Eltűnő lábjegyzet a Libre Office-ban?

Szövegszerkesztő
Peti82

Eltűnő lábjegyzet a Libre Office-ban?

Hozzászólás Szerző: Peti82 »

Elég furcsa, de idegesítő problémára lettem figyelmes.
LibreOffice 3.3-at használok, és az történik, hogy bizonyos lábjegyzetek egyszerűen eltűnnek. Tehát a szövegbe beszúrom a lábjegyzetet, elmentem, de amikor újra megnyitom a fájt, a lábjegyzet (hivatkozással együtt) eltűnik.
Sőt, ha kijelölöm a szövegrészt, és egy teljesen üres dokumentumba illesztem be, ugyanúgy nem tudok lábjegyzetet beletenni anélkül, hogy ne tűnjön el.
Akkor tapasztalom, amikor a bekezdéseket módosítom a szövegben (összevonok két bekezdést, új bekezdést kezdek, stb.)
Lehet, hogy a tabulátorral, a bekezdésekkel lehet valami, mert amikor nincsenek bekezdések, (eddig) nem tapasztaltam a problémát.
Nagyon bosszantó, mert ha eltűnt egy helyen a lábjegyzet, akkor abban a bekezdésbe már többet nem tudok új lábjegyzetet beilleszteni.

megj. A probléma csak akkor jelentkezik ha .doc formátumú dokumentumon dolgozom. Odt formátumnál eddig úgy látom, nincs ilyen probléma.

A segítséget előre is köszönöm.
Libre Office 3.3
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Eltűnő lábjegyzet a Libre Office-ban?

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Üdv!
megj. A probléma csak akkor jelentkezik ha .doc formátumú dokumentumon dolgozom.
Nos, ne számíts 100 %-os kompatibilitásra a Microsoft formátumokkal kapcsolatban.
Használd az ODF formátumokat, hiszen az elfogadott, nemzetközi (ISO) szabványon alapul. (Az MS .doc formátuma sose volt szabványos, a .docx már az lett, de csak ellen reklám szinten, amennyire én tudom...)
Ha elektronikus formában kell átadnod a dokumentumot, de a fogadónak nem kell azt szerkeszteni, akkor a PDF export a járható út.
Egyébkén pedig javasold az ingyenes program telepítését a dokumentumot fogadónak is. Nagyon jól működik nálam az MSO2002, az OxygenOffice és a LibreOffice egyszerre telepítve, sőt egy időben futtatva is...

Konkrét segítséget sajnos nem tudok adni, de ha feltöltesz ide mintafájlokat .odt és .doc formátumban, akkor talán többen ki tudják próbálni (különböző verziójú Open/LibreOffice-szal) a jelenséget...
Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z
PortableApps: LO, AOO: időlegesen feldobva, ha nagyon kell...
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
antiuhu
Önkéntesek

Re: Eltűnő lábjegyzet a Libre Office-ban?

Hozzászólás Szerző: antiuhu »

Üdv!

Ahogy Zizi64 is írta ne számíts 100% kompatibilitásra. De ha jól vettem ki - Persze ez csak szubjektív mintákon alapul - az Microsoft Office is képes ODF-be (Open Document format) menteni.*
Ha az együttműködés fontos, akkor szerintem a legcélszerűbb ODF 1.0-ba menteni a dokumentumot. Ez nem mindent támogat amit a LibreOffice 3.3 vagy 3,4 tud, de ez a szabványos és nemzetközileg elfogadott formátum.
Sajnos Writer és Word közötti kompatibilitási tapasztalatokról nem tudok nyilatkozni, de a Calc-Excel odf 1.0-s formátumnál nem vettem észre különbséget Calc és Excel között.
A fent említett beállításokat Eszközök/Beállítások.../Megnyitás és mentés/általános/ODF verziója 1.01/1.1 -re állításával egész jól együttműködik a két program.**

*:ha jól értelmeztem, akkor ODF 1.0-ba képes menteni az MSOffice 2007, 2010. De ez ott is választható opció, mint a Libreben (ott az 1.2 Extended az aktuális, míg MS Office-ben xlsx, docx), tehát a kompatibilitást ellenőrizni kell!
**: Munkahelyi dokumentumaimnál ezt a beállítást alkalmazom, és eddig nekem nem tűnt fel nagy hiba. A hibák legtöbbször formai hibák, tartalmi hiba eddig sose volt.

Anti
Válasz küldése