[Megoldva] Azonos értékű cellák feltételes formázása
[Megoldva] Azonos értékű cellák feltételes formázása
Üdv!
Excelben meg lehet azt csinálni, hogy egy tetszőleges cellaszámú oszlopban az azonos értékű (2 vagy több, szöveg vagy szám) cellákat más színnel emeljem ki, mint az alapértelmezett. Ehhez, a Feltételes formázást használnám. Excelben lehetséges, mert van előre definiált funkciója (nem látszik, de ha importálom Calc-ba, nem működik ugyan, de a formula "=$A:$A"). Hogy lehet ezt Calc-ban kivitelezni?
Excelben meg lehet azt csinálni, hogy egy tetszőleges cellaszámú oszlopban az azonos értékű (2 vagy több, szöveg vagy szám) cellákat más színnel emeljem ki, mint az alapértelmezett. Ehhez, a Feltételes formázást használnám. Excelben lehetséges, mert van előre definiált funkciója (nem látszik, de ha importálom Calc-ba, nem működik ugyan, de a formula "=$A:$A"). Hogy lehet ezt Calc-ban kivitelezni?
OpenOffice.org 3.3.0 (Build:9567)
Windows 7 SP1
Windows 7 SP1
- Zizi64
- Globális moderátorok
Re: Azonos értékű cellák feltételes formázása
Sajnos nem ismerem az Excelnek ezt a funkcióját (évek óta nem használok Excelt).
Ezért csak találgatom, hogy ott hogyan is működhet.
Az egyik megoldás a mellékelt fájlban található. A megjelölni kívánt érték egy külön cellában helyezkedik el, a feltételes formázást - megfelelő koordináta rögzítésekkel - az első vizsgálandó cellában írtam meg, a többibe már csak másoltam, formátumecsettel.
Illetve megnézheted még ezt, az angol fórumon:
http://user.services.openoffice.org/en/ ... =9&t=43863
vagy még ez lehet hasznos (Basic makró a cella stílusának megállapítására, mert a Style függvény csak applikálja a stílust, de "visszaolvasni" nem lehet vele: ezt oldja meg a makró)
http://user.services.openoffice.org/en/ ... =9&t=27574
a link alatt van még egy link, ott van a Basic kód:
http://user.services.openoffice.org/en/ ... =21&t=2762
Ezért csak találgatom, hogy ott hogyan is működhet.
Az egyik megoldás a mellékelt fájlban található. A megjelölni kívánt érték egy külön cellában helyezkedik el, a feltételes formázást - megfelelő koordináta rögzítésekkel - az első vizsgálandó cellában írtam meg, a többibe már csak másoltam, formátumecsettel.
Illetve megnézheted még ezt, az angol fórumon:
http://user.services.openoffice.org/en/ ... =9&t=43863
vagy még ez lehet hasznos (Basic makró a cella stílusának megállapítására, mert a Style függvény csak applikálja a stílust, de "visszaolvasni" nem lehet vele: ezt oldja meg a makró)
http://user.services.openoffice.org/en/ ... =9&t=27574
a link alatt van még egy link, ott van a Basic kód:
http://user.services.openoffice.org/en/ ... =21&t=2762
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
A példádban egy konkrét értékre keresel rá. Azonban, az általam említett megoldás végigkeresi a teljes tömböt (extrém esetben mátrixot) és egy értéket egynél többször talál meg benne, akkor vissza TRUE vagy FALSE értéket, amit azután már lehet feltételes formázásra használni. Egyszerű példával éve: A1=abc; A2=cde; A3=fgh;A4=abc;A5=cde. Ebben az esetben az A1=A4-el és A2=A5-el, tehát mind a négy cella másképpen lenne formázva, mindaddig, amíg valamelyiknek az értéke meg nem változik. Gyakorlatilag, az A oszlop csakis egyedi értékeket tartalmazhat. Ezt kellene biztosítani a feltételes formázás által. A cella validáció nem megoldás, ugyanis az értékeket csak simán bemásoljuk egy másik táblázatból.
Windows 7 SP1
Windows 7 SP1
- Zizi64
- Globális moderátorok
Töltsél fel ide egy Excel mintafájlt légy szíves, (lehet, hogy csak ZIP-elve engedi a rendszer), mert Excelem (2002) azért az van - ki tudom próbálni, és akkor pontosan látom, hogy miről is van szó - , de nekem annyi időm nincs (ezt itt csak önkéntesként csinálom), hogy létrehozzak egy ilyen fájlt...
Sok sikert!
- Zizi64
- Globális moderátorok
Itt egy másik megoldás, hátha ez közelebb van a dologhoz (Bár az előző alapján, gondolom erre te is rájöttél):
Sok sikert!
Meg is válaszolom az előző kérdésemet: a fentebbi példa alapján, a képlet, amely a formázást vezérli:
Az üres cellákat is kezeli.
Kód: Egész kijelölése
AND(COUNTIF($A$1:$A$5; A1)>1;NOT(ISBLANK(A1)))
Windows 7 SP1
Windows 7 SP1
- Zizi64
- Globális moderátorok
No, látom, te még precízebben megoldottad.
Ha kielégítő megoldást találtál, (vagy magad jöttél rá), jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével, hogy: [Megoldva]
Én ezt most megtettem helyetted. (Javítsd, vagy szólj, ha nem értesz vele egyet...)
Ha kielégítő megoldást találtál, (vagy magad jöttél rá), jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével, hogy: [Megoldva]
Én ezt most megtettem helyetted. (Javítsd, vagy szólj, ha nem értesz vele egyet...)
Sok sikert!
-
- Önkéntesek
- Kapcsolat:
Re: [Megoldva] Azonos értékű cellák feltételes formázása
A libre-ben is van feltételes formázás.
Formátum menü -> feltételes formázás.
A feltöltött képen látszik, hogy mit állítottam be, hogy az üres cellákat,
illetve a duplikált értékeket mutassa. De ha a cella értéke helyett képletet választasz, akkor képletként is meg lehet adni a feltételt.
Ugyanez a feltételes formázás az MS-ben is, csak itt stílusokkal kell megadni.
Egyszerű, de nagyszerű
Formátum menü -> feltételes formázás.
A feltöltött képen látszik, hogy mit állítottam be, hogy az üres cellákat,
illetve a duplikált értékeket mutassa. De ha a cella értéke helyett képletet választasz, akkor képletként is meg lehet adni a feltételt.
Ugyanez a feltételes formázás az MS-ben is, csak itt stílusokkal kell megadni.
Egyszerű, de nagyszerű

SuSe11.4 + OO, XP SP3 + OO
- Zizi64
- Globális moderátorok
Re: [Megoldva] Azonos értékű cellák feltételes formázása
Nahát, ez én se tudtam! (Rémlik, hogy már láttam is, de annyira nem használom, hogy nem maradt meg az agyamban...)
Köszi!
Köszi!
Sok sikert!