[Megoldva] automatikus dátummá alakíts kikapcsolása
[Megoldva] automatikus dátummá alakíts kikapcsolása
Sziasztok!
Szerintem nem egy bonyolult kérdés, de a kereső használatával és guglizással sem leltem rá a megoldásra.
Gyűlölöm, hogy automatikusan formázza a cellákat dátumokká, alapértelmezésként is. Ha kötőjellel beírok két számot 23-1, ha sorszámot írok, akkor is átalakítja. Főleg ez utóbbi az idegesítő. Nem szeretném szövegként használni, nekem a sorszám kell, számolnék is vele. Érthetetlen, hogy miért építették bele ezt a funkciót. Google-ben keresés közben azt láttam, hogy sokakat idegesít valami hasonló, de megoldásra nem leltem rá.
Biztosan egyszerű a megoldás, de a menüt átböngészve sem jöttem rá. Tudtok segíteni?
Szerintem nem egy bonyolult kérdés, de a kereső használatával és guglizással sem leltem rá a megoldásra.
Gyűlölöm, hogy automatikusan formázza a cellákat dátumokká, alapértelmezésként is. Ha kötőjellel beírok két számot 23-1, ha sorszámot írok, akkor is átalakítja. Főleg ez utóbbi az idegesítő. Nem szeretném szövegként használni, nekem a sorszám kell, számolnék is vele. Érthetetlen, hogy miért építették bele ezt a funkciót. Google-ben keresés közben azt láttam, hogy sokakat idegesít valami hasonló, de megoldásra nem leltem rá.
Biztosan egyszerű a megoldás, de a menüt átböngészve sem jöttem rá. Tudtok segíteni?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára alastaron 2014. szeptember 6., szombat 11:50-kor.
OpenOffice 4.0.1 (Build:9714) Rev. 1524958 Win 7 Ultimate sp1-en
- Zizi64
- Globális moderátorok
Re: automatikus dátummá alakíts kikapcsolása
Ez így beírva a dátumformátumokat kivéve semmilyen szabályrendszer szerint nem SZÁM, hanem SZÖVEG, vagy ha egyenlőségjelet írsz elé, akkor KÉPLET is lehet. (Mert a DÁTUM az alapvetően egy numerikus adat, csak a formázása lehet sokféle és leggyakrabban szöveges alakú: 2014. augusztus 15.)Ha kötőjellel beírok két számot 23-1
FKERES, VKERES és a hasonló függvények szövegként is megtalálják az adatot, nyugodtan használhatsz SZÖVEGES cellastílust. Matematikai műveletet meg úgysem tudsz egy ilyen adattal végrehajtani.
Ezt hogy érted? Dátummá? Vagy szöveggé? Nálam néha dátummá, néha csak szöveggé alakítja automatikusan.ha sorszámot írok, akkor is átalakítja.
Erre az utóbbira tudom a megoldást:
Készíts egy "Sorszám" nevű cellastílust. Alkalmazd azokra a cellákra, ahová a sorszámokat kell beírnod. A stílus tulajdonságainál állítsd a Számformátumot "Egyéni"-re és használd a
Kód: Egész kijelölése
0[$.]
A Stílusok ismerete és használata nagyban megkönnyíti a munkát. De amíg nem ismered fel a lényegét, és nem nézel utána a használatuknak, addig kínlódás lesz...
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
A 23-7-el nem akarok számolni, de nem is akarom, hogy átírja nekem 2014-07-23-ra. Naponta számtalan új táblázatot kell megnyitogatnom, tényleg minden egyes alkalommal külön kellene beállítgatnom, hogy az adott cella szöveget tartalmaz? Nem az lenne logikus, hogy alapértelmezésként, hogyha nem számolni szeretnék (tehát nem azt írom be, hogy pl. +23-7), akkor érintetlenül hagyja? Minek kell alakítgatnia 2014-07-23-má, hiszen külön erre nem kérem, sőt akadályoz a haladásban. Nem lehet valahol egyszerűen azt az opciót választani, hogy az OO megjegyezze, hogy soha semmit ne alakítson át dátummá? És hogy lehetőleg erre új dokumentum megnyitásánál is emlékezzen. Ez a kérdés vonatkozik az általad leírtak második felére is.Ez így beírva a dátumformátumokat kivéve semmilyen szabályrendszer szerint nem SZÁM, hanem SZÖVEG
Dátummá alakítja azt is. Beírom, hogy "3." és lesz belőle "2014-08-03". Idegborzoló.ha sorszámot írok, akkor is átalakítja.
