LibreOffice 4.0 nem ismeri fel a Word97 .rtf fájlokat

Szövegszerkesztő
Csurika
Önkéntesek

LibreOffice 4.0 nem ismeri fel a Word97 .rtf fájlokat

Hozzászólás Szerző: Csurika »

Tisztelt Fórumozók!
Megszoktam, hogy a LIBREOFFICE mindenre menthető, mindent megnyit, a legrégebbi, Word97-tel készült fájlokat is. De nem ez a 4.0-nak nevezett akármi!
Az összes régi .rtf fájlt menthetem le újra, 2003-as .doc-ra.
Aki tudja, hol találok 3.6-ot, kérem, jelezze. Ezt a 4.0-át látni se akarom, ha már ezek a fejlesztők is a "saját magával se kompatibilis" MSOffice gyakorlatot
követik, akkor ezzel az erővel meg is vehetem azt.
Gratulálok, ezt jól elrontották.
LibreOffice 3.5.6 a Windows XP Professional SP3-n
Zizi64
Globális moderátorok

Re: LibreOffice 4.0 nem ismeri fel a Word97 .rtf fájlokat

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Ne mérgelődj. A régebbi változatok természetesen elérhetők, nem is egy helyen a neten,
http://www.oldapps.com/libreoffice.php

de a hivatalos letöltési oldalról sem nehéz megtalálni a még fejlesztés alatt lévő régebbi verziót:
http://hu.libreoffice.org/letoeltes/?ty ... 86&lang=hu
(A 3.6-nál régebbi verziókat már nem fejlesztik)

Érdemes letöltve otthon tartani a hordozható változat telepítőjét is, mert az (okosan telepítve!) nem bántja a normál telepítéssel fent lévő verzió dolgait, és felváltva - nem egy időben futtatva a régebbivel - lehet próbálgatni az új verziót.
http://hu.libreoffice.org/letoeltes/portable/

A 4.0.0 ugyan már "Stabil"-nak nevezett verzió, de az én eddigi tapasztalataim alapján céges használatra majd csak a 4.2.x, vagy inkább a 4.3.x verziót fogom feltenni.

A kérdéses dokumentumokból feltölthetnél egyet-kettőt (ha nem tartalmaz érzékeny adatokat) mert könnyen lehet, hogy nem is valódi RTF -fájl, vagy a fájl a hibás, vagy operációs rendszer szerint egyik LO-val meg, másikkal nem... stb. Hasznos lenne - akár a fejlesztőkhöz is el lehetne juttatni, ha kiderül, hogy valóban reprodukálható programhibáról van szó.
Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z
PortableApps: LO, AOO: időlegesen feldobva, ha nagyon kell...
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Zizi64
Globális moderátorok

Szóval nálam a hordozható LO4.0.0 (mert még itthon is csak az van fent a gépemen) gond nélkül meg tud nyitni egy képeket is tartalmazó 8 MiB méretű RTF fájlt. Sajnos arról fogalmam sincs, hogy a netről régebben beszerzett RTF fájl vajon milyen programmal, és annak melyik verziójával készülhetett...
Emiatt lenne szükség a te fájlodra, amiről pontosan tudod, hogy mivel, melyik verzióval készült...

Ha lehet, ne használj .doc és .rtf formátumot. Kerüld a használatukat legalább a saját gépen történő archiválásnál! Ha másnak el kell küldened a fájlt egy külső, idegen formátumban, akkor exportáld a kívánt formátumba, de mindig tartsd meg a natív ODT formátumú verzióját a dokumentumodnak, és azt nyisd meg a legközelebbi módosításkor!

Ne feledd, hogy az ODF nemzetközi szabvány lett, míg a bináris .doc formátum soha nem volt szabványos, és már nem is lesz. (A .docx-et szabványosította a MS). Szerintem az RTF sem szabványos formátum. (Talán történtek próbálkozások, hogy a .docx és az RTF formátum közeledjen egymáshoz, vagy összeolvadjon.)
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Zizi64
Globális moderátorok

És légy szíves, frissítsd az aláírásodban a használt program(ok) verziószámát...
Csurika
Önkéntesek

