Origo metszés

Táblázatkezelő
Oryon

Origo metszés

Hozzászólás Szerző: Oryon »

Microsoft office alatt lehetőség van arra, hogy egy függvény trendvonala metssze az origót. Ezt az opciót borzalmasan hiányolom az oppen/libre officból. Csak én nem találom vagy valóban nem tették bele? Munkám során rengetegszer lenne rá szükségem, lehet rá számítani hogy beleteszik,. vagy csak én vagyok vak, és bent van valamerre?
Openoffice on Linux mint 12
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Origo metszés

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Üdv!

Nem tudok ilyen lehetőségről a programban.
Javasolhatod a fejlesztőknek (itt a fórumon ritkán fordulnak meg fejlesztők, itt felhasználók próbálnak meg más felhasználóknak segíteni), hogy legyen ilyen opció...

Viszont létre tudsz hozni ilyesféle trendvonalat, egy második grafikonként. (Az automatikusan beszúrt trendvonal is egy második grafikon tulajdonképpen, csak a létrehozását a Calc intézi...)
Készítesz az ábrázolt adathalmazodból egy regressziós egyenletet, és azzal létrehozol egy második adatsort, majd azt ábrázolod egy második vonalként. A beépített regressziós függvényeknél [a linest()-nél, magyarul linill(), bizonyosan; a logest() magyarul: logill()-nél is valószínűleg] van lehetőség olyan opció bekapcsolására, amikor is a regressziós görbe és az y tengely metszéspontját rögzíthetjük az Origóra.

...Ez csupán matematika... A megvalósításhoz az alapdolgok pedig megvannak hozzá a programban...
Lineáris, vagy egyéb trendvonalat akarsz alkalmazni?
Ha töltesz fel ide egy adathalmazt, a grafikonoddal együtt, akkor megpróbálom megmutatni, hogyan is kell csinálni (ha szükség van rá)...
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
antiuhu
Önkéntesek

Re: Origo metszés

Hozzászólás Szerző: antiuhu »

Üdv!

Trendvonalat tudsz úgy is készíteni, hogy két klikk a függvényen, majd a függvény felett jobb egérgomb és "Trendvonal hozzáadása" (ábra)
trendvonal hozzáadása
trendvonal hozzáadása
A vonalat kiválasztva be tudod állítani, hogy miként jelenjen meg.
Azt viszont nem tudom, hogy miként lehetne origóba tenni, mert ha megnézed az egyenletet, akkor ott látszik, hogy a függvény nem az origón megy át. De ennek ellenére lehet, hogy hasznos lenne egy ilyen opció.

Csatolom is a doksimat (amin a képernyőkép készült), hogy legyen mint tesztelni.

Anti
Csatolmányok
Trendvonal.ods
(14.21 KiB) Letöltve 134 alkalommal.
Válasz küldése