Ez így működik, de ezt is bosszantóan felesleges tevékenységnek érzem. Egyszerűbb lenne, ha nem dátumozna, és semmit nem kellene egyenként, újból és újból beállítani.Erre az utóbbira tudom a megoldást:
Készíts egy "Sorszám" nevű cellastílust. Alkalmazd azokra a cellákra, ahová a sorszámokat kell beírnod. A stílus tulajdonságainál állítsd a Számformátumot "Egyéni"-re és használd aKód: Egész kijelölése
0[$.]
Ez jó, de amikor adagyűjtés- és táblázatkezelést tanultunk az ELTE TTK-án, ott is állandóan probléma volt a dátummá alakításokkal, ez nem egyéni hákli, sokakat idegesít. Csak hát nem emlékszem már sajnos, hogy hogyan kerekedtünk felül rajta.A Stílusok ismerete és használata nagyban megkönnyíti a munkát. De amíg nem ismered fel a lényegét, és nem nézel utána a használatuknak, addig kínlódás lesz...

- Zizi64
- Globális moderátorok
No, ha az ELTE-TTK-n nem tanították a Stílusok használatát, akkor már eleve megette a fene az egészet...Ez jó, de amikor adagyűjtés- és táblázatkezelést tanultunk az ELTE TTK-án, ott is állandóan probléma volt a dátummá alakításokkal, ez nem egyéni hákli, sokakat idegesít. Csak hát nem emlékszem már sajnos, hogy hogyan kerekedtünk felül rajta.A Stílusok ismerete és használata nagyban megkönnyíti a munkát. De amíg nem ismered fel a lényegét, és nem nézel utána a használatuknak, addig kínlódás lesz...
Pont erről beszéltem: amíg nem értesz hozzá, addig "HÜLYE a program", "idegesítő, használhatatlan az egész". Nyugodtan ki merem jelenteni: Stílusok ismerete és átgondolt használata nélkül a Felhasználó a HÜLYE, és idegesítő.
Ekkora sületlenséget ritkán olvasok még itt is... Elmondtam, hogyan oldhatod meg a sorszámos dolgot.Ez így működik, de ezt is bosszantóan felesleges tevékenységnek érzem.
Stílusokkal.
Érted vajon te magad is, hogy mit vársz el a programtól?
Egyrészt azt mondod, hogy ne alakítson át alfanumerikus karakter-kombinációkat (23-7 -> 2014-07-23) automatikusan numerikus Dátum-adattá.
Másrészt viszont azt mondod, hogy mindenképpen alakítson át alfanumerikus karakter-kombinációkat (3. -> 3) numerikus Adattá, de ne Dátum-adattá.
A stílusokat egyszerűen lehet átmásolni egy másik dokumentumba, és ott néhány kattintással lehet az átvitt stílust alkalmazni akárhány cellára egy időben; ez igazán nem tart sokáig.tényleg minden egyes alkalommal külön kellene beállítgatnom, hogy az adott cella szöveget tartalmaz?
De ha még a Stílust se akarod másolgatni, akkor megteheted, hogy az általad létrehozott Cellastílussal együtt elmentesz egy új, üres dokumentumot sablonként, és azt nyitod meg új fájlként. Sőt azt a sablont Alapértelmezett sablonná is teheted, ez esetben MINDEN EGYES "Új Fájl" az általad beépített új (Sorszám) Cellastílussal együtt fog létrejönni. (Másmilyent is készíthetsz és beletehetsz a sablonodba.) És akkor már csak alkalmaznod kell a kívánt cellákra egyetlen kattintással a Stílustárról. A stílustár és a navigátor mindig legyen megnyitva! (Az új "Oldalsáv"-on ezek eleve rajta vannak.)
Akár a "23-7" alakú alfanumerikus adatot nézem, akár a "3." formátumút, mindkettő SZÖVEGES adat a bevitel pillanatában, hiszen a számokon kívül más karaktereket is tartalmaz. De tulajdonképpen az egész számok is csupán karaktersorozatok a bevitel során, a felismerési funkció változtatja azokat numerikus adattá. (Hiszen a gépen belül az "123456" szám ÉRTÉKE nem karakteres formában van tárolva! Csupán a kijelzési formátuma az amit a cellában LÁTUNK!)
Ha végképp kikapcsolnád a felismerő funkciót, akkor nem ismerné fel a tizedes törteket, és a normál alakú (tudományos alakú) számokat sem, meghagyná "1,234E-10" alakú szövegként és annak is értelmezné, azaz nem lehetne számolni vele.
