Ctrl+v = lefagy az OpenOffice

Táblázatkezelő
alastaron

Ctrl+v = lefagy az OpenOffice

Hozzászólás Szerző: alastaron »

Sziasztok!

Használati szokások: Szinte minden nap használom. Sok dokumentummal dolgozom, kisebb-nagyobb, egyszerűbb és nagyobb terjedelmű táblázatokkal egyaránt. Zömében a Calc programot nyúzom (néha writer, de nem emlékszem, hogy az is produkálta-e az alább kifejtett hibát). Egy oldalas, pofonegyszerű, függvényeket és képleteket nem tartalmazó dokumentumnál is csinált ilyet, amikor 1 cellát akartam máshova bemásolni. Tehát nem esetlegesen a dokumentum összetettsége okozza a galibát. Kezdetben erre gondoltam.

Probléma előzménye: Kb. nyáron, még a korábbi verziónál egyre sűrűbben előfordult, hogy lefagyott az egész OO abban a pillanatban amikor ugyanabból a dokumentumból vagy egyéb forrásból kimásolt/kivágott adatot bemásoltam volna. Egy idő után már nagyon gyakran csinálta, rettentően idegesítő volt. Újra kellett csinálnom, a nem mentett adatok elvesztek, mert a progit csak feladatkezelőből lehetett lezárni. Az új verzió (asszem 4-es jött akkor) megjelenésekor, a frissítést követően teljesen megszűnt ez a jelenség.

Jelenlegi probléma: 1-2 hónapig nyugi, mostanában viszont megint elkezdte csinálni. Nem csak a legújabb frissítés óta (mindig mindent szinte egyből frissítek), már előtte is előfordult egyszer-kétszer.

Mi okozhatja ezt a roppant idegesítő dolgot? Semmi más nem fagy le, ha ctrl+c ill ctrl+v-t használok. Semmilyen összefüggést nem tudtam felfedezni, pl. telepített programokkal vagy azok frissítéseivel kapcsolatban, amik bezavarhatnának.

Köszi a segítséget!

Laptop konfigurációja: i3 2,4 GHz, 4GB RAM, ATI Mobility Radeon HD 5470, jah és 64 bites op rendszer
Csatolmányok
emlékeztető.ods
Ez az egyszerű, magam számára összeírt emlékeztető is befagyott amikor egyik napból három sort átmásoltam a másik naphoz. Tehát ilyen szimpla műveletnél is előfordult a hiba. Sajnos összetettebb dokumentumot nem tölthetek fel, mert az tele van bizalmas adatokkal.
(10.88 KiB) Letöltve 152 alkalommal.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára alastaron 2013. november 25., hétfő 15:32-kor.
OpenOffice 4.0.1 (Build:9714) Rev. 1524958 Win 7 Ultimate sp1-en
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Ctrl+v = lefagy az OpenOffice

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

A hibabejelentő helyeken utánanéztél már, hogy jeleztek-e hasonló problémát?

Mi, itt a fórumon hozzád hasonló felhasználóként (nem vagyunk fejlesztők, bár néha megfordul itt egy-kettő közülük is) így tudunk segíteni:

Szükség lenne egy mintafájlra (vagy kettőre, ha ez a másolás-dolog eltérő forrás-, és célfájlt jelent), és a leírásra, hogy pontosan mit honnan, hová akartál másolni, amikor lefagyott a program.

Ha ez rendelkezésünkre áll, akkor ki tudjuk próbálni, hogy néhány különböző programverzió a tiédtől eltérő környezetben szintén produkálja-e a jelenséget. És meg tudjuk vizsgálni, hogy ténylegesen milyen tartalom másolásáról van szó.

Így talán közelebb kerülünk a hiba okának felderítéséhez és a megoldáshoz.

Néhány gyanú:
1.: Vágólapkezelő szoftverek nem futnak a gépeden? Azok információim szerint szoktak furcsa dolgokat művelni.
2.: Hány bites Java van a gépeden? (Azt olvastam, hogy annak ellenére, hogy operációs rendszered 64 bites, a 32 bites javát igényli a LO és az AOO néhány funkciója.
3.: Milyen fájlformátumok esetében fordul elő ez a jelenség? A natív, szabványos ODF formátumok esetén is, vagy csak az idegen (pl. MS) forátumok esetén?
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Zizi64
Globális moderátorok

Amit feltöltöttél, az annyira egyszerű fájlocska, hogy szinte biztosan nem az AOO/LO-ban önmagában keresendő a hiba. Utólag írtam még néhány gyanúsítható dolgot az előző hozzászólásomhoz, a vágólap-menedzselő programok, a Java problémák és hát az egyszerű(?) hardverhibák jöhetnek szóba.

