Tizedespont kontra tizedesvessző

Táblázatkezelő
Poliverzum
Önkéntesek

Tizedespont kontra tizedesvessző

Hozzászólás Szerző: Poliverzum »

A magyar OOo-t használom (OxygenOffice), de saját billentyűzetkiosztást definiáltam. A numerikus tasztatúrán levő pont (".") karakterre (ugye a Del fölött van) ténylegesen a pontot definiáltam, mert zavart, hogy a magyar billentyűzeten oda bár pont van rajzolva, de vesszőt ír ki ha lenyomom. Ez főleg amiatt zavaró, mert a legtöbb program, ha tizedestörtet ütök be, a pontot használja, azaz tizedespontot, ami réges-rég megszokottabb nekem is mint a tizedesvessző, hiába hogy a (bocs de szerintem hülye) magyar szabvány tizedesvesszőt ír elő. Nekem már amiatt is megszokottabb a tizedespont, mert én a számítógépes pályafutásomat a C-64 idejében kezdtem, ahol elő sem fordult a nyelvi beállításoknak még a gondolata sem, örült az ember, ha magyar ékezetes karaktereket elő tudott hekkerkedni valahogy a képernyőre, pláne a nyomtatóra!

Na szóval a billentyűzetkiosztásom remekül működik, egyedül az a baj, hogy az OOo Calc ragaszkodik a tizedesVESSZŐhöz! Természetesen magyar beállításokkal óhajtom használni az egész OOo-t, úgy is van beállítva, de ezt az egy tulajdonságot nem óhajtanám igénybe venni belőle. A nyelvi beállításoknál találtam ugyan egy jelölőnégyzetet a tizedesjelre, azzal a szöveggel, hogy
"Megegyezik a területi beállításéval (,)"
ez be volt pipálva, na én kiszedtem a pipát, de nem találtam semmi mezőt ahol beírhattam volna, hogy ha nem a területi beállítás szerinti a tizedesjelölő, akkor én mit használok annak. Újra is indítottam ezután az OOo-t, de akkor se változott semmi.

Szóval hogyan állíthatnám át őkelmét, hogy bár maradjon magyar beállításokkal, de kivéve a tizedesvesszőt, mert azt tizedespontnak akarom?

Köszi előre is a segítséget!
Linux másfajta • 2.4.X • Linux másfajta
timar
Önkéntesek

Re: Tizedespont kontra tizedesvessző

Hozzászólás Szerző: timar »

Az LC_NUMERIC környezeti változót állítsd be, pl. bash alól így kell:

export LC_NUMERIC="C"

Berakhatod valami automatikusan elinduló fájlba, pl. ~/.bash_profile, és akkor magyar környezet mellett tizedesvessző helyett tizedespontod lesz, az OOo pedig átveheti a területi beállítást.
Ms Windows XP • 3.2.x • openSuse 11.x
Poliverzum
Önkéntesek

Hát én beraktam a bashrc és a zshrc fájlba is, hogy

export LC_NUMERIC="."

de nem változott semmi! Beraktam az .xinitrc fájlba is (startx-el megyek grafikus üzemmódba) de még akkor se változott semmi. De közben egy másik problémát is felfedeztem, amitől rángani kezd a szemhéjam idegességemben: megpróbálom beütni azt a tizedestörtet, hogy

4.3

s erre a hülye calc kicseréli arra a DÁTUMRA, hogy 2008-04-03 !! Eszméletlen! És sehol nem találok benne opciót, hogy ezt a kéretlen szolgáltatását kikapcsolhassam! Nem tudom ki volt az az okos tervező, aki úgy vélte, egy NUMERIKUS számításokat végző szoftvertermékben gyakoribb lesz a dátumok beírkálása, mint a tizedestörteké...
A writer nagyon jó, de őszinténszólva a calc eddig nem tudta magát megkedveltetni velem.
timar
Önkéntesek

Poliverzum írta:Hát én beraktam a bashrc és a zshrc fájlba is, hogy

export LC_NUMERIC="."

de nem változott semmi!
De én nem ez írtam, hanem azt, hogy export LC_NUMERIC="C". Ez a változó egy nyelvkódot vár, nem a tizedeselválasztó karaktert. C nyelven a tizedeselválasztó a pont. Ha sikerül eljutnod odáig, hogy a pont lesz a tizedeselválasztó, akkor nem fogja dátummá konvertálni a tizedestörteket.
Poliverzum
Önkéntesek

Nos, beraktam a bashrc, a zshrc sőt a $HOME/.xinitrc állományba is, hogy

LC_NUMERIC="C"

de semmi sem változott! Holott legalábbis a .xinitrc okvetlenül le kell fusson az OOo indulása előtt, merthogy a grafikus felületet a startx paranccsal indítom!