Lehet persze kifejezetten erőltetni, hogy a program SZÖVEGKÉNT értelmezzen olyan adatokat amelyek számként, vagy dátumként is értelmezhetők: ilyenkor egy aposztróf jelet kell írni az adat elé, ami nem fog látszani a bevitel után. A másik, elegánsabb, használhatóbb megoldás: eleve Szöveges adatformátumot kell megadni a cellára alkalmazott Stílusban! Ezután AKÁRMIT írsz be a a Stílussal "Szöveg adat-tulajdonságú"-vá tett cellákba, tényleg amit csak akarsz: az szövegként fog viselkedni. Csak éppen a számértéke vagy nulla lesz, vagy ha a vele végrehajtandó művelet elvégzése előtt a programnak alkalma van számmá átalakítani (mert olyan alakú a szöveges adat, mint valamelyik numerikus formátum), akkor lehet (néha) számolni is vele.
Sok sikert!
- Zizi64
- Globális moderátorok
Röviden: ha szövegesnek akarsz megtartani dátum, vagy egyéb numerikus számra hasonlító formátumú bevitt adatot, akkor:
- elé írj egy aposztróf jelet!
- alkalmazz a beviteli cellákra még a bevitel előtt Szöveges adatformátumot tartalmazó Cellastílust!
- alkalmazz a beviteli cellákra még a bevitel előtt Szöveges adatformátumot tartalmazó Cellastílust!
Sok sikert!
- Zizi64
- Globális moderátorok
Writerben meg így lehet kikapcsolni a számfelismerést:
- Eszközök -> Beállítások.
- Válaszd ki: OpenOffice (LibreOffice) Writer.
- Táblázat -> Számfelismerés (vedd ki a pipákat)
- Eszközök -> Beállítások.
- Válaszd ki: OpenOffice (LibreOffice) Writer.
- Táblázat -> Számfelismerés (vedd ki a pipákat)
Sok sikert!
- Zizi64
- Globális moderátorok
De ha beírod, hogy "523." akkor az SZÖVEG lesz. Ilyen alakú dátum ugyanis nem létezik. A pontel együtt már nem is szám. Csak akkor értelmezi annak (számnak - változatlan megjelenési formában), ha a Stílus segítségével kifejezetten MEGKÉRED erre a programot.Dátummá alakítja azt is. Beírom, hogy "3." és lesz belőle "2014-08-03". Idegborzoló.
Sok sikert!
Lehet, hogy tanították, már nem emlékszem. És lehet, hogy hülye a felhasználó (nagyon kedves tőled), ha nem érti a program alapos működését. De az is biztos, hogy a programozók is hülyék ez esetben, mert nem tudtak olyan programot készíteni, ami az átlagos, mezei felhasználók igényeit elégíti ki. Nem gondolom, hogy az átlagember feladata értelmezni a számítógép karaktertárolási, és működési elveit. Informatikus vagy hozzáértő szemmel nézve biztosan egyértelmű, de én azt tapasztaltam, hogy a többségét zavarja, és ezt a gyanút megerősíti, hogy a fórumokon is állandóan írogatnak ezzel kapcsolatban. Elvi megközelítésből, szerintem az nincs rendben, hogy egy többséget zavaró, működéséből faladó alapfunkció eltüntetésével külön kelljen foglalkozni minden egyes új dokumentum esetében. Lehet, hogy rosszul gondolom, de szerintem meg lehetett volna úgy írni, hogy az érzékelt alfanumerikus karaktereket alapértelmezésként pl. 23-1 úgy hagyja ahogy van. Ha már átalakítja, akkor foglalkoztak vele, mert megmondták neki, hogy alakítsa át. Továbbra sem értem ennek szükségességét.No, ha az ELTE-TTK-n nem tanították a Stílusok használatát, akkor már eleve megette a fene az egészet...
Pont erről beszéltem: amíg nem értesz hozzá, addig "HÜLYE a program", "idegesítő, használhatatlan az egész". Nyugodtan ki merem jelenteni: Stílusok ismerete és átgondolt használata nélkül a Felhasználó a HÜLYE, és idegesítő.