Ezek a régi Word97 fájlok az egykori munkahelyi gépem CD-ről, illetve itthoni első két gépemről származnak, eddig sem az OpenOffice, sem a LibreOffice régebbi változatai, sem a 3.6 számára nem jelentett gondot a megnyitásuk. Ez volt a helyzet egészen szerdáig, amikor letöltöttem a LibreOffice 4.0-át. Másnap szükségem volt az egyik fájlra, ekkor ért a kellemetlen meglepetés: WordPaddal nyitotta meg, természetesen formázás nélkül. Sem a CD nem sérült, sem a gépemen ezek a fájlok, vírus és egyéb gyalázat sincs, ESET Smart Security6 valódi kódos a védelem. És nem az RC-t töltöttem le innen, hanem a stabil változatot (mind a két fájlt). http://hu.libreoffice.org/letoeltes/
Az első letöltési kísérletnél a Google Chrome-mal sérült fájlt töltött le, a Mozilla Firefox-szal már használhatót, ezt tudtam telepíteni.
Valami nagyon nem kerek ezzel, ilyenre se az Open, se a Libre esetében nem emlékszem. Hacsak nem a honlapra feltöltött VÉGLEGES 4.0 a hibás. Van rá esély.
A Window-os gépemen ritkán mentek Libre formátumokra, mert ezek többnyire Windows operációs rendszerű gépekre kerülnek továbbküldésre, illetve MSOffice Power Pointtal kerülnek vetitésre. A régi kis notebookomon Ubuntu 10.4 van, ezen egy régebbi LibreOffice fut, ott szinte mindent odp-re mentek. Ezen a gépen nincs internet, pentdrive-n szoktam átvinni a fájlokat a másik gépre.
Az Aláírást frissitettem, olyan régen jártam már itt, nem emlékeztem rá, hogyan kell belépni oda.
Hova küldhetném el az egyik ilyen. csak WordPaddal nyitható fájlt?

http://forum.openoffice.org/hu/forum/vi ... f=6&t=1343
Hát ez szép, nemcsak szerintem "fejlesztettek" itt egyesek a LibreOffice-ból "saját magával se kompatibilis" PÓT-MSOffice-t! Abból pedig bőven elég egy is, nemhogy még egy bosszantson! Nálam a Word97-ben írt régi .rtf fájlokat nem ismeri fel, WordPaddal nyitotta meg a Windows. A LibreOffice 3.6 ezt tudta.
Éppen az lenne a lényeg, hogy MINDENT megnyit (Word95-től az MSOffice 2013-ig), MINDENRE menthető!
KIVÉVE a LibreOffice 4.0-át. Hát gratulálok.
A LibreOffice 4.0 valójában nem más, mint egy kiforratlan RC, kár volt véglegesnek feltenni, vagy pedig maradjon elérhető továbbra is a 3.6. Az valóban STABIL.
Zizi64
Globális moderátorok

A Window-os gépemen ritkán mentek Libre formátumokra, mert ezek többnyire Windows operációs rendszerű gépekre kerülnek továbbküldésre, illetve MSOffice Power Pointtal kerülnek vetitésre.
Akkor ennek a döntésednek vállalnod kell a hozadékát is! Ne csodálkozz, ha a minden megnyitáskor és mentéskor elvégzett konverziós eljárás (ami ráadásul verzióról verzióra más és más részletében változik, fejlődik) előbb-utóbb tönkreteszi a fájlodat. MENTS NATÍV FORMÁTUMBAN, és egyetlen konverziót végezz az idegen formátumban történő küldéshez!

Az AOO és a LO natív (belső, alapértelmezett) formátuma az ODF, ami mint már annyiszor említettem: NEMZETKÖZI SZABVÁNY: 2009. június. óta Magyar szabvány is (MSZ ISO/IEC 26300:2009)

WordPaddal nyitotta meg, természetesen formázás nélkül.
De jó lenne, ha szép kerek mondatokban, - mérgelődés nélkül, úgy, hogy más is megértse - tudnád megfogalmazni a problémát.
Amit most írtál, abból feltételezhető, hogy valamelyik fájlkezelőben a dokumentum nevére (ikonjára) való kattintással próbáltad megnyitni a fájlt, de nem a LO indult el, hanem a WordPad. Ez pedig egyszerű hozzárendelési, társítási probléma.
Jómagam a Fájl megnyitás menüponttal próbáltam ki amit fentebb írtam, úgy működik gond nélkül. Próbáld ki te is, ha úgy megnyílik rendben, akkor csak ezt kell megjavítanod. (Én nem tudom kipróbálni a te változatodat, mert a fixre telepített régebbi verzió indulna el nálam otthon is, a munkahelyemen is.

Azt, hogy az RTF társítását szándékosan szüntették meg, vagy véletlenül maradt ki, vagy egyéb hiba áll fenn, azt nem tudom, de a Windowsban egy perc alatt társíthatod újra az RTF kiterjesztést a LO programmal.

vagy pedig maradjon elérhető továbbra is a 3.6. Az valóban STABIL.
Ahogy fentebb írtem, ELÉRHETŐK a régebbi verziók.

Éppen az lenne a lényeg, hogy MINDENT megnyit (Word95-től az MSOffice 2013-ig), MINDENRE menthető!
Mielőtt ezért külön témát nyitnál: ha elolvasod a 4.0 változásairól szóló írást,
http://libreoffice.hu/2013/02/07/a-the- ... ice-4-0-t/
láthatod, hogy a nagyon régi Word formátumokba már nem lehet menteni, sőt a legelső StarOffice formátumokba sem. De megnyitni az ilyen fájlokat továbbra is lehet. És már nem csak Win9x/ME rendszer támogatása szűnt meg (jó néhány verzióval ezelőtt), hanem most a Win2000-é is. És ez így van jól: lejárt az idejük.

