Táblázat egyesítés

Táblázatkezelő
tiborg

Táblázat egyesítés

Hozzászólás Szerző: tiborg »

Sziasztok

Hogyan tudok két táblázatból egyet készíteni? Van egy táblázat amiben szerepel felhasználónév, jelszó, e-mail cím. Van egy másik táblázat amiben van vezetéknév, keresztnév és e-mail cím. (ebben a második táblázatban jóval több tétel van).

Szeretném az e-mail címek alapján összekapcsolni az adatokat, tehát egy olyan táblázatot szeretnék létrehzni, ahol egyszerre, helyesen szerepel a felhasználónév, jelszó, e-mail cím, vezetéknév és keresztnév soronként.

remélem megoldható és tudtok segíteni, vagy legalább, h merre induljak, mire keressek tovább.

köszi

admin: új kérdés új téma, szétválasztottam
lubuntu 10.04 • LibreOffice
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Táblázat egyesítés

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Üdv!

Összegezzük:

Az egyik táblában három oszlop van, a másikban is, de csak az E-mail cím oszlop az amiben létezhetnek közös elemek. De kisebbik lehetnek olyan elemek is, amelyek a nagyobbik táblában nincsenek meg?

A bővebb táblát alapul véve, a Vlookup()/Fkeres() függvény segítségével tudod "összefésülni" a két táblát. (Legalábbis ez egy általam megoldhatónak minősített ötlet, de létezhet más megoldás is.)
A kisebbik táblát másold be a nagyobbik fájljába, egy másik munkalapra. Az "E-mail cím" oszlopot a kisebbik táblában másold/mogasd bal első oszlopnak. Ez azért kell, mert a Vlookup()/Fkeres() függvény a bal oldali oszlop alapján keres.

A nagyobbik tábla (mondjuk 6.-7. oszlopában használd a Vlookup() függvényt. Minden sor E-mail címét kerestesd a kisebbik táblában, és a hozzá tartozó egyéb adatot "hivatkozd át" a nagyobb tábla cellájába. Persze ez csak akkor működik, ha fölösleges szóközöktől, elírásoktól mentesek, tehát pontosan egyezőek az E-mail cím adatok...
A kisebbikben megtalált (az E-mail címhez tartozó egyéb) adatokat pedig [Másolás - irányított beillesztés - "formázatlan szöveg"] opcióval tudod a végleges helyére másolni úgy, hogy csak a tartalom és ne a képlet szerepeljen a cellákban.

Ha nem volt érthető, töltsél fel ide két minta táblát (akár egyetlen fájlban) abban konkrétan is meg tudom mutatni. (Én nem állok neki hasra ütős adatokat beírkálni...)

A kisebbik táblában létező, de a nagyobbikban nem létező E-mail címeket persze nem fogja így megtalálni. Azokat (legalább az E-mail címeket) neked kell kézzel átmásolni. Ha azt megtetted, a többi hozzá tartozó adat már átmegy az előbb említett módszerrel...
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
tiborg

Szia!

Köszi az infót. Kérlek, segíts még egy kicsit. Elkészítettem a táblázatot ahogyan javasoltad, egy mintát csatoltam is belőle.
Az első munkalpon van kb 800 sornyi adat, a második pedig 250. Ez a 250 az elsőben is benne van, de csak az e-mail egyezik meg a többivel ki kellene bővíteni.

Hogyan tovább?

köszönöm szépen.

tiborg
Csatolmányok
vlookup.ods
(8.49 KiB) Letöltve 225 alkalommal.
Zizi64
Globális moderátorok

Elfelejtetted csatolás előtt elmenteni a sok sort, mert a csatolmányban csak egy-egy sor van...
Sok sikert!
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
tiborg

Szia

Azt hittem elegendő lesz mintának. Most csatoltam a fájlt, amiből a magánhangzókat eltáovolítottam. Kérlek írd le, ezzel mit, hogyan csináljak a cél érdekében.

köszönöm szépen
Csatolmányok
vlookup01.ods
(30.93 KiB) Letöltve 230 alkalommal.
Zizi64
Globális moderátorok

Üdv!

Azért nem éles adatokat gondoltam feltenni...

1. Először egy új oszlopban, a nagyobbik táblában kell használnod a Vlookup() függvényt.

2. Majd „Formázatlan szövegként” a végleges helyére másolod a megtalált, hivatkozott adatokat, így azok többé nem függenek a másik táblától. [Kijelölés és Ctrl-C után: Szerkesztés - irányított beillesztés -
Irányított_beillesztés.png
3. Letörlöd a Vlookup-os oszlopot.

4. Letörlöd a másik táblát.
vlookup01.ods
(45.98 KiB) Letöltve 290 alkalommal.
Sok sikert!
tiborg

köszi szépen, nagyon jól működik.

köszi
novertigo

Hozzászólás Szerző: novertigo »

Sziasztok,

Elég lame problémám van:

Lényegében ugyanez a szerkezetű feladatot kell megoldanom, ám ha az elkészített képletet lejjebb másolom, akkor a cellaértékek száma is megnő eggyel.
Emiatt nem tudom rendesen használni a függvényt. :(

Tehát:

=FKERES(A2:A8180;$'Árlista 2011A'.A2:A9000;1;0)

függvény az alatta következő sorok rendre így festenek:

=FKERES(A3:A8181;$'Árlista 2011A'.A3:A9001;1;0)
=FKERES(A4:A8182;$'Árlista 2011A'.A4:A9002;1;0)

ahelyett, hogy így festene:

=FKERES(A3:A8180;$'Árlista 2011A'.A2:A9000;1;0)
=FKERES(A4:A8180;$'Árlista 2011A'.A2:A9000;1;0)

Ha van valakinek javaslata azt nagyon köszönöm.

üdv,
LibreOffice 3.3.2, Mac OS-X 10.7
novertigo

Hozzászólás Szerző: novertigo »

Rájöttem mi volt a hiba.

Az Adattömb pipát be kell jelölni és violá! Működik!
Adattömb pipa bejelölve
Adattömb pipa bejelölve
Képernyőfotó 2011-07-26 - 15.19.42.png (21.5 KiB) Megtekintve 4088 alkalommal
LibreOffice 3.3.2, Mac OS-X 10.7
Zizi64
Globális moderátorok

Üdv!

Első olvasatra a probléma nekem inkább az relatív-abszolút címzés különbségére lett volna visszavezethető.
Az "A1" illetve "$A$1" jelölés közti különbségre gondolok. A dollárjel "rögzíti az koordinátát, amely elé odaírod, így nem fog növekedni egy esetleges másolás során.

Igazából hirtelen nem is tudom, hogy amit te bepipáltál az mire is való...

Utánanéztem: a Súgó vonatkozó része:
Megadja, hogy a kijelölt függvény a kijelölt cellákba tömbképletként kerüljön beillesztésre. A tömbképletek több cellán működnek. A terület minden egyes cellája tartalmazza a képletet, nem másolatként, hanem egy, az összes tömbcella között megosztott, közös képletként.
Az Adattömb lehetőség megegyezik a Ctrl+Shift+Enter billentyűparanccsal, amellyel képleteket lehet megadni és jóváhagyni a munkalapban. A képlet mátrixképletként lesz létrehozva, amit két kapcsos zárójel { } jelez.
Gyanítom, hogy neked ez esetben NEM erre az opcióra volt szükséged, hanem az általam említett relatív/abszolút hivatkozások helyes használatára.
Sok sikert!
Válasz küldése