| Szerkesztett: M=megválaszolva, megkerülve, részben megoldva. Az angol nyelvű fórumon író mértékadó segítők szerint gyakorlott (de OO-ban új) felhasználónak egy hónap tanulás kell, mire elkezdhet makrózni. Itt nem úgy megy a makrózás, hogy elindítom a makrófelvevőt, elvégzek műveleteket mint egyszerű buta felhasználó, leállítom a felvevőt, aztán használom a makrót. Ismerni kell a makrónyelvet (valamelyiket) és az API-kat. Akinek megéri, annak rá kell szánnia az időt. Az ismétlődő keresés / csere műveletekre viszont kiválóan alkalmas a Writer Szerkesztés / Keresés és csere funkciója (sokkal többet tud, mint az ember gondolná, csak meg kell tanulni a "reguláris kifejezések" nevű, meglehetősen érthetetlenül leírt tudományt. Még ennél is több lehetőségünk adódik az Alternative Search http://extensions.openoffice.org/en/project/AltSearch kiegészítőt. Nekem az megoldotta a problémámat, a makróírást pedig elhalasztottam egy kiadós tanulás utánra. |
Készítettem egy makrót, ami megkeres egy stringet, elmegy a string feletti bekezdésbe, arra alkalmaz egy bekezdés stílust, majd lejjebb viszi a kurzort, hogy a következő keresés ne megint a már megtalált stringet találja meg újra.
Ezt a makrót szeretném ismételgetni mindaddig, amíg van találat. Loop készítésének ismerete híján úgy gondoltam, elegendő lesz ráfeküdni a makróhoz rendelt gyorsbillentyűre, de sajnos nem. Ha az automatikus billentyűismétlés sebességével adom be a makró gyorsgombját, akkor legnagyobb sajnálatomra hibázik. Ha lassan nyomogatom a gombot, akkor pontos, de a gyors ismétlésnél úgy tűnik, mintha megzavarodna, és olyan sorokat is átformáz, amiket nagyon nem kellene. Abban bízom, hogy ha sikerülne megtanulnom a do .. loop .. until szintaktikáját és a kiugrás feltételét, akkor hibátlanul végigcsinálná a feladatát, és nem zavarná meg az, hogy billentyűket is nyomkodok, meg a makró maga is billentyűnyomások végrehajtásával próbálkozik.
Egy példa-makró sokat segítene, amiben van keresés, és ami kiugrik a loopból, ha nem volt találat. Előre is köszönöm.