Hova küldhetném el az egyik ilyen. csak WordPaddal nyitható fájlt?
Kis méretűt ide is feltölthetsz; vagy ha gondolod, küldesz egy privát üzenetet nekem.

megjegyzés:
Ezzel a témával kapcsolatos megjegyzéseket ne irkálj másik témába. Egyrészt nincs értelme, másrészt összekeverednek az információk. (Így is két dologról van már benne szó) Aki kíváncsi a fórumra, az itt is megtalálja a bejegyzésedet. Ha kifejezetten egy adott fórumtagnak szántad, akkor pedig használd a privát üzenet opciót.
Most azt a hozzászólásodat áthelyezem ide, de legközelebb törölni fogom.

Zizi64, globális moderátor

Láthatod: lehet feltölteni ide RTF fájl is:
Csatolmányok
próba.rtf
(18.06 KiB) Letöltve 203 alkalommal.
Csurika
Önkéntesek

Hát köszönöm, a helyzet változatlan, a feltöltött .rtf fájlt most is, böngészőből letöltve is WordPaddal nyitotta meg.
Nem én vagyok a lúzer, hanem a nagyon új LibreOffice 4.0.
Amint egy kicsit ráérek, visszateszem a 3.6-ot, már letöltöttem. Az mindent Társítás nélkül is felismert. Még az
.rtf fájlokat is.
Csurika
Önkéntesek

:crazy:
Zizi64
Globális moderátorok

Itt is reagálok a privát leveled két mondatára:
Nem tudom elküldeni a fájlt, "az rtf kiterjesztés nem engedélyezett" hibaüzenet miatt.
A fájlt a saját E-mail címemre tudod elküldeni, vagy a fórum felületére tudod feltölteni, amint az általam felrakott példafájlból is láthatod.
...itt a címem:
//csak privátban megadva//

Vagyis a saját .rtf fájljait is Társírással lehet Writerben megnyitni.
Tehát, szögezzük le: A LibreOffice4.0.0 MEG TUDJA nyitni az RTF fájljaidat, csak az operációs rendszered valamiért elvesztette az RTF kiterjesztésre vonatkozó állandó társítási beállítást.
Ezért vagy a LO telepítőfájlja a felelős,
vagy az aki telepítette, és nem jól állította be,
vagy átállította;
vagy egy másik, mostanában telepített program a felelős, ami a te engedélyeddel, vagy önkényesen átvette ezt a beállítást.

Ez a beállítás tehát NEM LibreOffice szintű dolog, hanem ezt az operációs rendszer tárolja, és használja, de elvileg a LibreOffice telepítőprogramjának is el kellene végeznie ezt a beállítást az operációs rendszereden, ha a telepítés során az MS dokumentumtípusok hozzárendelését kézzel kiválasztottad. Meglehet, hogy ez kimaradt a telepítőből, de ezt majd csak akkor tudom kipróbálni, ha én is felrakom valamelyik félreeső gépre fix telepítéssel a LO4-et.

Ez a beállítást kézzel, utólag és maradandóan el kell tudnod végezni. Nekem XP-m van, nem mondom el, hogy azon hogyan kell, mert lehet, hogy Win7-en más a menete - azt nem ismerem.

Még két gondolat:
Amint egy kicsit ráérek, visszateszem a 3.6-ot, már letöltöttem. Az mindent Társítás nélkül is felismert. Még az .rtf fájlokat is.
Nálam a 3.6.4 sem nyitja meg automatikusan az RTF fájlokat (és a régebbiek se nyitották), mert a telepítéskor szándékosan nem mondtam neki, hogy az MS fájlokat is ő nyissa meg alapértelmezett programként, mert van feltéve egy régi (2002-es) MS Office, és azt érzem az MS típusú fájlok (és az RTF is az!) alapértelmezett szerkesztő programjának. De bármikor megnyitja, ha a "Fájl - Megnyitás -..." menüből próbálom, és akkor is, ha a Writer ikonjára ráhúzom az RTF fájlt bármelyik fájlkezelőben.

Nem én vagyok a lúzer,
Akkor állítsd át a Társítást az oprendszeredben "állandóra" a Writerre és úgy is próbáld ki.
Mészáros Tamás
Önkéntesek

Hozzászólás Szerző: Mészáros Tamás »

Mészáros Tamás
MS Windows 7 SP1 Home Premium HU • OpenOffice.org 4.1.5 • PhotoFiltre Studio 10.12.1
Válasz küldése