Nézd, azért mert híján vagy az empátiának, és nem tudod mások szemszögéből nézni a dolgokat, még nem biztos, hogy mindenki hülye körülötted. Nem is értem, hogy ezt a fajta arrogáns szemlélet mivel érdemeltem ki. OO fetisiszta vagy, és amiért kritikát mertem megfogalmazni, te egyből magadra vetted, vagy mi a bajod? Nem kell egyetértened, de az arrogáns okoskodásból és minősítésből visszavehetnél. Egyébiránt közel sem vagy hibátlan, például hibás a logikai kapcsolat a két mondatod között. Akkor lenne értelme, ha a megoldásra azt mondtam volna, hogy nem működik. Ilyen nem történt, azt írtam csak, hogy bosszantó, hogy ezzel külön kell foglalkozni, nem alapértelmezés. A program készítői nem gondolkodtak a mezei felhasználók fejével, amikor ezen ügyködtek, miközben ennek az elvnek, ha jól tudom, elsődlegesnek kellene lennie. Akárhol dolgoztam eddig, mindig hallottam problémaként ezt a dátumos dolgot valakitől, aki táblázatkezelőt használ. Ha alaphelyzetben a mezei felhasználók többséget zavarja egy funkció - még akkor is, ha a számítógép működése szempontjából így logikus - el kellene tüntetni a problémát. Ezen mit nem tudsz megérteni? Legfeljebb azon lehet vitatkozni, hogy valóban a többséget zavarja-e. Hogy sokakat, az biztos.Ekkora sületlenséget ritkán olvasok még itt is... Elmondtam, hogyan oldhatod meg a sorszámos dolgot.
Stílusokkal.
Pontosan ezt várom, mert számomra nem tűnik bonyolultnak. Alaphelyzetben azt kérném, hogy az alfanumerikus karakter-kombinációkat hagyja úgy, ahogy van, majd ha én átalakításokat akarok végezni, akkor azokat külön beállítgatom, viszont a sorszámokat, kivételként, viszont kezelje számként. Ördögtől való? Vagy azt mondod nem tud különbséget tenni különböző alfanumerikus karakter-kombinációk között? Nem tudná felismerni, hogy a sorszám az sorszám? (ha nincs mellette más szöveg)Érted vajon te magad is, hogy mit vársz el a programtól?
Egyrészt azt mondod, hogy ne alakítson át alfanumerikus karakter-kombinációkat (23-7 -> 2014-07-23) automatikusan numerikus Dátum-adattá.
Másrészt viszont azt mondod, hogy mindenképpen alakítson át alfanumerikus karakter-kombinációkat (3. -> 3) numerikus Adattá, de ne Dátum-adattá.
De itt egy másik, amit a kötőjeles számmal kapcsolatban félreértettél, és nem én fogalmaztam rosszul:
Például ilyet soha nem mondtam, ezt nem tudom honnan sikerült kitalálnod. Én ezt írtam:Ez így beírva a dátumformátumokat kivéve semmilyen szabályrendszer szerint nem SZÁM, hanem SZÖVEG
Érted, az utóbbival számolnék, a sorszámmal. És nem azt mondtam, hogy a 23-1 szám, hiszen nyilván nem az. Azt mondtam beírtam két számot, ami igaz is, de kötőjellel együtt már nem tekintettem rájuk számként, nem is írtam ilyet és számolni sem akartam velük.Ha kötőjellel beírok két számot 23-1, ha sorszámot írok, akkor is átalakítja. Főleg ez utóbbi az idegesítő. Nem szeretném szövegként használni, nekem a sorszám kell, számolnék is vele.
Jobb, mint a semmi.A stílusokat egyszerűen lehet átmásolni egy másik dokumentumba, és ott néhány kattintással lehet az átvitt stílust alkalmazni akárhány cellára egy időben; ez igazán nem tart sokáig.
Kezd tudatosulni, hogy csak ilyen varázsmegoldások segítenek. Örülök azért, hogy van megoldás, de szomorú vagyok, hogy ilyeneket kell csinálni az automatikus dátumozás miatt.De ha még a Stílust se akarod másolgatni, akkor megteheted, hogy az általad létrehozott Cellastílussal együtt elmentesz egy új, üres dokumentumot sablonként
És a program miért nem tudja felismerni, hogy a "3." mi akar lenni, és ezáltal ne szövegesnek tekintse? Jól leírtad, és én értem, hogy alapvetően miért annak tekinti, de te érted, hogy én mit kérdezek? A program szerintem felismerhetné, hogy ez a kombináció egy sorszám, és kezelhetné számként, attól függetlenül, hogy megjelenítésnél pont van mögötte. Lehet, hogy most kapásból meg tudod cáfolni, de nem így lenne logikus? Abba már bele sem megyek, hogy dátummá minek alakítja. Ez mindenképpen egy felesleges plusz lépés a program részéről, mert még az is jobb lenne, ha hagyná szövegként, ahogy van. Inkább ne számoljak vele, de dátum se legyen belőle, mert az meg már zavaró és kifejezetten hátráltató. Mióta célja egy programnak, hogy hátráltasson a munkában?Akár a "23-7" alakú alfanumerikus adatot nézem, akár a "3." formátumút, mindkettő SZÖVEGES adat a bevitel pillanatában, hiszen a számokon kívül más karaktereket is tartalmaz. De tulajdonképpen az egész számok is csupán karaktersorozatok a bevitel során, a felismerési funkció változtatja azokat numerikus adattá. (Hiszen a gépen belül az "123456" szám ÉRTÉKE nem karakteres formában van tárolva! Csupán a kijelzési formátuma az amit a cellában LÁTUNK!)

