Esztétikailag szép Calc/Excel táblázat készítése

Táblázatkezelő
Aimre
Önkéntesek

Esztétikailag szép Calc/Excel táblázat készítése

Hozzászólás Szerző: Aimre »

Szia,

Úgy alakult, hogy ez a téma már nem lesz megoldva. Viszont egy kérdés. Van értelme egy olyan témának: Esztétikailag szép Calc/Excel táblázatot, hogy lehet csinálni? Valamikor rég láttam egy Excel táblát, ami kinyomtatva esztétikai élményt nyújtott, kimondottan szép volt. Nem voltak rajta rajz objektumok, képek, csak adatsorok. Tehát milyen formázások, betű stílusok, fogalmam sincs mi még.
 Szerkesztett: A témát leválasztottam az eredeti témától, mert attól alapvetően eltér. 
LibreOffice Verzi??: 4.2.4.2
XP
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Esztétikailag szép Calc/Excel táblázat készítése

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Esztétikailag szép Calc/Excel táblázatot, hogy lehet csinálni? Valamikor rég láttam egy Excel táblát, ami kinyomtatva esztétikai élményt nyújtott, kimondottan szép volt. Nem voltak rajta rajz objektumok, képek, csak adatsorok. Tehát milyen formázások, betű stílusok, fogalmam sincs mi még.
Az "Esztétikailag szép" fogalom igen tág kategória. Mit értesz alatta? tudsz feltölteni ide bármilyen (ods, xls) fájlt, amin látható, hogy mire is gondolsz?

Nem voltak rajta rajz objektumok, képek, csak adatsorok.
Számos formázási lehetőség áll a rendelkezésedre egyébként: Háttérszínek, az operációs rendszer összes betűtípusai a legkülönbözőbb méretben és kiemeléssel, különböző stílusú és vastagságú keretvonalak, cellaösszevonások, sor és oszlopméretezések, különböző igazítások és betű/írásirányok... Mindezek többségét ráadásul Cella-Stílusokba rendezheted, így nem kell újra és újra beállítanod, hanem a Stílus nevére duplán kattintva alkalmazhatod egy (vagy több) cellára.

Ilyesmikre gondoltál, vagy esetleg mégis valamiféle beszúrt külső díszítő objektumokra (képek), belső (beépített) objektumok használatára (mint például a Grafikon)?
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Aimre
Önkéntesek

Szia!

Nem így gondoltam. Feltölteni nem tudok, bár lenne. Mondok egy konkrét dolgot. Van egy szám egy cellában, mondjuk 625. Van betű típusa, igazítása, vastagsága, színe, lehet árnyéka, most ennyi jutott eszembe. Azonban, hogy szép legyen ahhoz minden formázásnak olyannak kell lennie. Elkezdhetek kísérletezni és úgy egy év múlva, lehet sikerül. Az esztétika szubjektív valami. Azt gondoltam hátha van valakinek ilyen tapasztalata, egyáltalán van valaki, akit ez így érdekel, vagy csak én vagyok naiv. Mert a táblázat célja az adat, a kimutatás. Bár megjegyzem a programozói felületen ennél jóval többre használják a gyakorlatban
XP
Zizi64
Globális moderátorok

Feltölteni nem tudok, bár lenne.
Ha a fájl nagy a mérete (nagyobb, mint 128 KiB) akkor linkeld ide egy Felhőtárolóból (mint pl. a Google drive)

Ha olyan adatokat tartalmaz, ami nem publikus, akkor töröld (CSAK a tartalmat!) és töltsd fel ide a formázást tartalmazó fájlt.

Ha nem tudod, hogy hogyan kell ide feltölteni:
Amikor írod a hozzászólást, a szerkesztőablak alatt van a "Csatolmány feltöltése" fül. Kattints arra, a többi - szerintem - egyértelmű
Sok sikert!
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Aimre
Önkéntesek

Szia!

Azért nem tudok feltölteni, mert nincs ilyen táblázatom. Amennyiben lenne, nem kértem volna az új témát. Lett volna kiindulásom. Sajnos, 28 évvel ezelőtt amikor láttam azt az egyet , nem nézhettem meg a formázását.
XP
Zizi64
Globális moderátorok

Sajnos, 28 évvel ezelőtt amikor láttam azt az egyet , nem nézhettem meg a formázását.
???? Hogy? 2015-28 =1987 Akkor még a DOS alapú Quattro volt a divat, nem az Excel... Magyarországon talán 1992-től lehetett a Win3.1-hez Excelt kapni...
Azóta nem láttál szépen formázott táblázatot? Ezt nem hiszem el... :?
Akkor szavakban le tudod írni, hogy mik az elvárásaid?

