Cella adatok felülíródtak másik munkalap cella-tartalmával

Táblázatkezelő
eaposztrof

Cella adatok felülíródtak másik munkalap cella-tartalmával

Hozzászólás Szerző: eaposztrof »

Üdvözlet,
még a SUN-os időkben kezdtem használni és ajánlani mindenkinek az OOO-t, több ezer gépre telepítettem, hivatalokat fertőztem meg vele és ölre mentem ha kellett. Az Apache óta többször csalódtam, talán most utoljára, mivel ilyen hibát nem lehet elfelejteni:

Hetek óta naponta bővítek egy általam létrehozott egyszerű dokumentumot (csak szöveg, semmi képlet, semmi script), közben egyszer elszállt a windows-hibernálásom, egy alkalommal teljesen kifagyott a soffice.exe, viszont a biztonsági mentéseknek hála mindig sikerült visszaállítani a dokumentumot minimális veszteséggel.

Első rendellenességet egy nappal ezelőtt tapasztaltam:
  1. A második munkalap azon cellatartományában amelybe pár perccel azelőtt vágólapról plain-text-et illesztettem be sikeresen, megjelent az első munkalap ugyanazon indexű cellatartalma, felülírva az előzőleg beillesztett és szerkesztett tartalmat.
    Mivel elképzelni sem tudtam, hogy mi történhetett, kijavítottam a tartalmakat és folytattam a munkát.
  2. ma megint kifagyott a soffice.exe, helyreállításnál ismételten megjelentek cellatartalmak az előző munkalapról, kijavítgattam, kitöröltem néhány üresen maradt sort, elmentettem, bezártam az alkalmazást.
  3. újranyitás után az első oldalon tömegesen jelentek meg cellatartalmak a második munkalapról, felülírva az eredeti tartalmakat és a második oldalon eszközölt sortörlések erre a munkalapra is hatással voltak.
Libre Office-val szerkesztve a fájlt ugyanezt tapasztalom, tehát a fájl sérült. Csatolva egy példa: http://bflconstruct.eu/tempdata/ooo_file_crashed.ods

Jelentős adat és bizalomvesztés. :!:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára eaposztrof 2016. április 8., péntek 1:21-kor.
Windows 7 Ultimate 64-bit (6.1, Build 7600)
Apache OpenOffice 4.1.2
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Cella adatok felülíródtak másik munkalap cella-tartalmáv

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Már régen nem az Apache OpenOffice-t kellene használnod, hanem a LibreOffice-t. Sajnos az egyetlen céghez kötőtő megoldás más nem először fut zátonyra... (Sun, Oracle, Apache...)
A LibreOffice alapítványi működési formája sokkal dinamikusabb fejlődést tesz lehetővé. (Megvannak persze ennek a megoldásnak is a maga hibái...)

MINDEN számítógépes szoftverre vonatkozik: Gyakran készíts időbélyeggel kiegészített fájlnevű backup másolatokat a munkádról. Ekkor lesz mihez visszanyúlni, ha megsérül a fájl, ami a legjobb családban is előfordul, pláne, ha a számítógép még határozott okot is ad erre.
Az AOO, LO esetében ezt az archiválást ráadásul könnyen automatizálhatod is, ha nem akarsz bíbelődni a fájlnév megadással, és a sokadik példány mentésével (Makrók).
Mindkét program automatikus Backup funkciója (már ha a kedves felhasználó egyáltalán bekapcsolja), egy azonos fájlnévhez csak egyetlen .bak fájl hoz létre, és azt írogatja felül minden alkalommal. (Ez nem azonos a Recovery - Dokumentum visszaállítás - funkcióval.) Ez is csak addig jó megoldás, ha a hibát azonnal észreveszik, és a felhasználó azonnal előveszi az előzőleg mentett .bak fájlt, és azt használja tovább. De ha a meghibásodott fájl tartalmával egy második alkalommal a .bak fájl felülíródik, akkor már nincs mit tenni.

Írj tehát (vagy írass valakivel) egy saját backup rutint, rendeld egy saját Mentés" ikonhoz, vagy gyorsbillentyűhöz, és máris nagyobb biztonságban lesznek a fontos fájljaid: Lekéred a Dátum-időt, fogod az aktuális fájlnevet, hozzáfűzöd a sztringgé alakított Dátum-időt, majd a lekérdezed a Backup könyvtár URL-jét, és a csinálsz a Dátum-idős fájlnévvel kiegészített URL-re egy StoreToURL() típusú menést, meg egy normál mentést is. (Vigyázz, a StoreAsURL()-használatával gyakorlatilag Mentés másként funkciót hozol létre, a StoreToURL() pedig egy Export funkciót valósít meg!)

A most megsérült fájlod egy másolatán kísérletezhetsz esetleg az adatok kibányászásával: vagy a Calc programmal próbáld meg formázatlan szövegként átemelni egy új fájlba a tartalmakat, vagy .zip-re átnevezve a fájlt, a benn eltárolt tartalmakat és formázásokat óvatosan kibányászhatod...

Egyébként ilyen hibát konkrétan még soha nem tapasztaltam...
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Válasz küldése