Ez szívás.Ha végképp kikapcsolnád a felismerő funkciót, akkor nem ismerné fel a tizedes törteket, és a normál alakú (tudományos alakú) számokat sem, meghagyná "1,234E-10" alakú szövegként és annak is értelmezné, azaz nem lehetne számolni vele.
Értem, ez végül is használható, csak azt nincs még mindig meg, hogy mi szükség van a dátummá alakításra? Felfogtam, hogy miért tekinti szövegnek, és az elmondottak alapján logikus is. Ezt elfogadom alaphelyzetnek. De az már nem logikus, hogy a dátumként IS értelmezhető szöveget miért alakítja dátummá mindenképpen, és miért kell ahhoz trükközni, hogy ezt ne tegye? Ha maradna simán szövegként, azt nem zavarna, de ha dátum lesz belőle, akkor használhatatlan. Azt meg tudod magyarázni, hogy ezt miért csinálja?Lehet persze kifejezetten erőltetni, hogy a program SZÖVEGKÉNT értelmezzen olyan adatokat amelyek számként, vagy dátumként is értelmezhetők: ilyenkor egy aposztróf jelet kell írni az adat elé, ami nem fog látszani a bevitel után. A másik, elegánsabb, használhatóbb megoldás: eleve Szöveges adatformátumot kell megadni a cellára alkalmazott Stílusban! Ezután AKÁRMIT írsz be a a Stílussal "Szöveg adat-tulajdonságú"-vá tett cellákba, tényleg amit csak akarsz: az szövegként fog viselkedni. Csak éppen a számértéke vagy nulla lesz, vagy ha a vele végrehajtandó művelet elvégzése előtt a programnak alkalma van számmá átalakítani (mert olyan alakú a szöveges adat, mint valamelyik numerikus formátum), akkor lehet (néha) számolni is vele.
Ok. Ez így korrekt. De azt akkor is mondja el valaki, hogy a dátumként is értelmezhető szöveget miért kell dátummá alakítania?Zizi64 írta:Röviden: ha szövegesnek akarsz megtartani dátum, vagy egyéb numerikus számra hasonlító formátumú bevitt adatot, akkor:
Hát ez az én bajom, 90%-ban emiatt született meg a poszt. "523."-at nem alakítja át semmivé, hála istennek! De a "3."-at miért kell? Tudom, hogy lehet dátumként IS értelmezni, de ne legyen már kötelező! A program konkrétan a felhasználóra erőlteti, hogy a 31. sorszámnál kisebb sorszámokat ne láthassa alapértelmezésként, csak különböző trükközések esetén. Ezekből ugyanis dátumos megjelenítés lesz. Milyen érv szól mellette? Milyen logika alapján találták ki, hogy ez így segíti a felhasználót? É azt gondolom, hogy bármilyen programot nézünk a világban, alapvető elvárás az összessel szemben, hogy bármilyen módosítást, átalakítást csak akkor hajtson végre, ha erre felhatalmazást kapott a felhasználótól.De ha beírod, hogy "523." akkor az SZÖVEG lesz. Ilyen alakú dátum ugyanis nem létezik.
Elmondom mi lenne az ésszerű, logikus megoldás. Beírom, hogy "4.", a program pedig nem idióta módjára egyből 2014-08-04-et csinál belőle, hanem felugrik az ablak, és megkérdezi: "Kívánja, hogy az OO a bevitt adatot dátummá alakítsa? IGEN - NEM" Plusz lenne még egy opció, amit ki lehetne pipálni: beállítás megjegyzése. Ennyi lett volna a megoldás, és akkor nem siránkoznának egy csomóan emiatt. Persze lehetne még ezt finomítani, de ez lenne a helyes megközelítés.