De különben sem értem, miért kell nekem ilyen bonyolult módon állítgatni ezt a dolgot. Miért nem lehet szimplán megmondani az OOo-nak, hogy én, amikor őt használom ezt a jelet akarom tizedesjelnek?! Mert mi van ha én az OOo-ban mást akarok e célra mint a többi progiban?! Különösen érthetetlen ez annak fényében, hogy VAN egy jelölőnégyzet arra, hogy a területi beállításokkal megegyező jelet akarok-e e célra, az ember tehát azt hinné mert logikus lenne, hogy ha ezt nem pipálom ki, megadhatok neki valami egyéni jelet. De NEM. Ezt pedig nem értem. Mi a célja egyáltalán akkor annak a jelölőnégyzetnek, mert egyelőre úgy tűnik semmi, akár kipipálom akár nem, mindenképp azt csinálja! És különben is, ha Windows alatt használnám az OOo-t ott miféle bashrc állományba írnám be az LC_NUMERIC-et?! Bár mindegy, mert ugye ez a módszer nem működik. De kihangsúlyozom, ha működNE, akkor is rém nehézkes ez a módszer. Pillanatnyilag ugyan boldog lennék egy nehézkes de működő módszerrel is, de a jövőben ezen akkor is okvetlenül illene változtatni!
timar
Önkéntesek

Utánanéztem egy kicsit jobban.

1. Az OOo nem nézi az LC_NUMERIC-et, és nem nézi a Windowsban a Területi beállítások panelről testre szabható tizedeselválasztót sem. Ha az OOo-ban a Területi beállítások értéke Alapértelmezett, akkor a rendszer területi beállításainak alapértelmezéseit fogja használni.

2. A Tizedesjel [ ] Megegyezik a területi beállításéval funkciója az, hogy beállítható segítségével, hogy milyen jelet küldjön az alkalmazásnak a numerikus billentyűzeten levő . vagy , billentyű. Ez rosszul, illetve nem egyértelműen van fordítva, javítani kell.

3. Az OOo területi beállításait nem lehet testre szabni. Illetve a hexa editor mindig működik: program/localedata_others.[dll/so]-ban lehet átírni, a "Hungarian" szó után jön sorba a dátumelválasztó, az ezreselválasztó és harmadikként a tizedesjel.

4. Ha nem zavar, hogy ettől a dátumformátumok, rendezés stb. is változik, az Eszközök->Beállítások->Nyelvi beállítások->Nyelvek->Területi beállítások listából válaszd ki pl. az amerikai angolt.
Poliverzum
Önkéntesek

Kedves Tímár, én a magam OxygenOffice-jában nem találtam program/localedata_others.so állományt - ami ehhez legjobban hasonlít neve szerint, az nálam a liblocaledata_others.so.1.1
Ennek a 0x73e68 pozícióján kezdődik egy Hungarian string (elég érthetetlen módon minden betű után egy 0x00 karakter áll... nem értem miért...) de e string után csak 3 db 0 bájt jön! (Utána meg egy "HU" karakterpáros). Ennek ellenére a harmadik nullabájt helyére beírtam a tizedespontot (kódja 0x2e), el is mentettem, de az OOo indulása után semmi sem változott. Erre visszaállítottam az eredeti állapotot.

Pedig muszáj lenne így megoldani, mert engem igenis zavarna a totál angol beállítás. Kizárólag a tizedespontot szeretném belőle!

És kérlek hass oda a megfelelő helyen az "Illetékes Személyek"-nél, hogy ugyan legyen már lehetőség nekem meghatározonom a tizedesjel milyenségét! Igazán oly kicsin múlna, egy nyamvadt karakterbeviteli mező, amibe beírom a nekem tetsző karaktert, oszt' jól van! De nekem az is megfelel ha valami konfig állományba kell beírnom, s nincs hozzá GUI.
timar
Önkéntesek

Poliverzum írta: az nálam a liblocaledata_others.so.1.1
Eddig jó.
Poliverzum írta:(elég érthetetlen módon minden betű után egy 0x00 karakter áll... nem értem miért...)
Unicode mond valamit számodra?
Poliverzum írta: de e string után csak 3 db 0 bájt jön! (Utána meg egy "HU" karakterpáros). Ennek ellenére a harmadik nullabájt helyére beírtam a tizedespontot (kódja 0x2e), el is mentettem, de az OOo indulása után semmi sem változott. Erre visszaállítottam az eredeti állapotot.
Sajnos rosszul írtam, a Hungary után jön, de azért rájöhettél volna:

hu Hungarian HU Hungary . , : stb.