Nálam a fájlodban (és a saját sokkal-sokkal bonyolultabb fájljaimban) sem történt/történik ehhez hasonló dolog...

"Varázseszközként" a felhasználói profil átnevezésével/törlésével megpróbálkozhatsz még - de csak okosan (mentsd el előtte a beállításaidat, mert különben a makrókat, stb. írhatod újra, illetve az egyéni beállításaidat állíthatod be újra, ha elvesznek)...

4. gyanú: Ugye, nem pendrájvra, vagy egyéb külső USB eszközre dolgozol? Mert az is okozhat ilyen elszállásokat...
Sok sikert!
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
alastaron

1. Nincsenek vágólapkezelő szoftverek.
2. Nincs Java a gépen.
3. Szabványos, AOO-ban létrehozott formátumokat használok az esetek 95%-ban.
4. Nem.
Más esetben soha nem fagyott le az AOO. Csakis CTRL+C esetén, ott is mondjuk 10-ből 1x-2x. A lefagyás a dokumentum bonyolultságától, a másolt adat összetettségétől független. Egy sima kétbetűs cellánál ugyanúgy megtörténik, mint egy formázott, képleteket tartalmazó adathalmaznál. Az is bosszantó, ha 30 másodpercnyi beírást/szerkesztést kell újracsinálni. Addig rengeteg szót be tudok írni, elég gyorsan gépelek :) (most már átállítottam 1 percre az automatikus mentést)

Eszembe jutott még valami, nem tudom lehet-e összefüggés. Amikor szintén nem túl bonyolult (makrókat, függvényeket mellőző), de sok adatot tartalmazó, formázott dokumentum le-fel, ill. jobbra-balra görgetésénél néha így látszólag összegabalyodnak a sorok vagy oszlopok. Nem tudom máshogy megfogalmazni, mintha összecsúsznának az oszlopok, hibásan jelennek meg. Ha nyomok egy mentést (mint egy frissítést) akkor rögtön normálisan mutatja. Ez adatvesztést vagy lefagyást soha nem okozott, inkább csak furcsa volt. Memóriaproblémára gyanakodtam.

A profillal kapcsolatos javaslatot kipróbálom.
Zizi64
Globális moderátorok

2. Nincs Java a gépen.
De az tudtommal (ma még) szükséges a program hibátlan működéséhez...
Legalábbis néhány funkció még biztosan igényli a Java futtatókörnyezet jelenlétét (folynak a fejlesztések, hogy Java-függetlenné váljon az AOO és a LO, de tudtommal ez nem valósult meg 100%-osan...)

Eszembe jutott még valami, nem tudom lehet-e összefüggés. Amikor szintén nem túl bonyolult (makrókat, függvényeket mellőző), de sok adatot tartalmazó, formázott dokumentum le-fel, ill. jobbra-balra görgetésénél néha így látszólag összegabalyodnak a sorok vagy oszlopok. Nem tudom máshogy megfogalmazni, mintha összecsúsznának az oszlopok, hibásan jelennek meg. Ha nyomok egy mentést (mint egy frissítést) akkor rögtön normálisan mutatja. Ez adatvesztést vagy lefagyást soha nem okozott, inkább csak furcsa volt. Memóriaproblémára gyanakodtam.
Ez ismerős jelenség, nálam is előfordul, amikor a gép túlzottan le van terhelve, és nem végez elég gyorsan a képernyőtartalom frissítésével. Ilyenkor egy-egy sor sokszoros példányszámban de nem a teljes eredeti magasságával látszik a képen; és egy idő múlva helyreáll a kép - főleg, ha másik munkalapra kattintok, aztán meg vissza.
Ez csupán megjelenítési probléma - tudtommal - és nálam adatvesztést sose okozott.
Sok sikert!
alastaron

Nem hinném, hogy egy sima copyzáshoz szükség lenne javára. Régebben sem volt, amikor a nem volt ilyen hibajelenség. Persze nem okoskodni akarok, csak nem tűnik logikusnak. Ha kellene hozzá, akkor sosem működne vagy mindig lefagyna, nem?
Zizi64
Globális moderátorok

Azt hiszem, az ilyen-olyan Tündérekhez kell a Java, a másoláshoz valószínűleg tényleg nem. De hogy egy ekkora programban mi függ össze mivel, azt nem tudom.
Sok sikert!
Válasz küldése