- Zizi64
- Globális moderátorok
Meg is őrülnél tőle... És nem is két választási lehetőség kellene, hanem három: Dátum - Szám (sorszám) - Szöveg. (Ilyen választási lehetőséged VAN például az importszűrőknél.)Elmondom mi lenne az ésszerű, logikus megoldás. Beírom, hogy "4.", a program pedig nem idióta módjára egyből 2014-08-04-et csinál belőle, hanem felugrik az ablak, és megkérdezi: "Kívánja, hogy az OO a bevitt adatot dátummá alakítsa? IGEN - NEM"
Mert akkor a "3" (pont nélkül) beírásakor azt is meg kell kérdeznie, hogy "Szám legyen ez, vagy szöveg?" Ahogy mondtam: minden egymás után beírt karakter - akár betű, akár írásjel, akár szám legyen az - elsődlegesen (valószínűleg) szöveges változóba (karaktersorozat) kerül, és csak az automatikus felismerőrendszernek köszönhetően lesz belőle egész szám, tizedes tört, vagy tudományos formában megjelenített számérték. Ugyanígy történik a dátumokkal is. Ami pedig egyik csoportba sem fér bele, az marad "szöveg".
Ezt a folyamatot a már leírt egyszerű, és logikusan működő módokon tudod felülbírálni a programon belül. A számfelismerés funkciót pedig csak a Writerben lehet TELJESEN kikapcsolni.
Minden egyéb feature kérést a fejlesztők felé kell továbbítanod; illetve nekiülhetsz és készíthetsz egy saját programverziót, vagy egy adatbekérő és automatikusan megformázó makrót. Egyik sem lehetetlen.
Sok sikert!
- Zizi64
- Globális moderátorok
Eleve nem lehetek OO fetisiszta, merthogy alapvetően LibreOffice-t használok, az AOO-t csak "kereszt-referenciának", meg a fórumon történő segítést megkönnyítendő szoktam feltelepíteni.
Ideges meg azért leszek az általad is képviselt hozzáállástól, mert - bár én se vagyok fejlesztője ezeknek a programoknak - de nehezen viselem, hogy valaki úgy kritizál egy mások által kemény munkával összerakott programcsomagot, hogy nem érti a szoftver alapkoncepcióit, nem hajlandó megtanulni a program megvalósított logikáját, használni a beépített remek funkciókat, csak azért mert MÁSHOL nem így működött egy MÁSIK program és ő ahhoz van "szokva".
Erre szokták azt mondani a fejlesztők: "akkor ne használd az ingyenes AOO-t LO-t. Vegyél MS-Office-t." Nem tilos, nem fűződik hozzá senkinek olyan anyagi érdeke, hogy kifejezetten lebeszéljen téged a "konkurens termékről". Ez a fórum pedig nem ingyenes Support, hanem az eszmecsere, a felhasználók innen-onnan szerzett tudásának, tapasztalatainak a megosztására szolgáló hely. Tehát amit te tudsz a programról azt megoszthatod másokkal; amit meg én tudok, azt megosztom másokkal. De bírálni, új funkciót javasolni itt szinte teljesen fölösleges, mert én biztos nem fogom helyetted megkeresni a fejlesztőket, hogy elmondjam nekik, hogy Te mit szeretnél, és elszégyellni sem fogom magam a fejlesztők esetleges slendrián munkája miatt... Tudom én is , hogy van egy csomó hibája mindkét (AOO és LO) programcsomagnak (közös hiba és eltérő hibák), de megpróbálom legalább a működő lehetőségeket úgy használni, hogy minél hatékonyabban tudjam velük a MUNKÁMAT végezni. Amiről viszont BIZTOSAN tudom, hogy a hatékony munkavégzés érdekében EL KELL sajátítani, és el is mondom neked, azt legalább próbáld ki, és próbáld meg átvenni a fejlesztők (a programcsomag) alapelveit, mert különben marad a mutogatás, a bosszankodás - hogy: "bezzeg...", és az "ott máshogy kell...".
De úgy látom a válaszaid egy részéből, hogy azért nagyjából látod az irányvonalat, csak még szoknod kell.
A pont - mint sorszámképző jel - más nyelvek esetében tizedeselválasztót jelent. Ha nem csak és kizárólag a magyar felhasználók kénye-kedve szerint fejlesztik a programot (márpedig nem!), akkor nagy kib... lenne pl. azokkal az angolokkal, akik véletlenül a "4 egész 0 tized" begépelése közben ütnek egy tizedespontot, de nem írják utána a 0-át).