A megfelelő forrásfájl: hu_HU.xml
Poliverzum írta:És kérlek hass oda a megfelelő helyen az "Illetékes Személyek"-nél, hogy ugyan legyen már lehetőség nekem meghatározonom a tizedesjel milyenségét! Igazán oly kicsin múlna, egy nyamvadt karakterbeviteli mező, amibe beírom a nekem tetsző karaktert, oszt' jól van! De nekem az is megfelel ha valami konfig állományba kell beírnom, s nincs hozzá GUI.
Ott a hexa editor, csak nem tudod használni. Az OOo-ban több száz súlyosabb probléma van, aminek megoldása előbbre való, mint hogy nem konfigurálható a tizedesjel.
Poliverzum
Önkéntesek

Kedves Tímár, igazán érthetetlen az indulatos válaszod. Hogyhogy nem tudom használni a hexa editort?! Talán illik disztinkciót alkalmazni, hogy valaki a hexa editor mint szoftvertermék kezelésével nincs tisztában, vagy nem ismeri egy konkrét bináris állomány "szintaktikáját", amit szerkesztenie kell vele! Én az utóbbi esetben szóról-szóra követtem az utasításaidat, melyekről magad is elismerted hogy tévesek voltak, s akkor most engem szídsz?!

Azt még mindig nem értem, mi köze a minden karakter utáni nulla-bájtoknak az unicode-hoz, amikor úgy tudom a 128 alatti kódú karakterek mind maradtak egybájtosak. Na de bár ez a nemtudásom lenne a legnagyobb bajom!

De különben a mostani tipped sem vált be. Beírtam a Hungary utáni 3-adik, sőt később negyedik pozícióra is a "." karaktert, de semmi nem változott. Csatolva küldöm a fájl megfelelő (eredeti) részének Heme hexa editorral készült képernyőképét, s kérlek írd meg, te melyik pozícióra szúrnád be azt a kódot. A hexa editort tudom kezelni, de azért bátran nevezz hülyének, hogy nem tudom, HOVA kell írnom ebben a fájlban! Sajna a Hungary utáni rész mind csak 0 bájtokkal van teli, sehol nem látok vessző-karaktert hogy tudjam, na ezt kéne kicserélnem!
Csatolmányok
Képernyőkép
Képernyőkép
timar
Önkéntesek

Poliverzum írta: De különben a mostani tipped sem vált be. Beírtam a Hungary utáni 3-adik, sőt később negyedik pozícióra is a "." karaktert, de semmi nem változott. Csatolva küldöm a fájl megfelelő (eredeti) részének Heme hexa editorral készült képernyőképét, s kérlek írd meg, te melyik pozícióra szúrnád be azt a kódot.
Érdekes, hogy a linuxos binárisban eltér a sorrend attól, mint amit én látok Windowson. Ez okozta a félreértést. Neked a 73E06 sorban levő 2C-t kell 2E-re cserélned. (Nyilván vesszőt kell pontra cserélni, nem nulla bájtot másra...)
Poliverzum
Önkéntesek

Ööö... most nem tudom, elfelejtettem elküldeni a köszönetnyilvánításomat, vagy netán az valamiért ki lett moderálva?!
r4zoli
Site Admin

Hozzászólás Szerző: r4zoli »

Valószínűleg elfelejtetted, mert itt eddig még nem lett kimoderálva senki. :D

De még lehet, a spamek biztosan.

Ha valakinek a témájába beleírok azt mindenki látni fogja.
Olvasd el, és lehetőleg tartsd be az útmutatót a fórum használatához.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.
Poliverzum
Önkéntesek

Na hát akkor hála és köszönet Tímár úrnak, mert most már végre megoldódott a problemusz! Szóval hurrá meg juhé, és van nagy boldogság stb.