...Induljunk el a kályhától: az eszköztáron van kifejezettem a kézi (közvetlen) formázást segítő rész. Mi az amit használtál már arról? (betűméret, betűtípus, vastagítás, aláhúzás, dőlt betű, alsó index, felső index, betűszín, háttérszín...)?
Ismered a Stílusok létrehozásának módjait, szerkezetét és használatát?
Sok sikert!
Aimre
Önkéntesek

Szia!

Minden kérdésedre igen a válasz. Most azt gondolom, hogy buta vagyok, mert ha a számítástechnikában egy feladatot adsz valakinek, de nem tudod megmondani, mit akarsz, magyarul, nem tudsz specifikációt adni, mert amit adnál az legfeljebb egy szerelmes vers lehetne, akkor el se kezd. Nos legyen a következő: Most kérek egy kis időt, max hét végéig. Csinálok egy táblázatot, az legyen a kiindulás. A kérdés az lesz, hogy mit lehetne szépíteni rajta. És elnézést kérek, így kellett volna kezdenem.
XP
Aimre
Önkéntesek

Szia!

Megnéztem pontosan, 1997 ben volt az a táblázat a kezemben.
XP
Zizi64
Globális moderátorok

Megnéztem pontosan, 1997 ben volt az a táblázat a kezemben.
:bravo: :crazy: :super: :lol:

Megvan a fájl, vagy csak felírtad valahova?
Sok sikert!
Aimre
Önkéntesek

Szia!

Csak láttam egy ember kezében.
Feltöltöm a test táblát, remélem sikerül.
Csatolmányok
test.ods
(25.6 KiB) Letöltve 280 alkalommal.
XP
Aimre
Önkéntesek

Szia!

Arra még emlékszem, hogy nem voltak benne színek, csak kövér, félkövér. És a számok, mintha a cella jobb felső sarkához húztak volna. Persze rég volt. Nem is tudom most miért kezdtem el ezen pörögni.
XP
Zizi64
Globális moderátorok

És a számok, mintha a cella jobb felső sarkához húztak volna.
Természetesen van mód arra, hogy a cella tartalmát mind vízszintesen, mind pedig függőlegesen három-három pozícióba igazítsd, sőt tetszőleges szögben ferdén is írhatsz a cellába akár közvetlen formázással, akár meglévő, vagy egyedileg létrehozott stíluson alkalmazva:
Igazítás.png

A sorok magassága esetében is el lehet térni az automatikusan a sorban lévő legnagyobb betűmérethez automatikusan igazodó megoldástól.
Sok sikert!
antiuhu
Önkéntesek

Hozzászólás Szerző: antiuhu »

Esztétikai szempontból milyen táblázatformázási irányelvek vannak?
Erre nem lehet egyértelmű választ adni.
Például nekem ezek szoktak lenni:
- címsorokat, kategóriákat célszerű kiemelni
- a csoportokon belül azonos karaktertípusok használata (talpas, talpatlan, kövér, dőlt stb.)
- az oszlopok jól különüljenek el (azaz nem teszek egy jobbra igazított oszlop mellé jobbra egy balra igazítottat, mert akkor "egymáson" lesznek). Ezt többféle módszerrel is meg lehet oldani: szegélyvonalakkal, különböző háttérrel stb.
- oszlopszélességek harmonizálásával. Pl.: 5mm széles az alapegység. Az oszlopok szélessége ennek egész számú többszöröse
Stb.

Sima táblázatformázási javaslatokhoz az interneten a "make nice tables" kifejezéste találsz jó sok leírást, képet.

Még lehet olyan mintát találni, ami tetszik. Ránézünk itt és kitaláljuk, hogy lehet-e olyat Calcban. Ha igen, akkor hogyan? ;)

Üdv: Anti
Aimre
Önkéntesek

Sziasztok,

Köszönöm, most kezdem jól érezni magam attól, hogy tudok mihez nyúlni. Elkezdtem nézni a netet, hát nem egy-két óra lesz de megéri. Majd jelentkezem.
XP
Zizi64
Globális moderátorok

Szerkesztett: Az újabb kérdést leválasztottam erről a témáról, mert attól alapvetően eltér. 
https://forum.openoffice.org/hu/forum/v ... f=7&t=1609
Sok sikert!
Válasz küldése