képek köré keret rajzolása

Szövegszerkesztő
szisziszilvi

képek köré keret rajzolása

Hozzászólás Szerző: szisziszilvi »

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet a Wirter-ben egy kép köré keretet rajzoltatni?

Üdv
Szilvi
OpenOffice 2.4 az Ubuntu 10.04 -en
editor
Önkéntesek

Re: képek köré keret rajzolása

Hozzászólás Szerző: editor »

A képre kattintasz jobb füllel. A felugró menüben megkeresed a kép parancsot. Ekkor felugrik egy ablak, amelyben a kép tulajdonságait állíthatod be. Az ablakban több fül közül választhatsz, keresd a Szegélyek nevűt. Itt kiválaszthatod a lap oldaléleit, ahová keretvonalat kérsz, választhatsz vonaltípust, vonalszélességet, vonalszínt, beállíthatod, hogy a vonalak alkotta kereten belül mekkora távolság legyen a keretvonal és a kép között (belső margó), és ezen kívül árnyékolást is beállíthatsz.

Ez egy lehetőség a sok közül. Ha ez megfelel neked, akkor örülünk. Ha más kellene, szólj, és keresgélünk tovább a megoldások közt.
Libre Office Verzió: 6.2.3.2. Windows 8.1 Windows 10
szisziszilvi

most ubuntun OO 3.2.1 alatt működik, majd hétfőn meglesem a konkrét esetben is, de köszönöm a tippet, ezt kerestem. Majd hétfőn ugrik a majom a vízbe.
szisziszilvi

Ohó, akkor most egy érdekesség.
Van egy ppt-m, valakitől kaptam, megnyitom OO Impress-ben. Ebben vannak képek. Ha az egyikre rákattintok, vágólapra teszem és így illesztem be, akkor nem a megfelelő (illetve hát a várakozásaimnak megfelelő) helyi menü jelenik meg, és abban nincs nyoma annak, hogy ez egy kép volna, nincs pl "Kép..." opció. Ha viszont egy rendes képet beillesztek fájlból, vagy akár például a gimpből teszek egy részletet vágólapra, akkor az általad leírtak rendben működnek. Hm, ezt jó lesz észben tartani, hogy ez valami másik objektum, amit a ppt-ből az openoffice kiszed.
laszlogonda
Önkéntesek
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: laszlogonda »

szisziszilvi írta:Ohó, akkor most egy érdekesség.
Van egy ppt-m, valakitől kaptam, megnyitom OO Impress-ben. Ebben vannak képek. Ha az egyikre rákattintok, vágólapra teszem és így illesztem be, akkor nem a megfelelő (illetve hát a várakozásaimnak megfelelő) helyi menü jelenik meg, és abban nincs nyoma annak, hogy ez egy kép volna, nincs pl "Kép..." opció. Ha viszont egy rendes képet beillesztek fájlból, vagy akár például a gimpből teszek egy részletet vágólapra, akkor az általad leírtak rendben működnek. Hm, ezt jó lesz észben tartani, hogy ez valami másik objektum, amit a ppt-ből az openoffice kiszed.
Próbáld meg, hogy a ppt-ből mentsd el a képet, s az elmentett képet illeszd be.
SuSe11.4 + OO, XP SP3 + OO
editor
Önkéntesek

Nekem is vannak furcsa tapasztalataim grafikus objektumok beillesztésével (beillesztés után eltéved a kurzor, erről van egy nyitott téma). Valahol olvastam, hogy célszerűbb a másolás-beillesztés és a bevonszolás helyett inkább a beszúrás parancsot használni OO-ban.
szisziszilvi

Igen, végül így jártam el, hogy Beillesztés>Kép - úgy tűnik, ez működik rendesen. Kicsit furán viselkedik úgy is, hogy a képet nem ezen az útvonalon illesztem be, hanem az Xnview-ban ctrlc a választott képre, és ctrlv a megfelelő helyen a dokumentumban, jelesül egyszerűen eltűnt a kép, de nem teljesen világos, hogyan. Lehet, hogy csak valami útvonalat tett be, és amint elvittem a file-t az eredeti környezetéből, már nem találja, tehát nincs ott? Nem tudom, mindenesetre a "szép" utat választva az eredmény jónak tűnik.
editor
Önkéntesek

szisziszilvi írta:Igen, végül így jártam el, hogy Beillesztés>Kép - úgy tűnik, ez működik rendesen. Kicsit furán viselkedik úgy is, hogy a képet nem ezen az útvonalon illesztem be, hanem az Xnview-ban ctrlc a választott képre, és ctrlv a megfelelő helyen a dokumentumban, jelesül egyszerűen eltűnt a kép, de nem teljesen világos, hogyan. Lehet, hogy csak valami útvonalat tett be, és amint elvittem a file-t az eredeti környezetéből, már nem találja, tehát nincs ott? Nem tudom, mindenesetre a "szép" utat választva az eredmény jónak tűnik.
Ez az eltűnés dolog nekem is megtörtént párszor, és még mindig nem értem, miért. Az a tapasztalatom, hogy már alkalmazásokból érdemes a grafikus objektumokat vagy elmenteni valamilyen ismert és egyszerű file formátumban, vagy valami nagyon egyszerű programban "megjáratni". Ma például azt csináltam, hogy miután egy Word dokumentumból nem sikerült megfelelően átemelnem képeket copy-paste módszerrel, előbb bepaste-eltem (bocs) a paintbe, ott még egyszer copy, és eután paste a Writerben. No így működött az elvárásaimnak megfelelően.

Láttam egyébként olyan eltűnést, hogy nem a kép tűnt el, hanem én. Soksok oldalas dokumentum közepében paste, és azin nyomban a dokumentum végén termettem. Ilyen esetben javaslom a navigátor használatát, elvileg oda kell vigyen a képhez, sőt a navigátorban jobbfüllel formázni is tudod a képet, így azt a fajta eltűnést is orvosolni tudod, amihez ma volt szerencsém: a kép olyan kicsire ugrott össze, hogy eltűnt a horgony ikonja alatt.
Válasz küldése