as és 2007-es típusok /ezek már egészen más fájlformátumok/)

Második észrevételem:
LibreOffice3.3.2 a legújabb stabil verzió, de OpenOffice-ből is van újabb, mint ami az aláírásodban szerepel.

Harmadik (ez már találgatás a probléma megoldásához) :
Ez a régi MS xls formátum kevesebb oszlopot engedett meg, mint az LibreOffice / OpenOffice. A pontos számérték azt hiszem 256 oszlop volt. Ez a szám ugye "IV" betűjelnek felel meg. Elvileg az itt mutatott képletedben nem használsz ilyen nagy koordináta értéket, de esetleg a SUM függvény paramétereinek képlete (ha nem csak egyszerű számadatot tartalmaznak), hivatkozhatnak túl nagy értékű koordinátára. (De lehet, hogy a sorok száma túl nagy: az is csak 65536 lehetett a régi Excel fájlformátumban)
(Merthogy nálam, ha számértéket írok az általad jelzett cellákba, remekül működik a SUM() függvény LibreOffice3.3.2-n és OxygenOffice3.2.1-en is.)
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
luuzzzeer

Korrekcio! Elnezest!
Fájl típus: *.xls (97/2000/XP)
Open Office 3.3.0

Fugveny: C5=SUM(F5;H5;J5;L5;N5;P5;R5;T5;V5;X5;Z5;AB5;AD5;AF5;AH5;AJ5;AL5;AN5;AP5;AR5;AT5;AV5;AX5;AZ5;BB5;BD5;BF5;BH5;BJ5;BL5;BN5;BP5;BR5;BT5;BV5;BX5;BZ5)
Az eredmenyt kiszamitja, viszont amikor becsukom a dokumentumot es ujra kinyitom, mar =NA() az eredmeny.
Zizi64
Globális moderátorok

De most se írtad le, hogy mit tartalmaznak a megnevezett cellák...
Sok sikert!
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Zizi64
Globális moderátorok

Én is korrigálok: megjelent a LO3.4.0 stabil verzió!
Sok sikert!
Zizi64
Globális moderátorok

Legjobb, ha töltesz fel ide egy példafájlt!
Sok sikert!
r4zoli
Site Admin

Hozzászólás Szerző: r4zoli »

Nálam is így működik az OOo 3.3-al is.

Megoldást nem tudok rá, .ods minta csatolva, ha elmented xls-ként, törlődik a cella tartalma.
Csatolmányok
Névtelen 1.ods
(7.5 KiB) Letöltve 203 alkalommal.
Olvasd el, és lehetőleg tartsd be az útmutatót a fórum használatához.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.
Zizi64
Globális moderátorok

Az újabb képleted tényleg nem működik!

De nem működik akkor se, ha MS Office XP Excelbe másolom be közvetlenül innen a fórumból!
Tehát a hiba az MS-ben keresendő.

Valószínűleg a képlet karakterben mért hossza meghaladja azt a limitet (128 karakter?) amit a régi MS program még tudna kezelni. Az előzőleg megadott képleted 103 karakter volt, az újabb 143 (magyar SZUM függvénynévvel számolva).

Ha mindenképpen xls-be kell mentened, törd ketté két részösszegre, és azután azokat add össze.
Sok sikert!
luuzzzeer

A cella egyszeru szamokat tartalmaz.
Lam-lam... Elmentettem ods-be es megmarad a fugveny! Eljen a kompatibilitas! :)
Nagyon ugy tunik, hogy formatum hiba lesz es az xls-ben tul sok parametert adtam meg az adott fugvenyhez. Kiprobaltam Microsoft Office 2010-el is, a fugvenyt be sem lehet irni.
Koszonom a segitseget.

P.S.
tudtam, hogy valami őrült hülyeség lesz a vége... Napokig próbálkoztam a megoldással, olvasgattam is elég sokat, de többségében csak azt írták, hogy a 95-ös Excelel vannak ilyen gondok... :oops:
r4zoli
Site Admin

Hozzászólás Szerző: r4zoli »

Nekem Excel 2007-be másolva a képletedet, és mivel magyar ezért, átnevezve SZUM- ra a függvény nevet, és xlsx formátumban mentem, minden jó az újra megnyitáskor.

Majd ha xls-ként próbálom meg menteni, a mellékelt képernyőképen lévő hibaüzenetet kapom.

Tehát a régi Excel nem támogatja az ilyen hosszú argumentumokkal a függvényeket, (max 30.) ezért nem lehet használható módon xls formátumba elmenteni, a te képletedet, sehonnan.
Csatolmányok
excel.PNG
Olvasd el, és lehetőleg tartsd be az útmutatót a fórum használatához.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.
laszlogonda
Önkéntesek
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: laszlogonda »

Egyébként valóban azt érdemes megpróbálni függvény hiba esetén, hogy szét kell tördelni a függvényt.
Több argumentum esetén megosztani, s részeredményeket összeadni. Ha a részeredmények jók, akkor lehet ellenőrizni a végeredményt, jobban látni hol akad el a dolog.
Egymásba ágyazott függvénynél pedig kibontani a beágyazásokat. Lépésről lépésre külön-külön kiszámoltatni az egyes függvényeket. S ha valamelyik nem működik, akkor itt látszik, melyik nem.
Ha rögtön egymásba lesz ágyazva, nehezen deríthető ki a hiba.
Legalábbis annak, aki ritkán használja a függvényeket.
Én úgy szoktam, hogy a legbelső függvénnyel kezdem. S ha az működik, akkor köré "húzom" a következő függvényt. S így tovább...
Könnyebb követni hol tart az ember, s ha nem működik, rögtön kiderül, nem egy bonyolult többször egymásba ágyazott függvényt kell bogarászni.
SuSe11.4 + OO, XP SP3 + OO
Válasz küldése