De örömömet megkeseríti egy halvány gondolat. Ha kijön Linux alá egy újabb OOo, akkor ott is pontosan ezen a helyen kell-e átírni a bájtot, vagy ha nem, hát honnét tudom meg, hogy melyik állomány melyik bájtját szerkesszem?
timar
Önkéntesek

Poliverzum írta: De örömömet megkeseríti egy halvány gondolat. Ha kijön Linux alá egy újabb OOo, akkor ott is pontosan ezen a helyen kell-e átírni a bájtot, vagy ha nem, hát honnét tudom meg, hogy melyik állomány melyik bájtját szerkesszem?
Valószínűleg ugyanebben a fájlban lesz, és kb. ugyanarra, de biztos nem pontosan ott. Legfeljebb megkérdezed még egyszer. :)
Poliverzum
Önkéntesek

Hm, hát köszi szépen, akkor majd zavarlak vele. De TÉNYLEG nem lehetne megkérdezni a "fejeseket" ezügyben, hogy csináljanak e célra valami állandó módszert?! Hisz oly kicsin múlna a dolog! Valami olyasmi mondjuk, hogy GUI nem is kéne hozzá, csak ellenőrzi, hogy van-e valami szöveges rc fájl a $HOME valami könyvtárában, ha nincs, megy minden ahogy eddig is, ha van, beolvassa belőle a beállításokat, oszt' jól van! Szerintem nem egy nagy meló annak, aki ért ehhez.
konel

Hozzászólás Szerző: konel »

Nekem 2.4 -nél localedata_others.dll (647168 byte) 0x2050C offset - ',' átírva '.' és a területi beállítások angolról magyarra
állítva a tizedespont már tökéletesen működik.

üdv,

ka
kiss_vilmos

Hozzászólás Szerző: kiss_vilmos »

Üdv Mindenkinek!

Természetesen 3.0 verziónál minden más... Az itt leírtak Linux alatt értendők.
Amit szerkeszteni kell:
liblocaledata_others.so
Mentsük el az eredetit (biztos, ami biztos)!
cp liblocaledata_others.so liblocaledata_others.so.orig

Nyissuk meg egy bináris szerkesztővel, pl: mc - F3 - F4
Majd keressünk rá a P.h.i.l.i.p.p.i.n.e.s szövegre. (F7 gomb)
Kereső mintája: 0x50 0 0x68 0 0x69 0 0x6C 0 0x69 0 0x70 0 0x70 0 0x69 0 0x6E 0 0x65 0 0x73 0. Kb a 0xF4F40 pozíciónál lehet.
Utána jönnek a magyar beállítások. Először van a beállítás, utána az ország megnevezése, régen fordítva volt. Keressünk magyar szavakat és hónapneveket. Ha találunk, akkor jó helyen járunk.
Keressünk számformátumot: F.i.x.e.d.F.o.r.m.a.t.s.k.e.y.1.
Kereső mintája: 0x46 0 0x69 0 0x78 0 0x65 0 0x64 0 0x46 0 0x6F 0 0x72 0 0x6D 0 0x61 0 0x74 0 0x73 0 0x6B 0 0x65 0 0x79 0 0x31 0
Az összes számformátumnál a ',' kicserélése '.'-ra. (F2 szerkesztés gomb)
A dátumoknál nem, de a D.A.T.E._.T.I.M.E után és a D.E...D.U...m.e.t.r.i.c előtt volt két gyanus vessző. Na azokat is.
A végét ez jelzi:
H.u.n.g.a.r.i.a.n...H.U.
0x48 0 0x75 0 0x6E 0 0x67 0 0x61 0 0x72 0 0x69 0 0x61 0 0x6E 0 0 0 0x48 0 0x55 0

Calc elindítása, s láss csodát. A Magyar beállítás '.'-ot használl.
Mindenkinek sok sikert.
Kiss Vilmos
gyurvagyi

Hozzászólás Szerző: gyurvagyi »

Nekem is hasonló lenne a problémám.
Ha megkérnélek titeket akkor valaki leírná, hogy windows-os LibreOffice 3.4.4 alatt hogyan lehet a fent leírtakat beállítani.

Segítségeteket előre is köszönöm.
Win XP SP3, LibreOffice 3.4.4
timar
Önkéntesek

Ugyanúgy, a localedata_others.dll-ben van. Windowsra van sok ingyenes hexa editor, pl. XVI32.
Válasz küldése