Másolás, kivágás megjelenítésének kikapcsolása.

Táblázatkezelő
Bendegúz
Önkéntesek

Másolás, kivágás megjelenítésének kikapcsolása.

Hozzászólás Szerző: Bendegúz »

Sziasztok!

Arra keresnék megoldást, hogy egy adott munkalapon a cellák másolása (kivágása is) funkcióra a kijelölt cellák körül megjelenik egy szaggatott vonalból álló keret, és ez mindaddig látható amíg ESC billentyűlenyomás nem történik.

Kérdésem:
Makróval meg lehet-e szüntetni ezt a kijelölést? Használok ugyanis egy olyan funkciót, hogy makróval másoltatok át cellákat egyik helyről a másikra, és a folyamat befejezésével szeretném kódból "befejezni" a műveletet.

Tehát: Makróval kijelölök - Beillesztek - Beillesztek - Beillesztek. Ennek végén a másolt terület kijelölését jó lenne kikapcsolni!

Előre is köszönöm a válaszokat!
Linux Mint
LibreOffice
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Másolás, kivágás megjelenítésének kikapcsolása.

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Ha nem a makrófelvevővel készítenéd a makróidat - ahol az első lépés természetesen a forrásterület grafikus kijelölése - hanem az API függvényekkel "szólítod meg" mind a forrás-, mind pedig a célcellákat, akkor nem keletkezik efféle kijelölési keret. Sőt, ha akarod, el se mozdul a "kurzorod" a celláról, amin a makrófuttatás előtt állt.
Lehet persze az API függvényekkel is aktívvá tenni egy fájlt; egy munkalapot, cellát kijelölni is lehet: de összességében sokkal hatékonyabb módszer az API-in keresztül vezérelni, mint a Diszpécser (Dispatcher) használata a makrófelvevőn keresztül.
(Igaz, többet is kell a használatához megtanulni...)
Copy macro.ods
(10.52 KiB) Letöltve 131 alkalommal.
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Bendegúz
Önkéntesek

Szevasz!

Ismét köszönöm a segítséget, nagyszerű, pont ilyet szerettem volna! :bravo:

A tanulással nincs problémám, de bevallom az mondjuk eszembe sem jutott, hogy a másolást makróval oldjam meg (gyorsabbnak tűnt a rögzítő használata, meg tényleg nem gondoltam erre a lehetőségre). Agyilag rá voltam kattanva az eltüntetésre. Ennek is meg volt azonban az eredménye, mivel számtalan példaprogramon rágtam át közben magam...

...és még kommentezve is van gazdagon! :super:

Ezekről az API függvényekről létezik valahol átfogó leírás, vagy csak itt-ott elszórva a Neten?
Linux Mint
LibreOffice
Zizi64
Globális moderátorok

Ezekről az API függvényekről létezik valahol átfogó leírás, vagy csak itt-ott elszórva a Neten?
Igen.

http://api.libreoffice.org/
http://api.libreoffice.org/examples/examples.html
http://www.openoffice.org/api/
http://wiki.openoffice.org/wiki/HU/Docu ... ASIC_Guide

Andrew Pitonyak-nak vannak még remek példákat tartalmazó leírásai. Több helyen és több verziója megtalálható a neten PDF és ODF formában is.

De jómagam a különböző nyelvű fórumokon is találtam már rengeteg működő API makró példát. Én a Basic-et használom, mert máshoz nem értek.
Sok sikert!
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Bendegúz
Önkéntesek

Visszatérve az előző példára.

Mellékeltem azt a példát amit feltöltöttél. Azt tapasztaltam, hogy a makró nem működik ha a célterület összevont cellára mutat annak ellenére sem, hogy a forrásterület is összevont cellákból áll.
Az makró először lefut (itt még a cellák nincsenek összevonva), és helyesen megcsinálja az összevonást is. Cellák tartalmának törlése után azonban már nem másol semmit. Ha a célterület celláin megszüntetem az összevonást, a másolás ismét működik.

Esetleg olyan lehetőség nincs, hogy csak a tartalmat másolja át és az egyéb cellabeállítást békén hagyja? Mivel eredetileg azt szerettem volna megoldani, hogy összevont cella tartalmat másoljon összevont cellába.
Csatolmányok
Copy macro.ods
(12.06 KiB) Letöltve 120 alkalommal.
Linux Mint
LibreOffice
Zizi64
Globális moderátorok

Itt van egy olyan példa, amely csak a kijelölt tartomány ADATAIT másolja, de a formázást, vagy képleteket nem. (A képletek EREDMÉNYÉT másolja.)

De tényleg muszáj némi időt fordítanod rá: rákeresni, elolvasni, letölteni, próbálkozni kell ezzel a dologgal.

Ha gondolod, vállalok oktatást, vagy ha sürgős a feladat, akkor feladatmegoldást is, de ezeket már nem "vatikáni valutáért". Cégként is tudjuk vállalni, vagy egyéni megbízással magánemberként.
Copy macro3.ods
(11.61 KiB) Letöltve 130 alkalommal.
Sok sikert!
Bendegúz
Önkéntesek

Köszönöm a lehetőséget, de ezek inkább önszorgalomból, fejlődésem elősegítése érdekében végzett ujjgyakorlatok. Kitalálok valamit magamnak és megpróbálom minél kevesebb kompromisszummal megoldani.
Mivel nemrég kezdtem OObasic-kel foglalkozni, így inkább segítséget kérek, ha elakadok, minthogy feladjam. Emellett természetesen folyamatosan bújom és próbálom értelmezni a fellelhető segédanyagokat.
Mivel nem életem első programozási nyelve így nem nehéz, csak egyenlőre nem mindig találom meg a megfelelő megoldást (látod ennek az egyszerűnek látszó problémának a megoldására kapásból a makrórögzítőt használtam mert úgy gondoltam, erre rövidebb kódot úgysem tudok kitalálni, és közben meg tessék 5 sorból meg lehet oldani az egészet, ráadásul gyorsabban is fut).

Nagyon szép megoldás mindkettő, hálás vagyok érte!

Megj.:
Az általam kreált kód (For-Next ciklus) eredetileg 45mp alatt töltötte fel a teszt táblát, ez meg 2mp. Azt hittem leesek a székről. :bravo:
Linux Mint
LibreOffice
Válasz küldése