Szorzás oszlopok között

Táblázatkezelő
sorrund

Szorzás oszlopok között

Hozzászólás Szerző: sorrund »

Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok ebben a témában és nagyon sürgősen meg kellene oldanom egy feladatot azért kérem segítségeteket.
Szóval mint a csatolt képen látható egy egyszerű gondom van. (Mármint szerintem egyszerű) :) Azt szeretném megoldani hogy a termék sorban szereplő értékeket beírva megkapjam a műveletek összeadott eredményét.
Egy példa alapján így működne: termék 1 (A3) sorban a művelet 1 (B2) ér mondjuk 2 forintot tehát ha beírom a B3 sorba hogy elkészült belőle 10 db akkor annak az eredménye 20ft, a művelet 2-nél (C2) a forint érték viszont 5 lenne így ha beírok a C3 sorba 10 darabot akkor az értelem szerűen 50 ft-ot jelent, a példánál maradva a művelet 3 (D2) pedig pl. 10 ft-ot érne tehát ha beírom a D3-ba hogy 10 db készülne ott már az eredmény 100Ft lenne, a végeredmény logikusan az eredmény sorban jelenne meg összeadva a B3,C3,D3 sorok eredményeit. Jelen esetbe a végeredmény 170ft.

Kép
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
kép20110819.png
Zizi64: 128 kiB-ig közvetlenül ide is feltölthetsz képeket (lent van a csatolmány feltöltése fül)

Még annyit a végére hogy rákerestem a fórumban de szorzás szóra nem adott ki semmit, valamint jóban vagyok a google-el és letöltöttem a könyvet is de nem találtam eddig megoldást, de lehet hogy csak én voltam a béna...
(Libre office Verzió: 6.3.6.2 (x64)
antiuhu
Önkéntesek

Re: Szorzás oszlopok között

Hozzászólás Szerző: antiuhu »

E3=2*B3+5*C3+10*D3 a képhez igazodva.
sorrund

Köszi a segítséget, de ezt az értéket hova kell bemásolnom vagy beírnom? És még az lenne a kérdésem hogy az rendbe van hogy a termék 1-nek megvan az adata, de a többit (termék2/termék3/termék....) hogy állítom be?

Úgy néz ki rájöttem megvan az eredmény, ;) és a második kérdésemre pedig valószínűleg az a válasz hogy egyszerűen ki kell jelölnöm mondjuk az E6 cellát aztán megint megadni az értékeket és akkor annak számolja külön az eredményét.

Nagyon köszönöm a segítséget! :bravo: :bravo: :bravo: :super: :super: :super:
antiuhu
Önkéntesek

Hozzászólás Szerző: antiuhu »

Üdv!

Természetesen az E3 cellába.
a válasz hogy egyszerűen ki kell jelölnöm mondjuk az E6 cellát aztán megint megadni az értékeket és akkor annak számolja külön az eredményét.
Ezt lehet sokkal egyszerűbben is csinálni, mégpedig úgy, hogy ráállsz a E3 cellára, majd a jobb alsó sarkot megfogod egérrel (fekete keresztté változik az ikon) és lehúzod. A LibreOffice automatikusan növeli a cellahivatkozások értékeit.

Csatolok egy mintafájlt, amiben csak szemléltetem, hogy mit lehet csinálni. Nem ismerem a feladatot, de célszerűnek tartom, hogy a Művelet1... sorok csak egyszer forduljanak elő a munkalapon. Tehát ne szakítsák meg a Termékfelsorolást.

Továbbá ajánlom figyelmedbe Pallay Ferenc – Az OpenOffice.org Calc használata című könyvet.

Anti
Csatolmányok
pelda.ods
példafájl
(9.33 KiB) Letöltve 173 alkalommal.
sorrund

Köszönöm a segítséged! Az a helyzet hogy mindegyik terméksorban a műveletek más-más összeget érnek tehát nem alkalmazható az a megoldás amit írtál, de azért köszönöm. A könyvet mint fentebb leírtam már leszedtem tanulmányozom, csak ezt sürgősen meg kellett oldanom ezért próbálkoztam errefelé.
Válasz küldése