Igen, valóban lehetne lekezelni még ezer és ezerféle szabályrendszer szerint különböző dolgokat, de vajon TE jelentkezel-e, arra, hogy megvalósítsd ezeket? Vagy hogy legalább egyértelmű algoritmust fogalmazz meg ezekre, mindenféle speciális esetet és kivételeket is beleértve?
Száz szónak is egy a vége: ismerd meg és használd a programcsomag létező tudását! Használd a Stílusokat! sokkal könnyebb lesz a dolgod - még ha két kattintással többet is kell esetleg megtenned eközben.
Ideges meg azért leszek az általad is képviselt hozzáállástól, mert - bár én se vagyok fejlesztője ezeknek a programoknak - de nehezen viselem, hogy valaki úgy kritizál egy mások által kemény munkával összerakott programcsomagot, hogy nem érti a szoftver alapkoncepcióit, nem hajlandó megtanulni a program megvalósított logikáját, használni a beépített remek funkciókat, csak azért mert MÁSHOL nem így működött egy MÁSIK program és ő ahhoz van "szokva".
Erre szokták azt mondani a fejlesztők: "akkor ne használd az ingyenes AOO-t LO-t. Vegyél MS-Office-t." Nem tilos, nem fűződik hozzá senkinek olyan anyagi érdeke, hogy kifejezetten lebeszéljen téged a "konkurens termékről". Ez a fórum pedig nem ingyenes Support, hanem az eszmecsere, a felhasználók innen-onnan szerzett tudásának, tapasztalatainak a megosztására szolgáló hely. Tehát amit te tudsz a programról azt megoszthatod másokkal; amit meg én tudok, azt megosztom másokkal. De bírálni, új funkciót javasolni itt szinte teljesen fölösleges, mert én biztos nem fogom helyetted megkeresni a fejlesztőket, hogy elmondjam nekik, hogy Te mit szeretnél, és elszégyellni sem fogom magam a fejlesztők esetleges slendrián munkája miatt... Tudom én is , hogy van egy csomó hibája mindkét (AOO és LO) programcsomagnak (közös hiba és eltérő hibák), de megpróbálom legalább a működő lehetőségeket úgy használni, hogy minél hatékonyabban tudjam velük a MUNKÁMAT végezni. Amiről viszont BIZTOSAN tudom, hogy a hatékony munkavégzés érdekében EL KELL sajátítani, és el is mondom neked, azt legalább próbáld ki, és próbáld meg átvenni a fejlesztők (a programcsomag) alapelveit, mert különben marad a mutogatás, a bosszankodás - hogy: "bezzeg...", és az "ott máshogy kell...".
De úgy látom a válaszaid egy részéből, hogy azért nagyjából látod az irányvonalat, csak még szoknod kell.
A dátummá alakítás sokkal bonyolultabb, mint gondolnád, hiszen ezerféle dátumformátum létezik. Országonként más-más sorrenddel és azon belül is különféle formátumokkal. Ha neked mindig kézzel kellene megadni a szabályt, hogy melyik bemenő karaktersorozat legyen/ne legyen átalakítva dátummá (azaz numerikus értékké), abba is beleőrülnél.A program szerintem felismerhetné, hogy ez a kombináció egy sorszám, és kezelhetné számként, attól függetlenül, hogy megjelenítésnél pont van mögötte. Lehet, hogy most kapásból meg tudod cáfolni, de nem így lenne logikus? Abba már bele sem megyek, hogy dátummá minek alakítja. Ez mindenképpen egy felesleges plusz lépés a program részéről, mert még az is jobb lenne, ha hagyná szövegként, ahogy van.
A pont - mint sorszámképző jel - más nyelvek esetében tizedeselválasztót jelent. Ha nem csak és kizárólag a magyar felhasználók kénye-kedve szerint fejlesztik a programot (márpedig nem!), akkor nagy kib... lenne pl. azokkal az angolokkal, akik véletlenül a "4 egész 0 tized" begépelése közben ütnek egy tizedespontot, de nem írják utána a 0-át).
Igen, valóban lehetne lekezelni még ezer és ezerféle szabályrendszer szerint különböző dolgokat, de vajon TE jelentkezel-e, arra, hogy megvalósítsd ezeket? Vagy hogy legalább egyértelmű algoritmust fogalmazz meg ezekre, mindenféle speciális esetet és kivételeket is beleértve?
Ezt tudod megvalósítani a megfelelő Cellastílus előzetes alkalmazásával, ami a célterület kijelöléséből áll és egy dupla kattintásból a stílustár megfelelő során. Onnantól kezdve írhatod a sorszámaidat 1-től 31-ig és tovább, még a pontot sem kell begépelned. Semelyiket nem fogja dátumnak értelmezni, és még számolni is tudsz majd a bevitt értékekkel a továbbiakban. De ennek a menetét precízen leírtam az előzőekben, nem ismétlem meg.Elmondom mi lenne az ésszerű, logikus megoldás. Beírom, hogy "4.", a program pedig nem idióta módjára egyből 2014-08-04-et csinál belőle, hanem felugrik az ablak, és megkérdezi: "Kívánja, hogy az OO a bevitt adatot dátummá alakítsa? IGEN - NEM" Plusz lenne még egy opció, amit ki lehetne pipálni: beállítás megjegyzése. Ennyi lett volna a megoldás, és akkor nem siránkoznának egy csomóan emiatt. Persze lehetne még ezt finomítani, de ez lenne a helyes megközelítés.
Száz szónak is egy a vége: ismerd meg és használd a programcsomag létező tudását! Használd a Stílusokat! sokkal könnyebb lesz a dolgod - még ha két kattintással többet is kell esetleg megtenned eközben.
Sok sikert!
- Zizi64
- Globális moderátorok
Figyelmedben ajánlom az alábbi témát:
https://forum.openoffice.org/hu/forum/v ... f=6&t=1546
Egész másról szól, mint a te problémád, a közös nevező az, hogy a "felhasználó" ott is azt hiszi, hogy "bezzeg a Word "-ben nincsenek efféle bonyolult stílusok, amiből akár hatott-hetet is be kell állítani egy jól szervezett dokumentum létrehozása érdekében.
Dehogy nincsenek!! Egyértelműen bemutattam neki, hogy az OCR programjának az exportált .doc fájlja szó szerint ezer fölötti számú különféle stílust tartalmaz, amit az OCR programjának a "Word kompatibilis" export szűrője állít elő, csak a Word ezt nem nagyon köti a felhasználó orrára, és a régebbi verziók nem is nagyon hagyták, hogy ebben a felhasználó a józan paraszti ész alapján "rendet tegyen". (Mert mi a halálnak ezer stílus egy dokumentumba?!) Ott kérdés nélkül létrejönnek ezek a stílusok, és növelik a fájlméretet... Itt az AOO-ban és a LO-ban csak néhány stílus van alapértelmezettként használatban, és bármelyiket meg tudod változtatni bármikor, tudsz újakat létrehozni, ha nem elég, vagy megfelelő a létező jó néhány.
Hozzátéve, hogy csak a 2002-es verzióig követtem az MS Office-t, de azt láttam, hogy a Stílusok kezelése igen csak el van rontva abban a programcsomagban. Lehet, hogy mára javult a helyzet - de erről nincsenek ismereteim.
Itt meg egyértelmű, rugalmas a Stílusok kezelése - csak hát meg kell tanulni...
https://forum.openoffice.org/hu/forum/v ... f=6&t=1546
Egész másról szól, mint a te problémád, a közös nevező az, hogy a "felhasználó" ott is azt hiszi, hogy "bezzeg a Word "-ben nincsenek efféle bonyolult stílusok, amiből akár hatott-hetet is be kell állítani egy jól szervezett dokumentum létrehozása érdekében.
Dehogy nincsenek!! Egyértelműen bemutattam neki, hogy az OCR programjának az exportált .doc fájlja szó szerint ezer fölötti számú különféle stílust tartalmaz, amit az OCR programjának a "Word kompatibilis" export szűrője állít elő, csak a Word ezt nem nagyon köti a felhasználó orrára, és a régebbi verziók nem is nagyon hagyták, hogy ebben a felhasználó a józan paraszti ész alapján "rendet tegyen". (Mert mi a halálnak ezer stílus egy dokumentumba?!) Ott kérdés nélkül létrejönnek ezek a stílusok, és növelik a fájlméretet... Itt az AOO-ban és a LO-ban csak néhány stílus van alapértelmezettként használatban, és bármelyiket meg tudod változtatni bármikor, tudsz újakat létrehozni, ha nem elég, vagy megfelelő a létező jó néhány.
Hozzátéve, hogy csak a 2002-es verzióig követtem az MS Office-t, de azt láttam, hogy a Stílusok kezelése igen csak el van rontva abban a programcsomagban. Lehet, hogy mára javult a helyzet - de erről nincsenek ismereteim.
Itt meg egyértelmű, rugalmas a Stílusok kezelése - csak hát meg kell tanulni...
Sok sikert!